Stories

Waar voor je geld: 4 betaalbare en geweldige platenspelers

Published on

De verhalen over de terugkeer van vinyl zullen je vast niet ontgaan zijn: een nieuwe generatie muziekliefhebbers wil graag iets tastbaars in handen hebben en dan voelt zo’n plaat, waarbij de naald langzaam in de groef valt en er plotseling muziek te horen is, toch wel erg echt. Ook de kenner van weleer herontdekt het zwarte goud als een een fraai klinkende en waardevolle geluidsdrager.
Bijkomend gevolg is dat de markt voor platenspelers weer aantrekt. Maar welke kies je? Enerzijds heb je goedkope modellen met inferieure naalden die je vinyl geen goed doen en anderzijds zijn er platenspelers voor de high end-fanaat die bereid is er duizend(en) euro’s voor neer te tellen. In het middensegment zijn echter enkele bijzonder leuke modellen te vinden waarbij je echt waar voor je geld krijgt. Wij hebben vier spelers voor je geselecteerd voor onder de 400 euro.
 
Thorens_MOV_Red_kl
Thorens Music On Vinyl
De legendarische platenspelerfabrikant Thorens en het Music On Vinyl-label hebben de handen ineen geslagen voor deze fraaie, vol automatische speler die zowel in rood als in blauw verkrijgbaar is. Een uitermate gebruiksvriendelijk apparaat waarmee je het beste uit je platencollectie haalt, voor een prima prijs!
vanaf € 249 (o.a. verkrijgbaar bij Plato/Concerto en andere popspeciaalzaken).
 
essential2_5
Pro-ject Essential II
Het Tsjechische Pro-Ject staat al sinds jaar en dag bekend als maker van stijlvolle en kwalitatief hoogstaande platenspelers. Deze strak uitgevoerde Essential II is de jongste telg uit de familie. Mocht je iets meer te spenderen hebben dan kun je hem ook in een uitvoering krijgen met ingebouwde voorversterker.
vanaf € 279 (o.a. verkrijgbaar bij Plato/Concerto, HifiSolutions.nl en Hificorner.nl)
 
at
Audio-Technica AT-LP120
Audio-Technica heeft voor de LP120 goed gekeken naar de legendarische 1200-serie van Technics (die later dit jaar weer opnieuw verkrijgbaar zal zijn, al zal die met een verwachte verkoopprijs van 4000 dollar dit artikel niet halen). Deze direct-drive speler van Audio-Technica weegt bijna 11 kilo en dat wijst op veel metaal en weinig aan slijtage onderhevige plastic onderdelen. De LP120 beschikt over een ingebouwde voorversterker.
vanaf € 330 (o.a. verkrijgbaar bij Plato/Concerto, Bax-Shop.nl, en Hificorner.nl)
 
img-gallery-rp1pp-cool-grey-hero
Rega RP1
Hij ziet er misschien simpel uit, maar de kenners bij hifi.nl raken niet uitgesproken over dit instapmodel van het Britse Rega: dit ‘muzikale meesterstukje’ wordt ‘zeer warm’ aanbevolen door de recensent. Ook leuk: mocht je de RP1 na verloop van tijd een upgrade willen geven, dan kun je er een performance pack bij kopen, met o.a. een luxer element en betere snaar.
vanaf € 379 (o.a. verkrijgbaar bij hificorner.nl)

Let op: check voordat je een platenspeler haalt of je versterker een aparte phono-ingang heeft. Sommige nieuwe platenspelers hebben zelf ook een ingebouwde phono-voorversterker, maar als die ook mist is er nog altijd geen man overboord: voor een paar tientjes heb je namelijk een losse voorversterker.
Openingsfoto: Chris Marchant (cc)

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss