Stories

Robert Long: ik zou je in een doosje willen doen

Published on

Met Jij wou mij totaal is de carrière van Robert Long in één keer gevangen: de cd-box bevat de achttien albums die Long vanaf 1974 tot aan zijn dood in 2006 maakte. Het is een ode aan de wellicht succesvolste Nederlandse zanger van de jaren zeventig. Samen met zijn voormalige partner Kristof Rutsaert blikken we terug.
Rutsaert is nog dagelijks bezig met de dood van zijn partner. “Ik zal hem nooit vergeten. Het was zo’n warme en eerlijke man.” Maar er is ook lichte irritatie. Irritatie dat Long tot nu toe niet de credits kreeg die hij verdiende. “Ooit komt er een moment dat de mensen zullen beseffen wat Robert heeft gedaan. Je zou haast vergeten hoe succesvol hij was. Van zijn eerste plaat Vroeger of later (1974) verkocht hij meer dan een half miljoen exemplaren. Een half miljoen! Dat zijn echt ongekende aantallen.” Het album stond maar liefst 118 weken in de albumlijst. Levenslang uit 1977 deed dat nog eens dunnetjes over. Maar liefst zeven albums haalden de top tien en met de werken Homo sapiens (1980), Dag kleine jongen (1984), Hartstocht (1988) en Uit liefde en respect (1994) domineerde Long de Nederlandse charts met songs die vaak over liefde gingen, maar ook ongemeen vilein konden zijn. Eigenlijk was hij cijfermatig de Marco Borsato van dat decennium.
Met de box zijn opeens weer alle platen van Long verkrijgbaar. En zelfs op de details is gelet. Zo moet je de cd van Homo sapiens aan de linkerkant uit het hoesje halen, net als bij de originele vinylverpakking. Daarbij de tekst: “Omdat wij een vaak verwaarloosde minderheidsgroep tot steun willen zijn, is deze hoes vervaardigd met de opening aan de verkeerde kant. Wij hopen op deze manier de linkshandige medemens in het intermenselijke platenverkeer te betrekken.” Rutsaert is er erg content mee. De zoon uit een Belgisch bakkersgezin ontmoette Long   op negentienjarige leeftijd. “In die tijd werd een Hollander als een buitenlander gezien. Het was een grote schok, vooral voor mijn moeder. Tegelijkertijd kwam ik ook uit de kast.” Gaandeweg werd de rol van Rutsaert belangrijker en ontpopte hij zich tot Longs manager. “Toen ik hem voor het eerst zag, werd ik omvergeblazen. Die grote, statige man met die mooie stem. Wow!” Samen beleefden ze mooie jaren in Roberts huis in het Italiaanse Menaggio en in hun gezamenlijke pied-à-terre in Antwerpen. “Robert stond bekend als een boze man, maar dat was hij totaal niet. Ik weet nog dat wij voor de eerste keer samen naar Italië gingen. Hij was boos op mij en zijn tirade kwam als een golf over mij heen. Robert was in staat om mensen aan het denken te zetten. Hij hield niet van domheid of kuddegedrag. Wij hadden een heel natuurlijke chemie en vanaf het allereerste moment ook een blind vertrouwen in elkaar. Maar als ik mezelf nu op beeldmateriaal terugzie, was ik nog een kind.” Rutsaert komt met een bizarre anekdote op de proppen. “In een restaurant zat een vrouw continu naar hem te kijken. Uiteindelijk kwam ze naar hem toe en vroeg heel geanimeerd hoe het met hem ging. Hij antwoordde: ‘Héél slecht mevrouw. Ik heb kanker’. Op dat moment was dat nog helemaal niet het geval, maar hij had gewoon geen zin om met die dame te praten. Hij dreef dat helemaal op en zei: ‘Ik ben stervende en ik wil even rustig met mijn man dineren’. Dát was typisch Robert.” Rutsaert zegt erg blij te zijn met de cd-box die nu is verschenen. “Robert staat op dit moment enorm in de belangstelling. Dat komt door de musical, de cd van Paul de Leeuw (De Leeuw zingt Long, red.), maar zeker ook door de uitvoering van Flink zijn, die door Brace in The Voice Of Holland werd gezongen. Die uitvoering heeft twee miljoen hits opgeleverd. Tja, dat zijn prachtige momenten. En op Jij wou mij totaal staan alle mooie liedjes die Robert in zijn carrière heeft gemaakt. Prachtig is ook de cover, waarvoor we een foto uit de sessie van Vroeger of later hebben gebruikt. Robert buigt zich over een lijst met een foto erin die is gemaakt voor ‘n Duivels genoegen, zijn allerlaatste voorstelling. De jonge Robert die aan het begin van zijn loopbaan staat en kijkt naar een foto van het einde. Heel mooi.”
Bestel de box bij Bol.com:

 
Door Jean-Paul Heck
Dit artikel verscheen eerder in Soundz

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss