Stories

Veertig jaar geleden: Rainbow kleurt het hardrocklandschap

Published on

Rainbow

Muzikale meningsverschillen zorgen voor de breuk tussen gitarist Ritchie Blackmore en de overige leden van Deep Purple. Met name de laatste aanwinsten van de band, zanger David Coverdale en Glenn Hughes, de vervangers van respectievelijk Ian Gillan en Roger Glover, zijn niet van plan om de nummers Black Sheep Of The Family en Sixteenth Century Greensleeves op te nemen. Blackmore doet dit wel, met wijlen Ronnie James Dio en zijn band Elf. Hij is zo content met het resultaat dat hij besluit een nieuwe band te starten: Rainbow.
Door: Maic Oudejans
Dio en Blackmore kennen elkaar al van een tour waarin Elf opent voor Deep Purple. De gitarist is meteen onder de indruk en voelt naar eigen zeggen de rillingen over zijn rug lopen als hij de kleine zanger met de grote stem voor het eerst hoort. De Deep Purple-gitarist aarzelt dan ook niet om hem te rekruteren voor zijn nieuwe project zodra hij de kans krijgt. Tijdens een eerste opnamesessie in december 1974 worden het nieuwe nummer Sixteenth Century Greensleeves en Quatermass cover Black Sheep Of The Family vastgelegd op plaat. Kort daarna besluit de Deep Purple-gitarist om er een heel album van te maken.
Ronnie James Dio
Ronnie James Dio
In eerste instantie is het de bedoeling om er een soloalbum van te maken met de titel: Ritchie Blackmore’s Rainbow, maar uiteindelijk wordt Rainbow als een volwaardige nieuwe band van de voormalig Deep Purple-gitarist gezien. De formatie strijkt neer in München waar in februari en maart 1975 samen met producer Martin Birch de hele plaat wordt opgenomen. Naast Dio zijn ook de overige Elf leden, minus gitarist Steve Edwards, te horen op het debuutalbum dat 4 augustus wordt uitgebracht.
Rainbow Ritchie Blackmore
De plaat krijgt goede kritieken. De fantasie- en helden-thematiek van de teksten en de innovatieve stijl van de muziek wordt geprezen. De eerste single is Man On the Silver Mountain dat uitgroeit tot een klassieker en één van de meest herkenbare Rainbow-nummers. Volgens Dio is het een semireligieus nummer. Een man op een zilveren berg is een godachtig wezen dat aanbeden wordt door iedereen. Ook Catch The Rainbow groeit uit tot een bekend wapenfeit van de groep.

Van de bandleden die te horen zijn op de opnamen zullen echter alleen de zanger zelf en Ritchie Blackmore de nummers live spelen. De speelstijl van de Elf-leden past niet in de visie van Blackmore en de Britse gitarist ziet het daarom niet zitten om de muzikanten mee te nemen tijdens de eerste wereldtournee van de groep. Vlak na de release van Ritchie Blackmore’s Rainbow kunnen ze hun biezen pakken. Ze worden meteen vervangen door een nieuwe batch gastmuzikanten die bestaat uit bassist Jimmy Bain, keyboardspeler Tony Carey en drummer Cozy Powell. Een patroon dat kenmerkend zal worden binnen de band van kapitein en meesterbrein Blackmore.
Ritchie Blackmore Rainbow
Dio mag wel blijven en na nog twee bezettingswisselingen en de tweede legendarische plaat Rising ziet de langspeler Long Live Rock ‘n’ Roll het levenslicht. Het laatste studioalbum van Rainbow met Dio, die ontslag neemt omdat hij niks voelt voor de commerciëlere richting die Blackmore op wil gaan. De echte commerciële doorbraak van Rainbow een jaar later aanschouwt de zanger als de opvolger van Ozzy Osbourne in Black Sabbath. Toch zal de in 2010 overleden Dio voor altijd verbonden blijven aan Rainbow. Als de eerste zanger, maar ook omdat op het graf van de legendarische frontman ‘The man on the silver mountain Ronnie James Dio’ staat.
Ronnie James Dio Grave

5 Comments

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss