Stories

10 dingen die je nog niet wist over Bryan Adams

Published on

Bryan Adams brengt op vrijdag 3 november zijn nieuwe compilatiealbum Ultimate uit. Hierop vind je niet alleen hits als Summer Of ’69, (Everything I Do) I Do It For You en When You’re Gone, maar ook twee gloednieuwe tracks: Ultimate Love en Please Stay. Een mooie gelegenheid om eens dieper in het leven van Adams te duiken, want er is genoeg te vertellen! Hieronder 10 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist.

1. Toen Bryan net 16 was stopte hij met school

Veel kinderen dromen ervan om rockster te worden, maar er zijn er maar weinig die school ervoor durven (of mogen) opzeggen. Bryan Adams deed dat wel en wist vervolgens zelfs zijn moeder ervan te overtuigen om een piano voor hem te kopen van het geld dat ze gespaard hadden voor zijn opleiding. Daar heeft ‘ie waarschijnlijk nooit spijt van gehad! 

2. Hij schreef Summer Of ’69 niet in zijn eentje

Veel artiesten schrijven samen met andere songwriters om de beste songs uit te kunnen brengen – ook Bryan Adams. Hij werkte in zijn carrière veel samen met Jim Vallance, die ook regelmatig met Aerosmith werkte. Ook Summer of ‘69, dat in eerste instantie de titel Best Days Of My Life droeg, werd door de twee geschreven. Voor de wereldhit haalden ze inspiratie uit Jackson Browne, Bruce Springsteen en Foreigner.

3. In 1969 was Bryan Adams nog geen tien jaar oud

Bryan werd geboren in het najaar van 1959, en was in de zomer van ’69 dus pas negen jaar oud. Toch gaat zijn grootste hit Summer of ‘69 over de beruchte Summer of Love. “Het is een heel simpel nummer over terugdenken aan de zomer en de liefde bedrijven,” vertelde Adams in 2009. “Voor mij is ’69 een metafoor voor vrijen, het gaat niet om het jaar.” In een ander interview zei hij dat je “gehoor wel héél slecht moet zijn als je de zin ‘me and my baby in a 69’ niet hoort.”

4. Zijn grootste hit was binnen een uur geschreven

In 1991 stond Adams met (Everything I Do) I Do It For You over de hele wereld op nummer één in de hitlijsten. Van Canada tot Nederland en van Australië tot de Verenigde Staten. Componist Michael Kamen schreef het nummer voor de film Robin Hood: Prince of Thieves, maar had nog wel iemand nodig die de song goed kon overbrengen en daarnaast zorg kon dragen voor de tekst. Na ongeveer 45 minuten waren Bryan Adams en zijn producer Mutt Lange klaar om het nummer op te nemen.

5. Bryan Adams is een professioneel fotograaf

Tegen het eind van de jaren 90 besloot Bryan zijn fotografie-hobby naar een hoger niveau te tillen. Hij publiceerde een aantal boeken met foto’s om geld in te zamelen voor goede doelen, zoals oorlogsveteranen en slachtoffers van borstkanker. Nog geen vijf jaar geleden kwam hij met een nieuw boek, vol met exclusieve foto’s van rocksterren. In 2003 mocht hij foto’s maken van de Britse koningin Elizabeth, die vervolgens op Canadese postzegels belandden. Niet slecht!

A nice way to begin 2015, my photo of #katemoss in #BritishGQmagazine

Een bericht gedeeld door Bryan Adams (@bryanadams) op 30 Dec 2014 om 12:08 PST

6. It’s Only Love is zijn meest gedenkwaardige samenwerking

Een nummer opnemen met Tina Turner is voor niemand dagelijkse kost, maar Bryan noemde het de meest gedenkwaardige samenwerking uit zijn carrière. “Samenwerken met Tina was geweldig. Toen ik rond de 20 jaar oud was ging ik vaak naar haar concerten, voordat ze echt doorbrak. Dat was adembenemend. Het was bijzonder om samen met haar te zingen, vooral omdat ik toen pas 24 was.”

7. Hij heeft een bescheiden carrière als acteur

Zijn muziek is in talloze films terug te vinden, maar wist je dat Bryan Adams op een gegeven moment ook een leven in Hollywood ambieerde? In 1989 speelde hij een tankstationmedewerker in de film Pink Cadillac met Clint Eastwood. Ook in Baywatch schitterde hij gedurende één aflevering.

8. Hij is al sinds zijn 28e vegetariër

Mocht Adams ooit bij je langs komen voor een etentje, serveer dan vooral geen steak of spareribs. Hij is inmiddels al zo’n 30 jaar vegetariër en zet zich regelmatig in voor de dierenrechtenorganisatie PETA. Hij heeft laten weten dat hij vegetariër is geworden omdat hij vroeger altijd honden heeft gehad en zich ineens besefte hoe koeien, varkens en kippen werden behandeld.

 9. Hij wilde zijn tweede album Bryan Adams Hasn’t Heard of You Either noemen

Omdat zijn titelloze debuutalbum door de pers met een goede dosis onverschilligheid werd ontvangen, wilde hij de opvolger Bryan Adams Hasn’t Heard Of You Either noemen. A&M, zijn platenmaatschappij, kon niet lachen om zijn humor en liet hem een andere titel kiezen. Bryan ging voor You Want It You Got It, vernoemd naar de achtste track van het album.

10. Als kind reisde hij de hele wereld over

Hoewel Adams in het Canadese Kingston ter wereld kwam, zal hij zich waarschijnlijk weinig van de stad kunnen herinneren. Zijn Britse vader was diplomaat bij de VN en moest voor zijn werk veel reizen, waarbij hij zijn gezin meenam. Zodoende belandde de familie Adams in Portugal, Oostenrijk, Israël en Japan, totdat zijn ouders scheidden en hij op 12-jarige leeftijd het contact met zijn vader verloor. Pas in de jaren 90 ontmoetten ze elkaar weer, toen hij voor een concert naar Japan moest.
Benieuwd naar de nieuwe compilatie Ultimate? Je bestelt het album hieronder:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss