Stories

Robert Cray – 7 essentiële songs

Published on

Bijna veertig jaar nadat de wereld kennis maakte met de blues van Robert Cray, is zijn volledige oeuvre samengevat op Robert Cray Collected. Van zijn debuut, waarmee hij direct omarmd werd door de blueswereld, tot de grote uit de jaren ‘80 hits, samenwerkingen met andere bluesgiganten en zelfs de minder bekende (maar daarom niet mindere) latere albums. Uit vier decennia moderne bluesgeschiedenis selecteerden we zeven essentiële songs van Cray. Te beginnen met…

Phone Booth (1983)

Phone Booth van Robert Cray’s tweede album Bad Influence werd bij release al aardig opgepakt door radiostations in de Verenigde Staten. Een hit werd het nog niet, maar het was wel een duidelijk voorproefje van wat er nog aan zat te komen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een Cray-classic en werd het nummer zelfs gecovered door een van zijn grootste helden: Albert Collins.

Smoking Gun (1986)

Met de release van zijn vierde album Strong Persuader in 1986 wist Cray voor het eerst het grote publiek aan hem te binden. De eerste single van het album, Smoking Gun, haalde de 22ste plaats in de Billboard Hot 100 en zelfs een tweede plaats in de Billboard Rock Chart. In Europe werd de single pas een jaar later een bescheiden hit – in Nederland bereikte hij nummer 19 in de Top 40.

Right Next Door (Because Of Me) (1986)

Het album Strong Persuader verscheen al in 1986, maar het zou nog driekwart jaar duren voordat ook Europa in de ban raakte van Robert Cray. Het succes kwam met de single Right Next Door (Because Of Me), die in de zomer van 1987 werd opgepikt door een groot aantal Europese radiozenders. In Nederland stond de single twee weken op de tweede plaats van de Top 40 en toen ook Strong Persuader de eerste plaats bereikte in de Album Top 100 kon niemand meer om Cray heen. Opvallend is dat deze single in de V.S. niet hoger kwam dan nummer 80. Muziekblad Rolling Stone plaatste het album op nummer 42 in hun lijst van beste albums uit de jaren ‘80.

Don’t Be Afraid Of The Dark (1988)

Na 2 jaar intens toeren en schrijven verscheen in 1988 het album Don’t Be Afraid Of The Dark. De verwachtingen waren hoog en het was uiteraard de bedoeling het succes van Strong Persuader te overtreffen. Dit lukte niet in alle landen even goed, maar in Nederland wist ook dit album de eerste plaats van de Album Top 100 te bereiken, mede door het succes van de gelijknamige single, die een 13e plek wist te behalen in de Top 40.

634-5789 ft. Tina Turner (1988)

Hoewel hij de omvang van zijn eigen shows met de maand zag groeien, wist Cray een compleet nieuw (en gigantisch) publiek te bereiken toen hij in 1988 door Tina Turner mee werd gevraagd voor haar Break Every Rule-tour. Naast zijn eigen optreden kreeg Cray ook een vast plekje in de show van Tina in de vorm van het duet 634-5789 dat ze samen, avond aan avond, speelden. Het nummer is terug te vinden op het album Tina Live In Europe (1988) en werd ook nog als single uitgebracht. In Nederland haalde de single de 15e plaats in de Top 40 in het voorjaar van 1989.

The Forecast (Calls For Pain) (1990)

Met de opkomst van nieuwe muziekstromingen begin jaren 90 leek de ruimte voor blues op mainstream radio min of meer verdwenen. Cray bleef echter trouw aan zijn geluid en bleef prachtige albums maken. Het echte grote wapenfeit in de hitlijsten was de single The Forecast (Calls For Pain) van het album Midnight Stroll, dat nog een 11e plek wist te halen in de Billboard Rock Chart.

Great Big Ol’ House (2009)

Ondanks het gebrek aan hits bleef Robert Cray, al dan niet met zijn vaste band, albums uitbrengen die hun weg naar zijn publiek altijd wisten te vinden. Zijn recente albums Nothing But Love (2012) en In My Soul (2014) haalden in Nederland beiden de bovenste 30 van de albumcharts. Van het album Nothing But Love werd Great Big Ol’ House zelfs nog een airplay hit in Nederland, hier te zien in een te gekke live uitvoering.

Deze nummers en vele anderen zijn terug te vinden op Robert Cray Collected. Deze 3CD bevat alle hits, tracks van ieder album dat Cray de afgelopen 40 jaar uitbracht en unieke samenwerkingen met onder meer Eric Clapton, Joe Bonamassa, B.B. King, John Lee Hooker, Albert Collins, Chuck Berry en Tina Turner. Het album is nu hier te bestellen:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss