Stories

Uitpakken maar: de boxsets waar elke muziekliefhebber gelukkig van wordt

Published on

Liefhebbers van de betere rockmuziek gaan het aan de vooravond van de feestdagen nog moeilijk krijgen: welke boxset zet ik in vredesnaam op mijn verlanglijstje? Pink Floyd, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Bob Dylan, Queen en noem ze maar op: van zo’n beetje elke legendarische band ligt er momenteel wel een prachtige box in de winkel. Wij zetten de beste voor je op een rij.
band
THE BAND – THE LAST WALTZ (40TH ANNIVERSARY DELUXE EDITION) (4CD/BLU-RAY OF 6LP)
Het afscheidsoptreden van The Band is de geschiedenis ingegaan als een van de meest memorabele concerten aller tijden. De groep werd op Thanksgiving Day 1976 vergezeld door een hele rits gastartiesten, waaronder Eric Clapton, Neil Diamond, Bob Dylan, Dr. John, Joni Mitchell, Van Morrison, Muddy Waters en Neil Young en de avond werd vastgelegd door niemand minder dan Martin Scorsese. Naast de 6 LP’s tellende deluxe uitgave zal er ook een 4CD/Blu-ray versie van The Last Waltz verschijnen waarop de audio- en video-opnames van toen voor het eerst zijn samengebracht, inclusief repetities en outtakes.
€79,99 (CD) / €93,99 (LP)| o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto
Bobdylan
BOB DYLAN – THE 1966 LIVE RECORDINGS (36CD)
Hier worden we even stil van: een boxset met maar liefst 36 (!) cd’s van Bob Dylan, opgenomen tijdens zijn baanbrekende wereldtournee van 1966. Het merendeel van deze opnames (gemaakt in de VS, Europa en Australië) komt hiermee voor het eerst beschikbaar. Ultiem hebbeding voor de Dylan-fan.
€129 | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto.
BOUDEWIJNDEGROOT
BOUDEWIJN DE GROOT – COMPLEET (13LP)
Een box met alle albums van Neerlands meest iconische singer-songwriter op vinyl, inclusief 3 albums die nooit eerder op LP verschenen én een rarities verzamelaar. Compleet verschijnt in een oplage van 500 stuks en elk exemplaar bevat een unieke, door Boudewijn de Groot zelf gesigneerde foto. Een waar monument.
Vanaf €209 | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto
bowie
DAVID BOWIE – WHO CAN I BE NOW (12CD OF 13LP)
Een 12 CD’s (of 13 LP’s) tellende box met alle opnames van Bowie uit de periode 1974 – 1976, door de fans ook wel zijn ‘Amerikaanse’ fase genoemd. Naast de studioalbums Diamond Dogs, Young Americans en Station To Station, vind je hierin ook de live-albums David Live en Live Nassau Coliseum ’76, een raritiesverzamelaar (Re:Call 2) en het nooit uitgebrachte album The Gouster. Kers op de taart is het bijgesloten boekwerk vol nooit eerder gepubliceerde foto’s.
€149,99 (CD) / €285,- (LP) | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto.

FRANK SINATRA – WORLD ON A STRING (4CD/DVD)
“Ik weet eigenlijk niet wat een jetlag is – ik begrijp het niet”, grapte Frank Sinatra ooit. “Gelukkig heb ik er nooit last van.” Op de nieuwe 4CD/DVD box World On A String vind je maar liefst 4 uur aan nooit eerder uitgebrachte concertopnames van ol’ blue eyes, opgenomen tijdens zijn wereldtournees.
Vanaf €59,99 | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto
KATE-BUSH-BEFORE-THE-DAWN-LIVE-ALBUM-PRESALE
KATE BUSH – BEFORE THE DAWN (4LP OF 3CD)
Kate Bush had sinds 1979 niet meer opgetreden, maar in de zomer van 2014 kwam daar verandering toen zij een (binnen een mum van tijd uitverkochte) concertreeks gaf in Londen. Nu is er het livealbum Before The Dawn, een 4 LP’s (of 3 CD’s) tellende set die ‘het conceptuele hart van de show compleet omvat’.
€22,99 (CD) / €69,99 (LP) | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto
kinks
THE KINKS – THE MONO COLLECTION (10LP)
The Mono Collection bevat de eerste acht studioalbums van The Kinks in mono, plus de dubbelaar The Kinks, ook wel bekend als The Black Album. Dit verzamelalbum verscheen oorspronkelijk in 1970 en bevat singles en b-kantjes uit de periode 1964 – 1968.
€259,99 | o.a. verkrijgbaar bij Plato/Concerto

LED ZEPPELIN – THE COMPLETE BBC SESSIONS (3CD of 5LP)
De sessies die de heren van Led Zeppelin voor de BBC deden verschenen in 1997 eindelijk op een dubbel-CD, maar die verzameling was eigenlijk niet compleet. Tot nu, want deze opgepoetste heruitgave bevat een extra schijf met daarop de missende opnames, waaronder “een waanzinnige versie van Dazed And Confused uit 1969 (…), gespeeld voor een paar honderd man muisstil publiek”, aldus een zeer enthousiaste recensent onlangs in De Volkskrant.
€30,99 (3CD) / €109 (5LP). Verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto
LouReed
LOU REED – THE RCA & ARISTA ALBUM COLLECTION (17CD)
Een indrukwekkende verzamelbox van Lou Reed. De collectie bevat alle albums die de voormalig Velvet Underground-frontman in de periode 1972 – 1986 uitbracht bij de platenlabels RCA en Arista. Zestien albums in totaal, waaronder natuurlijk de klassiekers Transformer, Berlin en Rock n Roll Animal. Inclusief een fraai boekwerk met foto’s en interviews uit die tijd. Opvallend detail: al deze albums zijn geremasterd onder toeziend oog van Reed zelf, kort voor zijn dood in oktober 2013. Er verschijnt ook een vinyluitgave van de box (à €115), zij het in meerdere delen. ‘Volume 1’ bevat in tegenstelling tot de cd-box dus maar zes albums, te weten Transformer (1972), Berlin (1973), Rock n Roll Animal (1974), Coney Island Baby (1975), Street Hassle (1978) en The Blue Mask (1982).
Vanaf 134,- | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto

PINK FLOYD – THE EARLY YEARS, 1965-1972 (27CD/DVD/BLU-RAY)
27 cd’s, blu-rays en dvd’s schoon aan de haak: Pink Floyds The Early Years – 1965-1972 (tevens de openingsfoto van dit artikel) is geen kinderachtige set (en de prijs is dat ook niet). De box beslaat de eerste jaren van de invloedrijke Britse groep en bevat maar liefst 25 uur aan audio- en videomateriaal. Denk aan nooit eerder uitgebrachte tracks, radiosessies, andere mixen, outtakes, alternatieve opnames, concertopnames (onder meer gemaakt in Amsterdam in 1969) en tv-optredens. Daar bovenop komen nog eens vijf 7-inch singles, replica’s van posters, flyers, programmaboekjes, concertkaartjes en noem het maar op. Daar ben je wel even zoet mee!
€499.- | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en PlatoMania.

QUEEN – ON AIR (6CD)
Nog een release met materiaal uit de archieven van de BBC: Queen On Air – The Complete BBC Radio Sessions. Op dit album staan alle radiosessies die de legendarische band voor de Britse omroep opnam – en daar zit heel veel bijzonder materiaal tussen. De opnames van toen zijn voor deze release stuk voor stuk gerestaureerd door Queens geluidstechnicus Kris Fredriksson en gemasterd door Grammy Award-winnaar Adam Ayan. Het album komt beschikbaar als 2CD, 3LP en als een extra uitgebreide, 6 CD’s tellende deluxe versie. Hierin vind je naast de radiosessies ook enkele concertregistraties en interviewopnames.
€46,99 | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto.
Rolling stones
THE ROLLING STONES – BLUE & LONESOME (DELUXE)
2016 is een waar topjaar voor de fans van The Rolling Stones: afgelopen voorjaar verscheen Totally Stripped (met opnames van het legendarische ‘stripped’ concert van de band in Paradiso, 1995), in het najaar volgde de 16 LP’s tellende boxset In Mono (met alle vroege albums in uh… mono) en toen was daar ook nog Havana Moon, met een registratie van hun nu al legendarische show in Cuba. De band bewaart het beste natuurlijk voor het laatst: Blue & Lonesome, het eerste studioalbum van de band in meer dan tien jaar tijd. Op dit album eren Mick, Keith, Charlie en Ron hun blueshelden van weleer. Hier zal ook een deluxe editie van verschijnen. Hierin vind je naast het album ook een boekwerkje en een set foto’s, verpakt in een fraaie box.
Vanaf €39,99 | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto
The Who My Generation Super Deluxe 3D Product Shot
THE WHO – MY GENERATION SUPERDELUXE EDITION (5CD)
Het rebelse My Generation verschijnt binnenkort in een bijzonder uitgebreide heruitgave. De box bevat vijf cd’s met onder meer drie tracks die indertijd het album niet haalden: The Girls I Could Have Had, As Children We Grew en My Own Love. Townshend kwam deze opnames vorig jaar bij toeval tegen in zijn archieven. De 79 tracks tellende uitgave telt daarnaast nog vele andere rarities, waaronder niet eerder uitgebrachte demo’s, mixen, opnieuw gemasterde tracks en een nieuwe stereo mix met overdubs. Om het helemaal af te maken bevat de box een 80 pagina’s tellend boekwerk (met persoonlijke verhalen van Townshend en zeldzame foto’s) en memorabilia, waaronder replica’s van concertposters.
€109 | o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Plato/Concerto

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss