Stories

Bryan Adams – 35 jaar in 10 clips

Published on

Get Up

Bryan Adams debuteert in 1980 met zijn titelloze debuutalbum. In eigen land timmert hij gestaag aan de weg, maar in 1984 breekt hij wereldwijd door met zijn vierde album ‘Reckless’. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de popgeschiedenis. We zetten tien van zijn vele hoogtepunten hieronder op een rij voor je.
Let Me Take You Dancing
Bryan Adams breekt mid jaren ’80 door als rocker, maar zijn eerste stappen als artiest maak hij in een heel ander genre. In 1978, twee jaar voor zijn debuutalbum, brengt hij in Canada de disco single ‘Let Me Take You Dancing’ uit. Adams is dan 19 jaar. Begin 1979 wordt het een bescheiden hit in Canada. Het nummers is op geen enkel studio- of verzamelalbum terug te vinden. Hij lijkt zich gedistantieerd te hebben van het nummer. Oordeel zelf of dat terecht is!

Cuts Like A Knife
Adams’ eerste twee albums leverden hem een paar bescheiden hitjes op in zijn thuisland Canada. Zijn derde album ‘Cuts Like A Knife’ verschijnt in 1983. Eerste single is de ballad ‘Straight From The Heart’, dat ook in Amerika voorzichting de hitlijsten haalt. De tweede single, tevens de titeltrack van het album, halen de top 15 in zowel Canada als de US en is daarmee Adams’ eerste grote hit in Noord-Amerika.

Reckless
Eind 1984 komt Bryan Adams’ vierde album ‘Reckless’ uit. Hiermee krijgt hij, naast Noord-Amerika, ook de rest van de wereld aan zijn voeten. Drie singles halen de top 10 in Amerika, waarvan ‘Heaven’ zelfs een nummer 1 hit wordt. Met ‘Run To You’ scoort hij ook zijn eerste hit in Nederland. Andere hits van dit album zijn onder meer ‘Summer Of ‘69’, ‘Somebody’ en ‘It’s Only Love’, een duet met Tina Turner.

Into The Fire
Na het waanzinnige succes van ‘Reckless’ brengt Bryan Adams nog twee losse singles (‘Diana’ en ‘Christmas Time’) uit voordat hij terug de studio in gaat om een poging te doen het succes van ‘Reckless’ te evenaren. Het resultaat, ‘Into The Fire’, maakt de hooggespannen verwachtingen niet waar. Alleen de eerste single ‘In The Heat Of The Night’ wordt in een aantal landen nog een aardige hit. In Nederland is het zelfs de enige single die de Top 40 haalt, maar komt niet hoger dan nummer 34. Er komen in totaal nog wel zes singles uit van dit album.

Waking Up The Neighbours
Na het teleurstellende succes van ‘Into The Night’ neemt Bryan Adams meer tijd om zijn volgende album op te nemen. ‘Waking Up The Neighbours’ verschijnt in 1991. De eerste single ‘(Everything I Do) I Do It For You’ wordt ook de titelsong van de zeer succesvolle film Robin Hood. De single haalt in meer dan 10 landen de nummer 1 positie en is daarmee de grootste hit uit Adams’ carriere. Een aantal andere singles van dit album, waaronder ‘Can’t Stop This Thing We Started’ en ‘There Will Never Be Another Tonight’ worden ook grote hits.

So Far So Good & The Three Musketeers
Met ‘So Far So Good’ brengt Bryan Adams in 1993 zijn eerste verzamelalbum uit. Het album bevat al Adams’ hits vanaf ‘Cuts Like A Knife’ en één nieuw nummer, ‘Please Forgive Me’. Dit wordt wederom een wereldwijde top 10 hit. In hetzelfde jaar verbindt Adams zich ook weer aan een film. Voor ‘The Three Musketeers’ neemt hij het nummer ‘All For Love’ op samen met Sting en Rod Stewart. Deze samenwerking haalt in 8 landen de nummer 1 positie.

Don Juan DeMarco
Ook in 1995 gaat Bryan Adams weer voor muziek op het witte doek. Voor de Johnny Depp film ‘Don Juan DeMarco’ neemt hij ‘Have You Really Ever Loved A Woman’ op. Wederom is de single een giga-hit en haalt een top 5 positie in meer dan 10 landen, waaronder in vijf landen de nummer 1.
Enige andere wapenfeit dat jaar is ‘Rock Steady’, een duet dat hij met Bonnie Raitt opneemt voor haar album ‘Road Tested’.

18 ‘Till I Die
Bryan Adams’ volgende studioplaat verschijnt in 1996. ’18 ‘Till I Die’ bevat weer een rits aan hits, al haalt geen van de singles het succes van de voorgaande million sellers. Het duet ‘I Finally Found Someone’ met Barbra Streisand is de enige top 10 hit van het album in Nederland. ‘The Only Thing That Looks Good On Me Is You’ en ‘Let’s Make A Night To Remember’, de eerste twee singles van het album, worden beiden nog wel nummer 1 hits in thuisland Canada.

On A Day Like Today
Adams’ laatste wapenfeit in de vorige eeuw is het album ‘On A Day Like Today’ uit 1998. De titeltrack van dit album wordt wederom een nummer 1 hit in zijn thuisland, maar de grootste hit op van het album is ‘When You’re Gone’, een nummer dat Adams opneemt met voormalig Spice Girl Mel C. Het is ook Adams’ laatste top 10 hit in Nederland.

Deze eeuw
Op de grens van de 20ste en 21ste eeuw verschijnt ‘The Best Of Me’, Adams’ tweede verzamelalbum. Hierop staan een paar niet eerder uitgebrachte nummers, waarvan ‘Don’t Give Up’ zijn samenwerking met Chicane nog een bescheiden hit wordt. Grote hits blijven hierna uit, maar er volgt nog wel een reeks aan goed verkopende albums; de soundtrack ‘Spirit: Stallion Of The Cimarron’ in 2002, ‘Room Service’ in 2004, ‘11’ in 2008 en het cover album ‘Track Of My Tears’ in 2014. In datzelfde jaar verschijnt ook de Deluxe Edition van ‘Reckless’, om de 30ste verjaardag van dit album te vieren. Deze release wordt vergezeld van een tour waarbij Adams het album in zijn geheel speelt.
En deze week is er dan zijn nieuwe album ‘Get Up’. Het album wordt goed ontvangen en geprezen om zijn uptempo en rockende sound, iets wat goed terug te horen is in de single ‘Brand New Day’. Volgend jaar is Adams op 24 mei live in Nederland te zien in de Ziggodome.

‘Get Up’ is nu hier te bestellen of te beluisteren!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss