Stories

Acht linkshandige legendes

Published on

Kurt Cobain

Claims dat linkshandigen intelligenter, creatiever en vaker artiest zijn, lijken wetenschappelijk ongegrond. Toch zijn er een hoop bekende ‘lefty’s’. Acht linkshandige legendes!
Door: Maic Oudejans
1. Albert King
Blueslegende Albert King is niet alleen linkshandig, maar hij speelt ook nog eens met z’n snaren ondersteboven. Hij speelt op rechtshandige gitaren die hij simpelweg omdraait, waardoor de lage E-snaar de onderste snaar is in plaats van de bovenste. Om deze onorthodoxe manier van spelen wat gemakkelijker te maken, stemt hij zijn gitaar twee tonen lager, zodat hij de lage, dikke snaren kan buigen. Om die jankende gitaartonen te maken met zijn hoge E-snaar trekt hij die naar beneden, in plaats van hem omhoog te duwen. Zelf vindt de gitarist het vrij logisch: “Ik wist dat ik mijn eigen stijl moest creëren, omdat ik de akkoorden niet op dezelfde manier kon pakken als rechtshandige spelers.”
Albert King
2. Dick Dale
De surfgitaarkoning Dick Dale speelt net als Albert King ook met zijn snaren ondersteboven, zelfs nadat hij overgeschakeld is naar linkshandige instrumenten. Toch is dat niet zo raar als het klinkt. Dale speelt op deze manier omdat zijn arm dan minder pijn doet. Het is anatomisch namelijk minder zwaar voor je arm om de snelle staccato noten van bijvoorbeeld Misirlou te spelen op de onderste snaren, omdat je dan je arm minder hoeft te buigen.
Dick Dale
3. Ian Paice
De geschiedenis van Deep Purple wordt gekenmerkt door de vele bezettingswisselingen. De enige constante factor is de linkshandige drummer Ian Paice. Dit betekent dat hij zijn drumkit op precies de tegenovergestelde manier moet opbouwen als ‘normale’ rechtshandige slagwerkers. Hij komt daar achter als hij zijn eerste drumkit in elkaar zet. “Ik heb er nooit bij stilgestaan. Toen ik mijn eerste fatsoenlijke drumstel in elkaar zette, zag ik dat deze voor een rechtshandig iemand was. Als je jezelf ziet spelen in de spiegel, dan zie je er rechtshandig uit en dan denk je dat je er hetzelfde uitziet als iedereen.”
Ian_Paice-02
4. Tony Iommi
Het had weinig gescheeld of Black Sabbath riffmeester Tony Iommi had helemaal niet meer kunnen spelen. Om rond te kunnen komen, werkt de linkshandige gitarist in de jaren zestig in een metaalfabriek waar hij op een dag een ongelukje krijgt. Hij verliest daarbij het vingertopje van zijn rechtermiddelvinger en -ringvinger. Hij overweegt om helemaal te stoppen met spelen, totdat een vriend van hem erop aandringt dat de jonge Tony naar Django Reinhardt luistert. De vriend vertelt Tony dat ook de Belgische gitarist met een blessure speelt en maar twee vingers gebruikt op zijn fretboard. Geïnspireerd maakt de Black Sabbath-gitarist twee vingerhoedjes om zonder pijn te kunnen spelen. Omdat hij de snaren niet voelt en het lastig is om ze te buigen, neemt Iommi dunnere snaren. Later stemt hij zijn gitaar ook nog lager, waardoor heeft nog makkelijker wordt voor hem en tegelijkertijd ook het iconische onheilspellende geluid van Black Sabbath ontstaat.
Tony Iommi
5. Kurt Cobain
Naast dat hij een fenomenale songwriter was, speelde Nirvana frontman Kurt Cobain ook uitstekend gitaar. Voordat hij doorbreekt met Nevermind en de stem van een generatie wordt, struint hij de lokale uitdragerijen in Seattle af om geschikte instrumenten te vinden. In een interview uit 1992 zegt hij: “Het is niet zo dat ik van low-end gitaren houd, ik kan me gewoon geen duurdere veroorloven. Ik ben links en het is best lastig om een goede linkshandige gitaar te vinden voor een redelijke prijs.” Het nummer Polly van doorbraak album Nevermind is opgenomen met een tweedehandsgitaar van 20 dollar.
Kurt Cobain
6. Paul McCartney
In de biografie van The Beatles is te lezen dat de eerste gitaar van Sir Paul McCartney 15 pond heeft gekost, maar het lukt hem maar niet om er iets uit te krijgen dat goed klinkt. Totdat de Beatle zich realiseert dat dit komt doordat hij linkshandig is. Hij neemt de gitaar mee terug naar de winkel en laat hem aanpassen. Zelf zegt McCartney er in 1963 over dat het enige waar hij zichzelf niet van kan genezen, zijn linkshandigheid is. Hij doet alles met links. Als kind schrijft hij zelfs van achter naar voren. Toch ontstaat er verwarring als nummer zeven van de Anthology films uitkomt, waarop te zien is hoe Sir Paul met rechts speelt. De geruchten gaan dat hij overleden is en er een look-a-like gebruikt is. Gelukkig is niets minder waar.
cartney
7. Ringo Starr
Nog een linkshandige Beatle? Jazeker. Veel mensen weten van Paul McCartney dat hij links is, maar ook drummer Ringo Starr is linkshandig. Toch moet de jonge Ringo van zijn oma met rechts schrijven. Tegen de tijd dat hij muzikant wordt, heeft hij daarom uitzonderlijke controle over zowel zijn rechter- als linkerhand en kan hij ook uit de voeten op een rechtshandig drumstel. Maar omdat zijn linkerhand dominant is, speelt hij veel van zijn fills ‘achterstevoren’. Dus gaan zijn slagen van rechts naar links in plaats van andersom over de toms.
RingoStarr
8. Jimi Hendrix
De onbetwiste koning van de ‘lefty’s’ is ongetwijfeld Jimi Hendrix. Hoewel hij van nature links is, dwingt zijn vader hem om rechtshandig te spelen. Links zijn is een teken van de duivel meent vader Al. Om zijn vader te slim af te zijn, maakt hij zijn snaren ondersteboven vast op de rechtshandige gitaar en draait hij het instrument om, zodat hij de snaren aan kan slaan met zijn linkerhand. Als zijn pa in de buurt is, draait hij hem weer terug. Zo leert Jimi tweehandig spelen. Of hij daarom ook achteloos achter zijn rug en met zijn tanden heeft leren spelen, is niet duidelijk. De gitaarvirtuoos schreef overigens wel met rechts.
Jimi Hendrix
Ken jij nog meer bekende lefty’s? Laat ze hieronder achter in de comments. En deel dit verhaal via de sharebuttons aan de linkerbovenzijde!

3 Comments

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss