Stories

Doc-’n-roll: muzikale bollebozen

Published on

Brian May

Waarom school afmaken als je ook muziek kunt maken? Voor sommige muzikanten wellicht een credo, maar er zijn erbij die toch eerst flink wat jaren hebben geblokt voordat ze de podia betraden. Negen muzikale bollebozen!
Door: Maic Oudejans
1. Bob Dylan – Kunst
Oké, Bob Dylan heeft zijn doctoraat niet in de klas verdiend, maar door heel veel goede muziek te schrijven. In 1970 krijgt Robert Zimmerman, zoals de zanger echt heet, van de universiteit van Princeton zijn PhD voor zijn bijdrage aan de kunsten. Even lijkt het feest niet door te gaan als Dylan weigert zijn toga te dragen en de directie dreigt om het aanbod in te trekken, maar uiteindelijk kan Bob Dylan zichzelf dokter in de kunsten noemen.
Bob Dylan
2. Brian May (Queen) – Astrofysica, natuurkunde en wiskunde
Queen-gitarist Brian May is niet alleen briljant met zes snaren, maar ook briljant in het klaslokaal. Voordat Queen bekend is, studeert May wiskunde en natuurkunde aan het Imperial College in Londen. May rondt zijn studie cum laude af. Maar terwijl hij met zijn PhD in astrofysica bezig is, breekt Queen door en staat zijn academische loopbaan meer dan dertig jaar op pauze. In 2007 schrijft May zich alsnog in om zijn doctoraat binnen te slepen. De gitarist heeft diverse publicaties achter zijn naam staan, waaronder het boek Bang! – The Complete History of the Universe.
Brian May© Matt Thomas
3. Simon and Garfunkel – Engelse literatuur en wiskunde
Paul Simon en Art Garfunkel groeien op in dezelfde buurt in Queens, New York en gaan ook naar dezelfde scholen, waardoor een ontmoeting tussen de twee onvermijdelijk is. Ze blijken een voorliefde te delen voor muziek en film, maar zodra ze gaan studeren, gaan ze ieder hun eigen weg. Simon slaagt voor zijn studie Engelse literatuur aan Queens College terwijl Garfunkel een kunstgeschiedenis bachelor en een master in de wiskunde behaalt aan de Universiteit van Columbia.
Simon and Garfunkel
4. Ludacris – Bedrijfskunde
Veel bekende rappers zijn tegenwoordig naast muzikanten ook gehaaide zakenmannen en hebben een eigen platenlabel of hun eigen kledingmerk. Ludacris is echter een van de weinigen die daar ook echt de papieren voor heeft. Hij studeert Bedrijfskunde aan Georgia State University en slaagt daar summa cum laude en dat werpt zijn vruchten af. Tegenwoordig heeft de rapper naast een muziekcarrière een eigen koptelefoon- en cognacmerk, speelt hij in films en heeft hij achter de schermen een groot aandeel gehad in het succes van Justin Bieber.
Ludacris
5. Chris Martin (Coldplay) – Oudheidstudies
‘Nobody said it was easy’, zingt Chris Martin in The Scientist, maar bij de zanger zelf lijkt het allemaal aan te komen waaien. Naast een goede stem, nummer één-hits en relaties met Hollywood actrices heeft hij ook de hersens, en die gebruikt hij om in Londen zijn ‘Ancient World’ studie af te ronden, met honneurs in Grieks en Latijn. Op het University College in Londen ontmoet hij overigens ook de rest van de bandleden. Drummer Will Champion studeert antropologie en gitarist Johnny Buckland wiskunde. Bassist Guy Berryman studeert bouwkunde, maar stopt na een jaar en heeft een baan als barman terwijl de anderen hun studie afmaken.
Chris Martin
6. Greg Graffin (Bad Religion) – Zoölogie, geologie en antropologie
De meeste mensen kennen Greg Graffin als de zanger van punkband Bad Religion. Hoewel het rebelse imago van punkmuziek doorgaans niet echt geassocieerd wordt met braaf naar school gaan, bezit de frontman bachelordiploma’s in de geologie en antropologie, een master in de geologie en een doctoraat in zoölogie. Allen behaald aan de Universiteit van Californië in Los Angeles. Tegenwoordig geeft hij daar les aan studenten die jonger zijn dan zijn band.
Greg Graffin
7. Dexter Holland (The Offspring)– Moleculaire biologie
De tweede punkrocker op de lijst is The Offspring-zanger Dexter Holland. Op zijn high school is hij valedictorian, de leerling die de tijdens de diploma-uitreiking de afscheidstoespraak houdt. Daarna gaat Brian Keith Holland, zoals hij toen nog door het leven ging, studeren aan de Universiteit van Southern California. Hij kiest voor moleculaire biologie en haalt zijn bachelor en zijn master. Zijn PhD is hij nog van plan te halen, maar door zijn muzikale bestaan moet dat nog even wachten. Wel heeft de blonde zanger tussendoor z’n vliegbrevet gehaald.
Dexter Holland
8. Tom Scholz (Boston) – Werktuigbouwkunde
Voordat hij met zijn band Boston in 1976 bekend wordt met de megahit More Than A Feeling, studeert de gitarist werktuigbouwkunde aan het Massachusetts Institute of Technology, beter bekend als MIT. Na zijn studie gaat hij aan de slag als productontwerper bij Polaroid, dat bekend is om, jawel, de polaroidcamera. Tegelijkertijd werkt hij aan een demo die leidt tot het eerste Boston-album, dat maar liefst 17 miljoen keer over de toonbank gaat. De muziek blijkt toch iets lucratiever voor Scholz, maar zijn voorliefde voor techniek komt later toch goed van pas als de zanger zijn Rockman-versterker ontwikkelt.
Tom Scholz
9. Tom Morello (Rage Against The Machine) – Politicologie
Hij speelt in de band die de zin ‘Fuck you, i won’t do what you told me’ heeft geschreven, maar op school doet gitarist Tom Morello blijkbaar gewoon het huiswerk dat hem wordt opgedragen. De half-Keniaanse Morello slaagt met honneurs op de middelbare school en gaat daarna naar Harvard om met succes politicologie te studeren. Politicus wordt hij niet, maar zijn overtuigingen komen wel naar voren in de nummers van Rage Against The Machine. De interesse in politiek heeft Morello trouwens niet van een vreemde. Zijn vader is de eerste VN-ambassadeur van Kenia.
Tom Morello

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss