Stories

De zes verboden van The Rolling Stones

Published on

Sticky Fingers vs Alternatieve Hoes

Naar huidige standaarden zijn de nummers van The Rolling Stones bijna braaf. Videoclips met halfnaakte vrouwen en expliciete teksten zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering, maar in de tijd dat de Britse rockers furore maakten, was dat wel anders. uDiscover presenteert: de zes verboden van The Rolling Stones.
1. De Spaanse Sticky Fingers
De legendarische albumhoes van Sticky Fingers met de werkende rits valt bij dictator Francisco Franco niet in goede aarde en hij besluit daarom de cover te verbieden in het kuise katholieke land. Om de Spaanse fans tegemoet te komen besluit de groep om een andere hoes te laten ontwerpen: een afbeelding van een hand in een blik stroop. Het ontwerp komt uit de vingers van John Passche, die ook het iconische tong-logo heeft ontworpen.
Sticky Fingers vs Alternatieve Hoes
De rits is niet alleen in Spanje een probleem, maar gek genoeg ook in Australië. Daar mag de band wel de originele afbeelding gebruiken, maar dan zonder de rits.
2. De Chinese muur geslecht
Ze hebben het dertig jaar tevergeefs geprobeerd, maar in 2006 mogen de Britse rockiconen dan eindelijk optreden in China. Onder voorwaarden, dat wel. Het communistische regime wil niet dat de bevolking uit de pas gaat lopen (beïnvloed door verwerpelijke Westerse invloeden, red.) en verbiedt de groep naar verluidt de nummers Brown Sugar, Beast of Burden, Let’s Spend the Night Together, Honky Tonk Women én Rough Justice te spelen. Dat The Rolling Stones niet vies zijn van een beetje controverse is algemeen bekend, maar om de Chinese fans niet teleur te stellen, gaan de Stones overstag. ‘Het is geen big deal, want we hebben nog 400 nummers om uit te kiezen’, zegt Jagger destijds. ‘Ik ben blij dat de Chinese Minister van Cultuur de moraal van buitenlandse bankiers en hun vriendinnen wil beschermen’, verwijzend naar het overwegend rijke buitenlandse publiek tijdens de Chinese optredens, omdat de lokale bevolking de ticketprijzen niet kan betalen.
chinastones
3. Let’s Spend Some Time Together
In 1967 zijn The Rolling Stones geen onbekende meer in het Amerikaanse variétéprogramma The Ed Sullivanshow. Het programma wordt van 1948 tot 1971 wekelijks uitgezonden op CBS en bevat optredens van de grootste sterren ter wereld. Ze mogen het nummer Let’s Spend The Night Together spelen op voorwaarde dat ze de tekst aanpassen naar Let’s Spend Some Time Together. De groep gaat akkoord, maar elke keer als de frontman de regel Let’s Spend Some Time Together zingt rolt hij met z’n ogen, om zijn ongenoegen te laten blijken. Na het optreden komen de rockers terug het podium op in Nazi-uniform, waarna Sullivan ze gebiedt hun normale kleren weer aan te trekken. Na het incident worden ze twee jaar door het programma geweerd.

4. Star Star
De BBC heeft een verleden met het censureren en blokkeren van bepaalde nummers vanwege expliciete teksten. De Stones krijgen hier verrassend genoeg pas in 1973 mee te maken. Het Engelse radiostation vindt de tekst van het nummer Star Star van het album Goats Head Soup te obsceen voor op de kabel omdat het woord Starfucker erin voorkomt – wat overigens ook de originele titel is. Twee jaar later – tijdens de tour van 1975 – gaat de groep nog een stapje verder met het nummer en trekkt ze een gigantische opblaasbare penis het podium op waar Mick Jagger vervolgens op gaat zitten.

5. Tegeltjesteksten
De Sticky Fingers-cover is niet de enige hoes die niet door de beugel kan. De voorkant van Beggars Banquet wordt door Decca Records, het label van de Stones in 1968, afgekeurd voor publicatie. De afbeelding van een toilet met daarachter een muur met graffiti wordt vervangen door een witte cover met heel sierlijke de bandnaam en de titel van het album, waardoor het ironisch genoeg net een badkamertegeltje lijkt.
Beggars Banguet
6. Politieke boycot
Het nummer Street Fighting Man van Beggars Banquet is daarnaast ook tijdelijk verboden geweest. Lokale radiostations in Chicago mogen het nummer in de zomer van 1968 niet draaien van burgemeester Richard Daley, die zich op dat moment voorbereidt op de Democratische Conventie die in augustus van dat jaar plaatsvindt. Eerder dat jaar ontstaan rellen nadat Martin Luther King Jr. is vermoord en in juni wacht senator Robert Kennedy hetzelfde lot. Uit angst voor oproer tijdens de conventie neemt Daley alle voorzorgsmaatregelen die hij kan bedenken, waaronder het bannen van Street Fighting Man, dat hij als een potentiële aanstichter van geweld ziet.
streetfightingman
Op 5 juni aanstaande verschijnt de re-release van het legendarische album Sticky Fingers. Nog mooier: niks is verboden, alles mag! Pre-order de door jouw gewenste configuratie via onderstaande links.
Sticky Fingers Super Deluxe Box
CD
LP
DELUXE 2CD
DELUXE EDITION BOXSET
SUPER DELUXE BOXSET
2LP SET
SUPER DELUXE DOWNLOAD
DELUXE DOWNLOAD

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss