Stories

I.M. Prince (1958 – 2016)

Published on

Opnieuw is ons een artiest van absolute wereldklasse ontvallen: Prince Roger Nelson overleed gisteren op 57-jarige leeftijd in zijn studio annex wooncomplex Paisley Park in Minnesota. Prince was artiest, songschrijver en producer, maar vooral een ongrijpbaar fenomeen. Hij heeft maar liefst 39 studioalbums op zijn naam staan en schreef hitsongs voor verscheidene andere artiesten.
Met het in 1982 verschenen album 1999 bewees Prince dat hij een songschrijver van hoog niveau was en aan de toppen van de charts thuishoorde, al waren zijn teksten veelal seksueel getint en voor die tijd bijzonder controversieel. Hij omringde zichzelf met hoog aangeschreven artiesten in zijn band The Revolution en maakte twee jaar later een uitstap naar de filmwereld om de soundtrack te schrijven voor (en te acteren in) de film Purple Rain. Het betekende zijn definitieve doorbraak naar het grote publiek. Paisley Park was de naam van zijn eigen label en persoonlijke opnamestudio: geen overbodige luxe voor zijn onstilbare honger naar het maken van muziek. Waar generatiegenoot Michael Jackson een heel pretpark inclusief dierentuin voor zichzelf nodig had, was Paisley Park het domein van Prince. Het studiopersoneel (in vaste dienst) woonde gewoon op zijn landgoed. Pure noodzaak natuurlijk: als Prince om 3.00 uur ’s nachts iets op wilde nemen, moest men wel binnen enkele minuten voor hem klaar kunnen staan. In die studio ontwikkelde Prince zich ook tot een voornaam songschrijver voor anderen. Zo pende hij hits voor talloze andere artiesten, waaronder Alicia Keys, The Bangles en Sinead O’Connor.
Prince kende zijn grootste successen in jaren tachtig en negentig met albums als Sign O’ The Times (1987), Lovesexy (1988) en Diamonds And Pearls (1991). Al die jaren bleef hij z’n eigenzinnige zelf en dat leidde ook weleens tot problemen. Zo lag hij medio jaren negentig overhoop met platenlabel Warner (hij veranderde z’n naam uit protest in een onuitspreekbaar symbool, dus noemde men hem ook wel ‘The Symbol’, of ‘The Artist Formerly Known As Prince’), keerde zich af van de gebruikelijke manier van platenverkoop (in het vorige decennium verkocht hij een aantal albums exclusief via z’n eigen website of gaf ze simpelweg gratis weg bij een Britse krant) en de afgelopen jaren moesten streamingdiensten als Spotify eraan geloven. Zo zijn z’n albums op dit moment exclusief te streamen via Tidal.
Echte hits scoorde Prince misschien al lang niet meer, maar hij bleef de gemoederen wel bezighouden. Vooral in positieve zin overigens: elke keer als Prince kwam spelen, was dat groot nieuws. Terwijl hij voor een ster van wereldformaat eigenlijk wel erg vaak in ons land kwam. De laatste jaren stond hij op de planken va Ahoy, Gelredome en North Sea Jazz en wist hij er traditiegetrouw ook altijd weer enkele, kort van tevoren aangekondigde verrassingsoptredens in de Melkweg en Paradiso aan vast te knopen. Op 25 mei 2014 was hij hier voor het laatst voor een optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome. Afgelopen november was er nog sprake van weer een nieuwe tournee door Europa – met optredens in Carré – waarbij hij zonder band zou optreden en zichzelf alleen zou begeleiden op piano. Door de tourplannen werd echter een streep gezet na de aanslagen in Parijs.
Op dit moment is er nog niets duidelijk over de doodsoorzaak. Media speculeren over een en hevige griep, een chronische ziekte of zelfs een drugsverslaving. Wat het ook mag zijn: we gaan je ontzettend missen Prince!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss