Stories

8 essentiële tracks van Dr. Hook

Published on

Aankomende vrijdag verschijnt Dr. Hook Collected, een 64 tracks tellende 3CD box met naast alle hits en belangrijke albumtracks ook een aantal prachtige rarities. Zanger Dennis Locorriere zal vrijdag en zaterdag in Nederland zijn om over deze bijzondere release te praten. Vrijdag is hij in de ochtend te horen in Ekdom In De Ochtend op Radio 2 en in de avond in Countdown Café op Radio Veronica en zaterdag kun je hem horen in Muziekcafé op Radio 2.
Hieronder behandelen we acht essentiële Dr. Hook-tracks, die natuurlijk allemaal op Collected terug te vinden zijn.
Sylvia’s Mother
Dr. Hook kende een vliegende start. De eerste single van hun debuutalbum werd wereldwijd een dikke hit. Het nummer is geschreven door Shel Silverstein, die op de eerste albums de belangrijkste songwriter voor de band is. De single haalt de top 5 in onder meer Amerika, Engeland, Nederland, Canada en Australië.

The Cover Of The Rolling Stone
Het hoogst haalbare voor een band in de jaren zeventig is om op de cover te komen van het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. In de studio maakt de band er regelmatig grappen over en Silverstein besluit om er een nummer over te schrijven. Het wordt de tweede Amerikaanse top 10 hit voor de band en naar aanleiding van het nummer besluit de redactie van het blad de band daadwerkelijk op de cover te zetten. Dit nummer verkoopt vervolgens drie keer zoveel exemplaren dan reguliere edities van het blad! Saillant detail: De BBC weigert de single te draaien vanwege vermeende sluikreclame voor Rolling Stone. Als soort van grap neemt de band daarom speciaal voor de BBC een aangepaste versie op genaamd The Cover Of Radio Times. Deze versie wordt alleen als 1-zijdige promo 7-inch single bij de BBC uitgedeeld. Op Dr. Hook Collected is deze versie voor het eerst commercieel beschikbaar.

Everybody’s Makin’ It Big But Me
Een van de grootste misverstanden rondom Dr. Hook is dat Ray ‘Eyepatch’ Sawyer gezien wordt als Dr. Hook en als de belangrijkste zanger van de band. Hoewel Ray z’n stem wel veelvuldig te horen is, is dat meestal als tweede stem. Dennis Locorriere is de belangrijkste leadzanger in de band, maar andere leden doen hier en daar ook wel eens leadvocalen. Zo is toetsenist Bill Francis te horen op ‘I Got Stoned And I Missed It’ en gitarist Rik Elswit neemt de leadvocalen voor zijn rekening op de single ‘Everybody’s Makin’ It Big But Me’.

A Little Bit More
Medio jaren zeventig heeft Dr. Hook nogsteeds moeite om het success van hun debuutalbum en -single Sylvia’s Mother te evenaren. Na drie albums voor platenmaatschappij Columbia stapt de band over naar concurrent Capitol, maar hun eerste album daar wordt ook geen groot succes, ondanks dat ze een goeie hit scoren met de single Only Sixteen. Het idee ontstaat om een soloalbum met Dennis Locorriere op te nemen. Hiervoor worden al een aantal nummers opgenomen, waaronder A Little Bit More, If Not You en More Like The Movies. De rest van de band is echter ook erg enthousiast als ze deze nummers horen, en wetende dat ze als Dr. Hook wel een paar goede hits kunnen gebruiken wordt besloten er toch een Dr. Hook-album van te maken. En met succes, A Little Bit More wordt hun eerste top 5 album in de UK en brengt ook twee top 5 singles voort.

Sharing The Night Together
Het album Pleasure And Pain brengt wederom een aantal grote hits voor de band. De eerste is Sharing The Night Together, een cover van een nummer dat in 1976 al wordt opgenomen door zowel Lenny LeBlanc als Arthur Alexander, maar het is Dr. Hook die er aan beide kanten van de oceaan een dikke hit mee scoort.

When You’re In Love With A Beautiful Woman
De tweede top 10 hit van het album Pleasure And Pain, dat overigens grotendeels wordt opgenomen in de legendarische Muscle Shoals-studio in Alabama, is When You’re In Love With A Beautiful Woman. Het was de tweede top 3 hit voor Dr. Hook in Nederland en ter gelegenheid hiervan brachten ze een bezoekje aan de studio van het tv-programma Toppop.

Sexy Eyes
Ook opvolger Sometimes You Win is wederom een groot succes. Diverse singles van dit album halen weer de top 10 in diverse landen. De meest succesvolle track van het album is Sexy Eyes dat als tweede single verschijnt. Het haalt de top 10 in onder meer Amerika, Engeland en Canada.

Baby Makes Her Blue Jeans Talk
De laatste grote hit scoort Dr. Hook met de eerste single van het album Players In The Dark. Het nummer is mede geschreven door zanger Dennis Locorriere en is voor de band de derde top 3 hit in Nederland.

Bestel Dr. Hook Collected nu bij Bol.com:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss