Stories

10 Queen-hits die je zelden tot nooit hoort

Published on

Queen is algemeen bekend van classics als Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Radio Gaga en Somebody To Love, maar de band scoort in totaal zo’n 50 hits in Nederland. Om het geheugen op te frissen lichten we vandaag 10 ‘vergeten’ Queen-hits uit, die je zelden tot nooit meer op de radio hoort.
Now I’m Here (1975)
De eerste twee albums, ‘Queen’ en ‘Queen II’, leveren in Nederland nog geen hits op voor de band. Het is met het derde album ‘Sheer Heart Attack’ dat de band zijn grote doorbraak beleeft. Eerste single ‘Killer Queen’ wordt een top 3-hit eind 1974. De opvolger, ‘Now I’m Here’, verschijnt begin 1975 maar komt niet verder dan een 32ste plaats in de Top 40.

Spread Your Wings (1978)
Na ‘Sheer Heart Attack’ groeit Queen in no-time uit tot de grootste rockband van de jaren 70. Opvolgers ‘A Night At The Opera’ en ‘A Day At The Races’ leveren met singles ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘Somebody To Love’ twee dikke nummer 1-hits af, die tot de dag van vandaag classics zijn. In 1977 verschijnt het zesde album ‘News Of The World’, waarvan de dubbele A-kant single ‘We Are The Champions/We Will Rock You’ tot nummer 2 komt in de Top 40. De opvolger van deze single is volgens vele fans een van de mooiste ballads van de band. ‘Spread Your Wings’ komt echter niet verder dan een 20ste plek.

Save Me (1980)
Queen begint de jaren 80 met een uiterst succesvol album: ‘The Game’. Eerste single ‘Crazy Little Thing Called Love’ komt eind 1979 al uit en is de derde nummer 1-hit voor de band in Nederland. Hierna volgen nog 3 singles, waarvan ‘Another One Bites The Dust’ ook uitgroeit tot een klassieker. De tweede single van ‘The Game’, ‘Save Me’, haalt in Nederland weliswaar de Top 5, maar raakt daarna toch enigszins in de vergetelheid.

Las Palabras De Amor (1982)
Het album ‘Hot Space’ dat in 1982 uitkomt, is in commercieel opzicht het minst succesvolle album sinds ‘Sheer Heart Attack’. De op zichzelf staande single ‘Under Pressure’, een duet met David Bowie, die een jaar eerder al verschijnt, wordt weliswaar aan het album toegevoegd, maar de eerste single ‘Body Language’ haalt het niet bij het success van eerdere singles, en tweede single ‘Las Palabres De Amor’ komt zelfs niet verder dan een 26ste plek in de hitlijst.

It’s A Hard Life (1984)
Na het tegenvallende ‘Hot Space’ slaat Queen in 1984 keihard terug met het album ‘The Works’. De eerste twee singles, ‘Radio Gaga’ en ‘I Want To Break Free’, worden beide nummer 1-hits. Eigenlijk niet zo gek dus dat de opvolgende singles na dit succes minder zijn blijven hangen. Toch komen er nog twee singles uit na dit succes. ‘It’s A Hard Life’ komt niet verder dan de Tipparade, en ‘Hammer To Fall’, dat in opvolgende jaren uitgroeit tot een livefavoriet, haalt de hitlijsten zelfs helemaal niet in Nederland.

Friends Will Be Friends (1986)
Na het succes van ‘The Works’ en het optreden op Live Aid in 1985, waar de band de vloer aanveegt met alle andere optredende artiesten die dag, is Queen weer back on top. Queen’s volgende album, ‘A Kind Of Magic’, verschijnt in 1986, in 1985 al voorafgegaan door de bescheiden hit ‘One Vision’. De titelsong wordt een grote hit. Een andere single, ‘Who Wants To Live Forever’, komt in eerste instantie niet verder dan de Tipparade, maar wordt alsnog een top 10-hit in 1992, na het overlijden van Freddie Mercury. Wij richten ons op de derde single van het album: ‘Friends Will Be Friends’. De single komt niet verder dan een 17e plek in de Top 40, ondanks dat radio het nummer omarmt en de video veelvuldig is te zien op de clipzenders.

Pain Is So Close To Pleasure (1987)
Het ‘A Kind Of Magic’ album lijkt te grossieren in vergeten Queen-hits. Zo wordt ‘One Year Of Love’ alleen een bescheiden hitje in Frankrijk en Princess Of The Universe alleen in Australië. Als opvolger van ‘Friends Will Be Friends’ wordt ‘Pain Is So Close To Pleasure’ als volgende single uitgebracht. Zonder officiële videoclip, iets wat in de hoogtijdagen van MTV wel essentieel is om een grote hit te scoren. De single blijft in Nederand steken op nummer 26.

Scandal (1989)
Queen sluit de jaren 80 af met wederom een succesvol album, ‘The Miracle’. De eerste 3 singles, ‘I Want It All’, ‘Breakthru’ en ‘The Invisible Man’ halen allen met gemak de top 5. Als vierde single wordt het nummer ‘Scandal’ uitgebracht, een aanklacht tegen de Engelse roddelpers. Nadat de single eind 1989 nog een 16de plek behaald, verdwijnt het daarna al snel in de lijst met min of meer vergeten Queen-hits.

Headlong (1991)
Queen’s laatste officiële album tijdens Freddie Mercury’s leven is het in 1991 uitgebrachte Innuendo. De verwachtingen zijn vooraf hooggespannen en worden meer dan waargemaakt. Titelsong ‘Innuendo’ wordt een top 5-hit, ‘I’m Going Slightly Mad’ haalt de top 10 net niet en ‘The Show Must Go On’, dat nog geen 3 weken voor de dood van Mercury de Top 40 binnen kwam, haalt ook de top 10. Er is één single die tussendoor nog uitkomt. ‘Headlong’ verschijnt in juni 1991 en komt niet verder dan de Tipparade.

You Don’t Fool Me (1996)
Bijna vier jaar na het overlijden van Freddie Mercury verschijnt in November 1995 het album ‘Made In Heaven’. Hierop staan songs waar de band al aan is begonnen tijdens Freddie’s leven, maar die door het overlijden van de zanger niet eerder worden afgemaakt. De eerste single ‘Heaven For Everyone’ wordt Queen’s laatste grote hit in Nederland (nummer 3). De drie volgende singles worden allen bescheiden hitjes, maar geen enkele komt in de top 20 terecht. De meest succesvolle is ‘You Don’t Fool Me’, dat in het voorjaar van 1996 het nog tot nummer 21 schopt.

Van Queen verschijnt op 25 september de LP-boxset ‘The Complete Studio Collection’. Alle albums zijn opnieuw op half speed gemasterd in de Abbey Road studio en geperst op 180 grams vinyl.
De albums in de gelimiteerde boxset zijn ook nog eens op gekleurd vinyl gedrukt. Alle albums komen ook los uit, op zwart vinyl. Klik hier voor meer informatie.
Queen Studio Collection

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss