Stories

Albumstory: Grab It For A Second van Golden Earring

Published on

Binnenkort verschijnt de indrukwekkende boxset Complete Studio Recordings, met alle studio-opnames (26 albums + 3 bonus cd’s) van Golden Earring. Nu kent iedereen Earring-klassiekers als Moontan, Cut en N.E.W.S. wel, maar de band heeft ook wat minder bekend werk op z’n naam staan. Wij zetten de komende tijd daarom deze minder bekende pareltjes van Nederlands beste rockband voor je op een rij. Vandaag is het de beurt aan Grab It For A Second uit 1978.
De albums To The Hilt en Contraband (waar we vorige week al over schreven) brachten niet het gedroomde Amerikaanse succes waar de band op hoopte. De Earring besloot daarom het roer om te gooien en een plaat te maken met echte rechttoe rechtaan stadionrock. Daar lustten ze immers wel pap van in de VS. En met producer Jimmy Iovine (bekend van zijn werkzaamheden voor acts als Bruce Springsteen, John Lennon en Meat Loaf) aan boord kon het niet anders dan dat het nieuwe album Grab It For A Second een hitalbum zou worden. Toch?

Golden Earring anno 1978. Met van links naar rechts George Kooymans, Rinus Gerritsen, George Kooymans, Barry Hay en Eelco Gelling.

Golden Earring anno 1978. Met van links naar rechts George Kooymans, Rinus Gerritsen, George Kooymans, Barry Hay en Eelco Gelling.


Nou, zo’n vaart liep het dus niet. Eenmaal in de New Yorkse studio bleek Iovine niet de makkelijkste te zijn. “Jimmy kon urenlang in een stoel zitten met z’n ogen gesloten”, herinnerde Barry Hay zich jaren later. “Waarna hij geluidstechnicus Shelly Yakus vertelde toch nog één keer de eerste take te proberen”. De opnames liepen ondertussen gigantisch uit de hand, net als de bijbehorende rekening van naar verluidt honderduizenden guldens. Grab It For A Second werd daarmee de  duurste plaat uit de Earring-catalogus. De fans in Nederland wisten zich vervolgens geen raad met de nieuwe sound van Golden Earring: de single Movin’ Down Life kwam niet verder dan 27e positie van de Top 40.

De plaat zelf kwam niet verder dan de veertiende positie van de Album Top 100. Conclusie: Grab It For A Second was regelrechte flop. Tot overmaat van ramp moest de band Eelco Gelling naar huis te sturen tijdens de Amerikaanse tournee, waarbij ze met Ted Nugent en Aerosmith langs de stadions trokken. De gitarist was inmiddels zo verslingerd aan heroïne dat zijn gitaarspel eronder leed. De Earring was daarrdoor genoodzaakt de tour als viertal af te maken. Overigens revancheerde de band zich met het volgende, door George Kooymans zelf geproduceerde album No Promises…No Debts, waarvan single Weekend Love een van de grootste hits van 1979 werd.
De 29 cd’s tellende box Complete Studio Recordings verschijnt op 17 februari. Reserveer bij Bol.com:

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss