Stories

Muziekjaar 2015 in vogelvlucht

Published on

Dave Grohl die van een podium valt en z’n been breekt, de plotselinge release van Adele’s nieuwe album ’25’ en de heren van U2 die maar liefst vier (!) avonden in een stampvolle Ziggo Dome optreden – deze en nog veel meer muzikale hoogte- en dieptepunten vind je in dit jaaroverzicht.
25 januari: Demis Roussos overlijdt aan de gevolgen van kanker. De Griekse zanger, bekend van hits als ‘Forever And Ever’ en ‘My Friend The Wind’, wordt 68 jaar oud.

9 februari: Beck en Sam Smith zijn de grote winnaars van de Grammy Awards. Smith mag vier beeldjes in ontvangst nemen en Beck drie. Diens album ‘Morning Phase’ krijgt de meest prestigieuze: die voor Beste Album. De uitreiking wordt verstoord door Kanye West. Hij springt op het podium omdat hij vindt dat niet Beck, maar Beyoncé het beste album heeft gemaakt.
15 maart: Toto-bassist Mike Porcaro overlijdt op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS. Porcaro moest in 2007 al stoppen met toeren vanwege zijn ziekte.

23 april: ‘Montage Of Heck’ draait in de bioscoop. Het is de eerste documentaire over Kurt Cobain die door zijn nabestaanden is goedgekeurd. Later in het jaar verschijnt er ook nog een postuum soloalbum van Cobain, ‘Montage Of Heck: The Home Recordings’, vol nooit eerder uitgebrachte opnames.
27 april: na twaalf jaar verschijnt er eindelijk een nieuw album van Blur, ‘The Magic Whip’. De band kondigt ook een handjevol tourdata aan, maar Nederland wordt helaas overgeslagen.
30 april: soulzanger Ben E. King overlijdt op 76-jarige leeftijd. King werd wereldberoemd met zijn hit ‘Stand By Me’ uit 1961.
5 mei: AC/DC staat op de planken van een bomvolle Gelredome. De Australische rockers hebben wel wat personeelswisselingen ondergaan sinds de release van het nieuwe album ‘Rock Or Bust’: gitarist Malcolm Young heeft de band moeten verlaten omdat hij aan dementie lijdt en wordt vervangen door zijn neef Stevie Young. Ook Phil Rudd is er niet meer bij: de drummer is op non-actief gezet omdat hij in aanraking kwam met justitie vanwege het uiten van doodsbedreigingen en drugsbezit. Oude bekende Chris Slade neemt Rudds plek in. Hij zat begin jaren negentig ook al achter de drumkit.

14 mei: Blueslegende B.B. King overlijdt op 89-jarige leeftijd in zijn slaap. King, die gezien wordt als een van de beste gitaristen aller tijden, heeft maar liefst 15 Grammy’s op zijn naam staan.
30 mei: Moke raakt zwaar gedupeerd als al hun instrumenten, versterkers en computers in vlammen opgaan bij een brand in het Amsterdamse muziekcentrum Melody Line, waar de heren hun oefenruimte hebben. Saillant detail: twee weken daarvoor bracht de band zijn nieuwe single ‘Let It Burn’ uit.
31 mei & 1 juni: de Amsterdamse Ziggo Dome loopt twee avonden op rij vol voor Fleetwood Mac. De legendarische Amerikaans-Britse formatie is eindelijk weer compleet tijdens deze tournee: zangeres Christine McVie hield tijdens eerdere reünieshows de boot af, maar nu ging ze toch overstag.
7 & 8 juni: Paul McCartney (73!) weet van geen ophouden. In juni staat hij twee avonden op rij in de Ziggo Dome. Hiernaast gaat hij dit jaar opvallende samenwerkingen aan met Kanye West en Rihanna.

12 juni: Foo Fighters-frontman Dave Grohl valt tijdens een optreden in het Zweedse Göteborg van het podium en breekt daarbij zijn been. Het optreden dat de band twee dagen daarna op Pinkpop zou geven gaat niet door.

12 – 14 juni: helaas dus geen Foo Fighters op Pinkpop, maar met acts als Muse, Pharrell Williams, Placebo, Kensington, Robbie Williams, The Script en Faith No More op de affiche hebben de bezoekers ook weer niet zoveel te klagen. David Achter de Molen, zanger van de Utrechtse rockband John Coffey, wordt wereldberoemd als hij tijdens het optreden van de band een biertje vangt en de beelden daarvan viral gaan op internet.
23 juni: Thé Lau overlijdt op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. In 2014 nam de zanger van The Scene al afscheid van zijn publiek met optredens in de Heineken Music Hall en op Pinkpop.
26 juni: het is een druk jaar voor Patti Smith. Debuut ‘Horses’ viert z’n veertigste verjaardag en dat vraagt natuurlijk om een speciale tournee, waarmee ze in juni naar het festival Down The Rabbit Hole komt. Later in het jaar keert ze terug naar Nederland voor optredens in TivoliVredenburg en Paradiso. Hiernaast brengt ze haar nieuwe nieuwe boek ‘M Train’ uit.
3 juli: de Tour de France gaat dit jaar van start in Utrecht. Aan Kraftwerk de eer om tijdens Le Grand Départ op te treden. De Duitse elektronicapioniers spelen, hoe kan het ook anders, onder meer hun album ‘Tour De France Soundtracks’ in z’n geheel.
4 juli: de heren van Mumford & Sons bewijzen dat ze bij de Groten Der Aarde horen als ze in een nagenoeg uitverkocht Goffertpark spelen. Het Britse viertal brengt dit voorjaar het nieuwe album ‘Wilder Mind’ uit, waarop ze hun kenmerkende banjo’s hebben ingeruild voor elektrische gitaren.
6 augustus: de hiphopwereld had z’n eigen ‘Chinese Democracy’. Net als Axl Rose liet Dr. Dre z’n fans jarenlang wachten op een nieuwe plaat die meerdere malen een releasedatum kreeg en net zo vaak weer op de plank belandde. Tot ‘Compton’ begin augustus plotseling verschijnt, een compleet nieuwe plaat die de rapper maakte toen hij geïnspireerd raakte door de opnames van de dit jaar verschenen biografische NWA-film ‘Straight Outta Compton’. ‘Detox’, de beoogde opvolger van het in 1999 verschenen ‘2001’, ligt overigens nog altijd ergens in een kluis.

13 augustus: de indrukwekkende en hartverscheurende documentaire ‘Amy’, over de in 2011 overleden Amy Winehouse, gaat in première. De film is inmiddels in de running voor een Oscar.
8, 9, 12 & 13 september: U2 heeft geen trek in bomvolle arena’s en geeft de voorkeur aan een reeks intieme shows. En dus staat de band vier avonden in de voor hun begrippen ‘kleine’ Ziggo Dome.

18 september: The Rolling Stones doen het dit jaar iets rustiger aan (ze toeren anderhalve maand door de V.S. en brengen een fraaie heruitgave van ‘Sticky Fingers’ uit) en dus maakt Keith Richards een nieuwe soloplaat: ‘Crosseyed Heart’ verschijnt op 18 september en is zijn eerste soloalbum sinds ‘Main Offender’ uit 1992. Vanaf die dag is ook de fraaie documentaire ‘Under the Influence’ over Richards op Netflix te zien.

18 september: Grunge-icoon Chris Cornell brengt zijn nieuwe soloalbum ‘Higher Truth’ uit. Voor de opnames van de lovend ontvangen plaat schakelt Cornell producer Brendan O’Brien in. De twee werkten al eerder samen aan albums van Soundgarden en Audioslave.
24 september: Morrissey had al een goed ontvangen autobiografie gepubliceerd maar aan fictie kan de voormalig frontman van The Smiths zich beter niet wagen. Debuutroman ‘List Of The Lost’ wordt door de critici met de grond gelijk gemaakt. The Guardian noemt het ‘een ongepolijste drol van een boek’ en daarmee is de Britse krant nog mild.
2, 5,6 & 7 november: Bob Dylan (74) komt voor vier shows naar Nederland. Eén in Muziekgebouw Eindhoven en drie in Carré, Amsterdam. Eerder in het jaar verschijnt zijn nieuwe album ‘Shadows In The Night’, waarop hij liedjes uit Frank Sinatra’s repertoire covert.

6 november: Beatles-fans kunnen hun geluk niet op als er een ware schat aan nooit eerder uitgebracht videomateriaal wordt uitgebracht op ‘1’. Een team van film- en videotechnici en restaurateurs werkt maandenlang round the clock aan de vaak nooit eerder vertoonde filmbeelden uit de archieven van platenlabel Apple.

13 november: Eagles Of Death Metal geeft een optreden in de Bataclan in Parijs als terroristen daar het vuur openen op het publiek. Minstens negentig concertgangers komen om het leven. Binnen een maand staan de Californische rockers echter weer op het podium in de Franse hoofdstad, tijdens het concert van U2. ‘Hun podium is ze drie weken geleden ontnomen – wij willen hen graag het onze geven’, kondigt Bono de band aan. Samen spelen ze een cover van Patti Smith’s ‘People Have The Power’.

19 november: Neerlands bekendste protestzanger Armand komt op 69-jarige leeftijd te overlijden. Herman George van Loenhout, zoals hij in het echt heet, was al geruime tijd ziek. In de zomer bracht hij nog een gezamenlijk album uit met The Kik.
20 november: Adele’s langverwachte nieuwe album ‘25’ verschijnt. Met deze opvolger van ‘21’ (2011) verbreekt de zangeres het ene na het andere verkooprecord. Op moment van schrijven heeft ze alleen al in de V.S. meer dan 5 miljoen albums verkocht. Haar vier optredens in de Ziggo Dome volgend jaar raken in een mum van tijd uitverkocht.

25 & 26 november: Kensington bewijst met twee uitverkochte Ziggo Dome-shows de populairste rockband van Nederland te zijn. In 2016 doen ze het kunstje nog eens dunnetjes over, met maar liefst drie optredens in deze Amsterdamse concertzaal.

27 november: dit jaar geen ‘Bohemian Rhapsody’ of ‘Hotel California’ op 1 in de Top 2000, maar ‘Imagine’ van John Lennon. De NPO laat weten dat de aanslagen in Parijs daar debet aan zijn: een onbekende man speelde het nummer na de aanslagen op een piano bij concertzaal Bataclan, waarna er op social media werd opgeroepen om op ‘Imagine’ te stemmen.
3 december: het levenloze lichaam van Scott Weiland wordt aangetroffen in de tourbus van zijn nieuwe band The Wildabouts. Weiland, bekend als zanger van Stone Temple Pilots en Velvet Revolver, wordt slechts 48 jaar oud.
11 december: aan het Groninger Museum de eer om de rondreizende tentoonstelling ‘David Bowie Is’ te ontvangen. De pers is lovend en voor het geval de Bowie-fan nog niet genoeg verwend is met al dit moois (meer dan 300 objecten uit Bowie’s persoonlijke collectie worden tentoongesteld!) wordt er en passant ook nog een nieuw album van de beste man aangekondigd: ‘Blackstar’ verschijnt op 8 januari 2016.
12 december: De mannen van Golden Earring zitten vijftig jaar in het vak en dat wordt niet alleen gevierd met een nieuw mini-album, maar ook met een speciaal concert in een stampvolle Ziggo Dome waar het jubileumjaar tot een zinderend einde wordt gebracht. De opnames van die avond zijn 30 december te zien op NPO 2.
Foto: FreeImages.com/John Nyberg

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss