Stories

‘Five Zero’ van Golden Earring: "Wij zoeken nog steeds de juiste vorm”

Published on

Vijftig jaar Golden Earring. Dat móest gevierd worden. Nou ja, de mannen hebben niet zoveel met jubilea en al zeker niet met groots opgezette shows. Maar het kwam er eind 2015 met een jubileumshow in de Ziggo Dome dan toch van. Nu is er de dvd en die is visueel en auditief verbluffend.
Golden Earring is live altijd al een ronkende machine geweest, die door de jaren heen weinig aan scherpte heeft ingeboet.
 Maar je ziet en hoort dat de mannen in de Amsterdamse megazaal er een schepje bovenop deden. De messcherpe beeldregistratie, de mooie graphics die werden gebruikt en de verrassend lange setlist maken Five Zero tot een dankbaar monument. Zie de verbetenheid van Rinus Gerritsen in Identical en hoor hoe de band naar grote hoogten stijgt in Kill Me (Ce Soir),
Heart Beat en Vanilla Queen. Maar vooral de jongehondenuitstraling van deze eind-zestigers is aanstekelijk. Nee, aan stoppen denken de mannen nog niet. Het zou ook eeuwig zonde zijn, getuige deze geslaagde liveregistratie.
GoldenEarringZiggo121215_10 William Rutten
Hulde voor de setlist. Zeker ook omdat de fans via een enquête suggesties konden doen.
Kooymans: “Dat was best lastig, ja. Wij hadden eigenlijk verwacht dat de fans met obscure songs zouden komen, zoals nummers van het album To The Hilt of een song als Con Man van Contraband. Maar uiteindelijk kwamen ze toch met repertoire op de proppen dat we altijd al spelen.”
Gerritsen: “Heart Beat, Vanilla Queen en Turn The World Around zijn toch songs die we al heel lang niet hebben gedaan. Vooral Turn The World Around was pittig, vanwege al die arrangementen en een stuk synthesizer dat ik erin speel. Ik moest dat oude geluid weer ergens opsnorren. Het was best pittig. We zijn sowieso geen band van de goede voorbereiding. Meestal stoppen we er halverwege een repetitie al mee en besluiten dat het ons wel gaat lukken. We hebben daar gewoonweg niet de discipline voor.”
Het ziet er inderdaad spontaan uit.
Gerritsen: “We hebben geen regisseur of zo. Dat werkt ook niet bij de Earring. De verdeling binnen de band is heel duidelijk: George en ik houden ons bezig met de muziek en Barry met de visuals. Die staat tijdens optredens zelfs nog weleens te kijken of het allemaal goed gaat. Maar die visuals zijn echt prachtig, al kom je daar pas achter als je de opnamen terugziet. Dan denk je: gebeurde dit allemaal achter mijn rug?”
Ik begreep dat jullie niet hadden verwacht de Ziggo Dome uit te kunnen verkopen.
Kooymans: “Zeer verrassend. We waren in het verleden al blij als we de HMH konden uitverkopen. We zijn natuurlijk geen Marco Borsato, die er met gemak tien doet. Dat komt overigens ook omdat wij door het jaar heen bijna vijftig optredens door heel Nederland doen en Marco niet.”
Gerritsen: “Wij zijn ook geen band die zo’n concert gaat hypen. Dat past niet bij ons. We spelen dan liever vijf keer in de regio dan in een half uitverkochte Ziggo Dome.”
GoldenEarringZiggo121215_19 William Rutten
Ik moest wel lachen om de interviews die voorbijkomen:
die joligheid, net een band die pas begint.
Gerritsen: “De interviews hebben we weken na het concert gedaan. Dat was wel moeilijk, want wij hebben na een concert altijd zoiets van: gedaan, what’s next? En nu moesten we erop terugkijken. Dat is wel leuk, want je ziet bijvoorbeeld de spanning bij het spelen van een nieuw nummer als Je Regrette. We zijn nog altijd bezig met het zoeken naar de juiste vorm en dat zie en hoor je ook op deze dvd.”
Five Zero bij Bol.com:

Door Jean-Paul Heck / Fotografie: William Rutten.
Dit artikel verscheen eerder in Soundz.
logo-nieuwsbrief
 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss