Stories

De beste fictieve bands uit films en series

Published on

Films en muziek gaan hand in hand. Of het nou zachte achtergrondmuziek is of een popsong die keihard door de kamer galmt, muziek is er eigenlijk altijd. Maar heel soms zie je in een film een band die een track speelt die je maar niet kunt plaatsen – dat komt waarschijnlijk doordat de band speciaal voor de film is gevormd. Een aantal van deze fictieve gelegenheidsbands wordt zelfs zo goed ontvangen dat ze ook na het witte doek blijven doorgaan. De beste artiesten uit films en tv-series hebben we voor je op een rijtje gezet.

Spinal Tap

Uit: This Is Spinal Tap (1984)
“This one goes up to eleven” – een quote die de gemiddelde muzikant wel kent en misschien wel eens gebruikt. This Is Spinal Tap zette de toon voor veel ‘mockumentaries’ en dat is niet zo vreemd. De nepdocumentaire zit vol met droge humor, ongemakkelijke momenten en een soundtrack die de beide eigenschappen weet te combineren. Acteren is overigens niet het enige talent van de heren die de band spelen – ook alle muziek hebben ze zelf opgenomen.
Bestel de DVD.

The Blues Brothers

Uit: The Blues Brothers (1980)
Als je deze film in 2017 zou uitbrengen zou het misschien geen groot succes zijn, maar The Blues Brothers is alweer 37 jaar oud en mag beschouwd worden als een echte cultklassieker. Uiteraard is dit voor een groot gedeelte te danken aan de Blues Brothers zelf, die met een aantal gastartiesten – Ray Charles en James Brown bijvoorbeeld – de soundtrack van de film onvergetelijk maakten. De Brothers zelf, acteurs Dan Aykroyd en John Belushi, brachten tussen 1978 en 1992 acht albums uit.
Bestel de DVD of Blu-ray.

The Rutles

Uit: All You Need Is Cash (1978)
Al in 1975 maakte Beatles-parodie The Rutles zijn debuut als sketch in de tv-serie Rutland Weekend Television, een sketch die later uitgroeide tot de mockumentary All You Need Is Cash. Het idee kwam van Eric Idle en Neil Innes, beiden nauw betrokken bij Monty Python. Ook George Harrison, een échte Beatle, sloot zich snel aan bij het project. John Lennon ontving een videoband ter goedkeuring en vond het zo geweldig dat hij weigerde de film terug te geven.
Bestel de DVD.

Sex Bob-omb

Uit: Scott Pilgrim vs. The World (2010)
Een film baseren op een stripboek is niets speciaals – Marvel doet het bijvoorbeeld al jaren met success. Toch is Scott Pilgrim Vs. The World, waarin Scott Pilgrim (Michael Cera) er alles aan moet doen om het meisje van zijn dromen te veroveren, een geval apart. Een gedeelte van het succes kan wellicht worden toegeschreven aan de muziek in de film, van Pilgrims fictieve garageband Sex Bob-omb. De tracks werden allemaal geschreven door multi-instrumentalist Beck.
Bestel de DVD.

Stillwater

Uit: Almost Famous (2000)
Tiener William krijgt het voor elkaar dat hij voor het gerenommeerde Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone een reportage mag maken over Stillwater, een band die begin jaren zeventig keihard op weg is om het te gaan maken. En het moet gezegd: de songs van deze fictieve rockband klinken als een klok. Geen wonder, want Nancy Wilson van Heart (en toenmalige echtgenote van regisseur Cameron Crowe) en Peter Frampton schreven de songs en alsof dat nog niet genoeg was zorgde Pearl Jams Mike McCready voor het nodige gitaargeweld.
Bestel de DVD, Blu-ray of CD.

The Soggy Bottom Boys

Uit: Oh Brother, Where Art Thou (2000)
George Clooney als zanger in een bluegrass/countryband? De droom van veel vrouwen, waarschijnlijk. Helaas moeten we jullie dan teleurstellen: Clooney zingt niet echt en ook de rest van de band playbackt. Achter de schermen werkten o.a. Ralph Stanley, Alison Krauss en Emmylou Harris aan de tracks.
Bestel op DVDCD of LP.

The Monkees

Uit: The Monkees (1966 – 1968)
Na het succes van Beatles-film Hard Days Night werd er in Amerika in rap tempo een tv-serie over een band uit de grond gestampt: The Monkees. Voor deze groep werden vier acterende muzikanten gecast: Davy Jones, Mike Nesmith, Micky Dolenz en Peter Tork. Ondanks het succes zat het de heren zelf niet lekker: de albums werden namelijk volgespeeld door ingehuurde sessiemuzikanten. Pas bij het derde album mochten de heren zelf ook meespelen en werd deze fictieve band zowaar een echte band.
Bestel op CD.

The Weird Sisters

Uit: Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
Wacht even – zit er een band in Harry Potter? Niet echt, want de scene is alleen te zien in de extended cut op DVD/Blu-ray. Toch is het wel de moeite waard om even te benoemen, want de band The Weird Sisters bestaat uit leden van Pulp en Radiohead. Pulps Jarvis Cocker schreef alle drie de songs (Do the Hippogriff, This Is the Night en Magic Works), hoewel het eerst de bedoeling was dat de Schotse rockers van Franz Ferdinand ingehuurd zouden worden.
Bestel op DVD of Blu-ray.

Infant Sorrow

Uit: Forgetting Sarah Marshall (2008) / Get Him To The Greek (2010)
In deze twee films van producer Judd Apatow speelt muziek een belangrijke rol. Een van de hoofdpersonages is rockster Aldous Snow (Russell Brand), die het leven vooral niet te serieus probeert te nemen. Dit komt ook duidelijk naar voren in de nummers van zijn band Infant Sorrow, die titels dragen als I Am Jesus, Furry Walls en Inside of You.
Bestel Forgetting Sarah Marshall op DVD of Blu-ray
Bestel Get Him To The Greek op DVD of Blu-ray

The Get Down Brothers

Uit: The Get Down (2017)
Ook tegenwoordig zijn er natuurlijk nog fictieve muzikanten op tv, zo laat The Get Down zien. De serie speelt zich af in The Bronx eind jaren zeventig en focust op de opkomst van rap, DJ’s en disco. De soundtrack bestaat uit een groot aantal covers, maar je vindt er ook nieuwe nummers op. Nile Rodgers, Christina Aguilera, Jaden Smith en Zayn Malik hielpen allemaal even mee. Op meer van The Get Down hoeven we ons helaas niet te verheugen, want Netflix heeft al laten weten dat het bij één seizoen houden.
Bestel de soundtrack op CD.

The Wonders

Uit: That Thing You Do (1996)
Tom Hanks maakte in 1996 zijn regiedebuut met deze film over de Beatle-achtige eendagsvlieg The Wonders. Naast muzikale zijn er nog tig andere verwijzingen naar de fab four: zo verliezen The Wonders hun bassist, er is gedoe met drummers en de door Hanks zelf gespeelde A&R manager Mr. White valt op mannen, net als Brian Epstein. That Thing You Do, de hit uit de film, wordt in het echt ook een bescheiden hitje en behaalt in 1996 de 41e plek van de Billboard Top 100. Het nummer werd geschreven door Adam Schlesinger, bassist van nineties rockers Fountains Of Wayne. Het leverde hem een Golden Globe-nominatie op.
Bestel op DVD of CD.

Citizen Dick

Uit: Singles (1992)
Het door Cameron Crowe geregisseerde Singles is een grungefilm bij uitstek: in het Seattle van de vroege jaren negentig valt serveerster Janet (Bridget Fonda) als een blok voor Cliff (Matt Dillon), zanger van Citizen Dick. Voor deze band werden verder geen acteurs gecast, maar échte muzikanten: Eddie Vedder, Stone Gossard en Jeff Ament van Pearl Jam. Naast Eddie & co komen er nog talloze andere grungehelden voorbij, waaronder Chris Cornell, Jerry Cantrell, Layne Staley en Tad Doyle. Alle kleren die Dillon in de film draagt komen overigens bij Ament uit de kast.
Bestel op CD of vinyl

The Venus in Furs

Uit: Velvet Goldmine (1998)
Deze film focust zich op het leven van de – overduidelijk door David Bowie geïnspireerde –  glamrockster Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers) en de Iggy Pop-esque Curt Wilde (Ewan McGregor). Het verhaal wordt verteld door de ogen van journalist Arthur Stuart (Christian Bale). De soundtrack bestaat grotendeels uit bewerkingen van nummers uit de glamrocktijd (o.a. Roxy Music en Steve Harley), maar er zijn ook een aantal nieuwe nummers geschreven onder de naam The Venus In Furs. Artiesten als Thom Yorke (Radiohead), And Mackay (Roxy Music), Thurston Moore (Sonic Youth) en Ron Asheton (The Stooges) werkten mee aan de soundtrack.
Bestel op CDDVD of Blu-ray

The Archies

Uit: The Archie Show (1968 – 1969)
In de jaren zestig kon je ook als band uit een tekenfilmserie een gigantische hit scoren. Dat blijkt uit het succes dat The Archies hadden met hun nummer Sugar, Sugar, dat voor het eerst werd opgevoerd door de personages in The Archie Show. De single werd geschreven door Andy Kim en Jeff Barry (die ook meeschreef aan Ike & Tina Turners River Deep – Mountain High) en vloog meer dan zes miljoen keer over de toonbank. De LP was trouwens ook te vinden op de achterkant van cornflakedozen – je hoefde hem alleen maar uit te knippen, handig!
Bestel op CD.

Foregone Conclusion

Uit: The Office UK (2001 – 2003) / David Brent: Life On The Road (2016)
Van de Engelse tv is Ricky Gervais al jaren niet meer weg te denken – van tv-shows als Derek tot zijn uitverkochte stand-up comedy voorstellingen, alles komt voorbij. In zijn geesteskind The Office vormde hij samen met o.a. Andy Burrows (ex-Razorlight) een fictieve band, waarmee hij tegenwoordig nog steeds af en toe iets uitbrengt. Leuk weetje: Gervais scoorde in de eighties een bescheiden hit op de Filipijnen met zijn band Seona Dancing.
Bestel de DVD of CD.
Hero

Uit: All Stars (1997)
Toen Ik Je Zag is de enige Nederlandse bijdrage aan deze lijst. Het nummer werd door Guus Meeuwis en Jan Willem Rozeboom geschreven voor de film All Stars, waarin Hero (Antonie Kamerling) het lied zingt over zijn grote liefde Claire (Daphne Deckers). De track werd als single uitgebracht en stond maar liefst zeventien weken in de Top 40, waarvan vijf weken op nummer één. Na het overlijden van Kamerling in 2010 kwam Toen Ik Je Zag opnieuw bovenin de charts.
Bestel de DVD.

The Dreamettes

Uit: Dreamgirls (2006)
Als een film inspiratie haalt uit het Motown platenlabel en een van hun acts, The Supremes, dan kun je er van uit gaan dat er goede muziek in zit. Als dan Beyoncé wordt gecast als zangeres van de niet-bestaande band The Dreamettes, bevestigt dat alleen maar je vermoedens. De tracks zijn gehaald uit de Broadway musical Dreamgirls (1981) en werden geschreven door theaterschrijvers Henry Krieger en Tom Eyen.
Bestel de DVD of CD.

Chef

Uit: South Park (1997 – heden)
Jarenlang vertolkte soulzanger Isaac Hayes de stem van Chef, een van de regelmatig terugkerende personages uit de omstreden tekenfilmserie South Park. Trey Parker, een van de bedenkers van South Park, liet de tekst van Chocolate Salty Balls uiteraard niet alleen slaan op het snoepgoed, maar ook op hele andere ballen. De tekst “Put em’ in your mouth and suck ’em” zegt waarschijnlijk genoeg. In Nederland kwam de track binnen op nummer 6 in de Top 40. Hayes zelf stopte in 2006 met South Park nadat zijn geloof Scientology op de hak werd genomen. Twee jaar later overleed de zanger.
Bestel de DVD of CD.

Steel Dragon

Uit: Rock Star (2001)
Rock Star is een typische volg-je-dromen-en-ze-komen-uit-film, maar wel één met een goed uitgevoerde soundtrack. De film draait om Chris Cole (Mark Wahlberg) en de heavy metal band Steel Dragon. De band bestond uit Jeff Pilson (Foreigner), Zakk Wylde (Black Label Society & Ozzy Osbourne) en Jason Bonham (zoon van Led Zeppelin-drummer John Bonham). Ook Myles Kennedy (Alter Bridge & Slash), Stephan Jenkins (Third Eye Blind) en Ralph Saenz (Steel Panther) spelen een kleine rol.
Bestel de DVD.

The Commitments

Uit: The Commitments (1991)
Ierse cultfilm uit 1991 over de soulband The Commitments. Van de soundtrack – bestaande uit louter covers – gingen maar liefst 12 miljoen exemplaren over de toonbank. De film leverde zanger Andrew Strong, die frontman Deco Cuffe speelt, een Grammy-nominatie op. Niet zo gek met zo’n geweldige strot!
Bestel de DVD of CD.

CB4

Uit: CB4 (1993)
Chris Rock steekt de draak met N.W.A. en andere gangster rappers met deze film. De hiphoppers vernoemen zich naar cellenblok 4 van de gevangenis waarin ze beweren te hebben gezeten. Sweat from My Balls en Straight Out Of Locash zijn hun grootste hits.
Bestel de DVD of LP.

Flight of the Conchords

Uit: Flight of the Conchords (1998 – heden)
Komisch muzikaal duo uit Nieuw Zeeland. Na hun succesvolle radioprogramma voor de BBC volgde er een complete tv-serie voor het Amerikaanse HBO. Plot: de heren – voormalig schaapherders – proberen het te maken als folkduo in New York. In elke aflevering komen er dan ook nummers voorbij waarin ze zichzelf en échte muzikanten op de hak nemen, zoals met het Police-achtige You Don’t Have To Be A Prostitute en David Bowie-tribute Bowie.
Bestel de DVD of CD.

De cast van Nashville

Uit: Nashville (2012 – heden)
Tuurlijk, na verloop van tijd veranderde Nashville van een kwalitatieve dramaserie over de Amerikaanse country scene in een onvervalste soapserie, maar wat zitten er toch goede songs in! Er zijn dan ook al verschillende cd’s van verschenen en sporadisch gaat de cast op een gezamenlijke Nashville-tournee.
Bestel de DVD of CD.

The Dan Band

Uit: Old School (2003) / Starsky and Hutch (2004) / The Hangover (2009)
Comedian Dan Finnerty is in aardig wat films te zien, al is dat niet per se om zijn acteerkunsten. Nee, Dan steelt letterlijk de show met zijn Dan Band. Hij covert nummers als Total Eclipse of the Heart, maar dan met behoorlijk wat gevloek erin. In de films zorgt het vooral voor veel ‘huh?’-momentjes. Je komt The Dan Band dan ook alleen tegen in comedies.
Luister The Dan Band op Spotify.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: De 10 beste muzikale documentaires op Netflix - uDiscover Holland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss