Stories

Demis Roussos in zes essentiële songs

Published on

Vandaag verschijnt Demis Roussos Complete, een prachtige boxset met maar liefst 28 albums van de grote Griekse zanger Demis Roussos, aangevuld met een dvd met daarop een door zijn dochter gemaakte documentaire. Hiernaast ging eerder deze week het Demis Roussos Museum in Nijkerk open voor publiek. Hoogste tijd dus om een enkele essentiële tracks uit zijn omvangrijke oeuvre op een rijtje te zetten.
Rain And Tears (1968)
Eind jaren zestig vormt Roussos samen met Vangelis en Loukas Sideras de groep Aphrodite’s Child. De Grieken willen wereldwijd doorbreken en zijn daarvoor op weg naar het kloppende hart van de muziekindustrie: Londen. Ze komen wegens visum-problemen echter niet verder dan Dover en besluiten zich te settelen in Parijs. Die stad legt ze bepaald geen windeieren: binnen een mum van tijd tekenen de heren een contract bij Philips Records en in 1968 verschijnt single Rain And Tears. Het nummer wordt in verschillende Europese landen een grote hit en bij ons in Nederland belandt het zelfs op de tweede positie van de charts.

We Shall Dance (1971)
Ondanks de grote successen valt Aphrodite’s Child tijdens de opnames van 666 (dat uiteindelijk in 1972 alsnog verschijnt) uit elkaar, waarop Roussos solo gaat. Voor het Phonogram-label neemt hij zijn ‘debuutsingle’ We Shall Dance op. Het nummer slaat niet direct aan bij het publiek, maar als Roussos op tournee gaat groeit het alsnog uit tot een grote hit.

Forever And Ever (1973)
Twee jaar later wordt Roussos’ naam als soloartiest definitief gevestigd met het verschijnen van het album Forever And Ever, met naast de onvergetelijke titeltrack nog een hele reeks songs die bij een complete generatie muziekliefhebbers in het geheugen gegrift staat, waaronder My Friend The Wind, My Reason, Velvet Mornings en Goodbye, My Love, Goodbye.

Mourir Aupres De Mon Amour (1977)
Ondanks het einde van Aphrodite’s Child blijft Roussos geregeld samenwerken met zijn oud-collega Vangelis. Zo is Roussos te horen op de door Vangelis gemaakte soundtrack van de sciencefictionfilm Blade Runner (1982) en produceerde Vangelis op zijn beurt enkele albums van Roussos, waaronder het Franstalige Ainsi Soit-il (1977), waar dit bijzonder mooie nummer van afkomstig is.

Mon Amour (1995)
Medio jaren negentig neem Roussos een drietal albums op in Nederland: In Holland, Immortel en Serenade. Het eerste album is ook echt bedoeld als een cadeau voor zijn vele Nederlandse fans en bevat samenwerkingen met lokale sterren als Anny Schilder en Bonnie St. Claire.

September (I’m On My Way) (2009)
In 2009 verschijnt een album dat simpelweg Demis gedoopt is. Deze keer geen meeslepende en grootste songs, maar juist een verzameling rauwe blues- en soulsongs. Roussos’ collega’s Tom Jones en wijlen Johnny Cash sloegen op latere leeftijd ook een soortgelijke weg in. Single September (I’m On My Way) had achteraf gezien een wel erg profetische titel. Demis zou Roussos’ laatste album zijn.

Demis Roussos Complete is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com. Klik op de link hieronder om een exemplaar te bestellen.

Wil je meer weten of het Demis Roussos Museum in Nijkerk? Ga dan naar www.demisroussosmuseum.nl.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss