Stories

De vele gezichten van Josh Homme

Published on

Josh Homme

Dat Josh Homme meer is dan alleen frontman en leider van Queens Of The Stone Age hoeven we vast niet meer te vertellen. Sterker nog, zijn tweede band naast QOTSA, Eagles Of Death Metal, staat aan de vooravond van de release van hun vierde album Zipper Down. Ook presenteert Homme sinds een paar maanden een wekelijkse radio show op Beats1.
Om zijn diversiteit nog wat verder uit te stallen een overzicht van 10 projecten waar Josh Homme op een of andere manier bij betrokken is geweest.

Kyuss – Green Machine
De eerste kennismaking met Josh Homme vindt plaats met de band Kyuss. Ontstaan in de Palm Desert in California zijn zij een van de pioniers van de stoner rock (of desert rock). De band begint onder de naam Katzenjammer, vervolgens Sons Of Kyuss (onder deze naam nemen ze 1 EP op) en uiteindelijk blijft Kyuss over. De bekendste line-up van de band bestaat uit John Garcia, Josh Homme, Nick Olivieri en Brant Bjork. De band maakt vier albums en een aantal EP’s. Green Machine is afkomstig van het tweede album Blues For The Red Sun uit 1992.

Screaming Trees
Na het uiteenvallen van Kyuss in 1995 sluit Homme zich aan bij grunge pioniers Screaming Trees als rhythm gitarist. Hij tourt met de band maar speelt nooit op een album. Josh en Screaming Trees=-zanger Mark Lanegan worden goede vrienden, wat later resulteert in een semi-vaste rol voor Mark Lanegan in Queens Of The Stone Age. Homme verlaat Screaming Trees na een jaar omdat hij niet meer tegen alle interne ruzies en strubbelingen binnen de band kan.

Queens Of The Stone Age – Feel Good Hit Of The Summer
Nadat hij Screaming Trees verlaat, richt Josh Homme een nieuwe band op: Gamma Ray. Na 1 single wordt de naam gewijzigd in Queens Of The Stone Age en brengen ze het titelloze debuutalbum uit via Roadrunner in 1998. Door veel geruzie met het label wordt het contract na één album ontbonden en verschijnt in 2000 het tweede album Rated R via Interscope. Met dit album maakt de band de sprong van cultband naar festivalfavorieten, mede dankzij de eerste single van dit album: Feel Good Hit Of The Summer.

Desert Sessions
Tussen 1997 en 2003 verzamelt zich een scala aan muzikanten – onder leiding van Josh Homme – in studio Rancho De La Luna in Joshua Tree, California. Het idee is simpel: ter plekke nummers verzinnen, schrijven en opnemen. Het resultaat is maar liefst tien delen van de Desert Sessions, met uiteenlopende muzikanten zoals leden van Soundgarden, QOTSA, Kyuss, Scream, Monster Magnet, Masters Of Reality, PJ Harvey, Screaming Trees, Nine Inch Nails en vele anderen. Een aantal Desert Sessions-nummers verschijnt uiteindelijk, in ietwat afwijkende versies, op Queens Of The Stone Age-albums, zoals het door Alain Johannes (Eleven, QOTSA, Them Crooked Vultures) geschreven Hanging Tree (in QOTSA gezongen door Mark Lanegan).

Queens Of The Stone Age – No One Knows
Dat Josh Homme het enige constante bandlid is in QOTSA mag geen geheim zijn. Op geen enkel album is de line-up hetzelfde en veel muzikanten zijn passanten die soms slechts op 1 of 2 nummers te horen zijn, anderen blijven weer veel langer hangen. Als Homme en c.s. het derde album Songs For The Deaf opnemen, zit de band zonder drummer. Josh, die inmiddels een indrukwekkend vriendenboekje heeft opgebouwd, belt Dave Grohl, die net een break heeft van zijn eigen band Foo Fighters, en Dave doet graag mee, zowel op het album als tijdens de bijbehorende tour. Het album betekent de grote doorbraak voor de band, vooral dankzij de eerste single en inmiddels festivalanthem No One Knows.

Eagles Of Death Metal – I Want You So Hard
Josh en Jesse Hughes zijn al vrienden sinds hun tienerjaren. Tijdens de opnamen van een Desert Sessions in 1998 besluiten de twee vrienden samen een band te beginnen. Het duurt tot 2004 tot het eerste album van de twee verschijnt. Van de album is de cover van Steelers Wheel’s Stuck In The Middle With You, hier omgedoopt tot Stuck In The Metal, een bescheiden success. Het tweede album Death By Sexy verschijnt in 2006, en bevat de inmiddels kenmerkende cock-rock stijl van de band. Live gaat Homme zelden mee op tour, maar een keur aan andere muzikanten vergezelt Jesse op het podium, waaronder Joey Castillo en Dave Catching. De eerste single van Death By Sexy, I Want You So Hard, is nog steeds een must tijdens iedere EODM liveshow. Gastenrollen in de bijbehorende video zijn er voor Jack Black en Dave Grohl.

Them Crooked Vultures
Al sinds het moment dat Dave Grohl tijdens Songs For Deaf tijdelijk deel uitmaakt van QOTSA hebben Dave en Josh het plan om samen een plaat te maken. Als de twee het er jaren later weer eens over hebben, vraagt Josh zich af wie ze als bassist moeten vragen. Dave komt met Led Zeppelin’s John Paul Jones op de proppen, een onwerkelijk idee waar Josh alleen maar om kan lachen. Toch belt Dave John Paul en hij zegt: ‘Ja!’. Them Crooked Vultures is geboren. De band wordt op mysterieuze wijze gelanceerd, alleen via social media waarop steeds een aantal coordinaten wordt gecommuniceerd dat een concert locatie aangeeft. Een van die locaties is de Amsterdamse Melkweg, waar de band in de zomer van 2009 een van hun eerste optredens geeft, om een kleine twee weken later nogmaals terug te keren voor een optreden op Lowlands. Live wordt de band aangevuld met multi-instrumentalist en voormalig QOTSA-lid Alain Johannes. Het titelloze debuut album verschijnt in het najaar van 2009.

Josh solo
Josh speelt duidelijk liever in bands dan dat hij iets puur onder zijn eigen naam uitbrengt. Er zijn een paar samerwerkingen geweest met o.a. UNKLE en Florence + The Machine. Alleen voor een paar soundtracks maakt hij een solo-uitzondering. Zo neemt hij vijf songs op voor de Soundtrack van de film The Dangerous Lives Of Alter Boys (waarvan er vier instrumentaal zijn) en in 2012 het ook als single verschenen nummer Nobody To Love voor de film End Of Watch.

Queens Of The Stone Age – … Like Clockwork
Na het avontuur met Them Crooked Vultures begint QOTSA aan een nieuw album te werken. Na een aantal songs besluit Homme, die op het punt staat om voor de tweede keer vader te worden, even een break van het opnameproces te nemen. Een klein jaar later beginnen ze geheel opnieuw, en laten ze de reeds gemaakte opnamen op de plank liggen. Het resultaat is het meest succesvolle album voor de band tot nu toe. …Like Clockwork komy op 1 binnen in de Amerikaanse albumlijst en wordt de best verkocht vinyl plaat in de US in 2013. De band is veel in Nederland tijdens de bijbehorende tour. Zo spelen ze op Pinkpop, nemen ze afscheid van Tivoli Oudegracht met een zeer speciale show, spelen ze voor een uitverkochte Ziggo Dome en sluiten ze Lowlands 2014 af. Wellicht de meest opvallende video die ze ooit maken, is die voor het nummer The Vampyre Of Time And Memory.

Eagles Of Death Metal – Complexity
En wat doet Josh in 2015? Lekker uitrusten na bijna 2 jaar op tour met de Queens zit er niet in. Hij verrast ons in juni door een aantal shows met Eagles Of Death Metal mee te komen spelen, waaronder op Pinkpop. Daar wordt ook gelijk het nieuwe album van de band, Zipper Down, aangekondigd. Het album is vanaf 2 oktober verkrijgbaar en hier alvast vooruit te bestellen (Klik hier voor de LP!). Wie erbij was bij Pinkpop heeft al een paar nieuwe songs kunnen ontdekken, waaronder Silver Lake en de eerste single van Zipper Down, het reeds van Boots Electric bekende Complexity.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss