Stories

Level 42 in 10 essentiële tracks

Published on

Level 42 drukte een grote stempel op muzieklandschap van de jaren tachtig. Dat hun meeste hits de tand des tijd prima hebben doorstaan blijkt wel uit het feit dat ze wereldwijd nog dagelijks op radio te horen zijn. Alle singles en een paar ondergewaardeerde albumtracks zijn nu samengebracht op de binnenkort te verschijnen 3CD-box Level 42 Collected. Op de eerste twee CD’s staan alle singles in hun originele single versies en de derde schijf een elftal 12-inch remixes, een ander fenomeen waarmee Level 42 in toentertijd baanbrekend mee bezig was. Hieronder een overzicht van tien essentiële Level 42 songs:
Love Games
Na een paar losse singles in 1979 en 1980 (die later terug zouden komen op het album The Early Tapes) verschijnt in 1981 het titelloze debuutalbum van de band. Eerste single Love Games wordt een bescheiden hit in Engeland en België, maar in Nederland is het gelijk raak en haalt de single de top 10.

 
The Chinese Way
In 1982 verschijnt het tweede album Pursuit Of Accidents. Een echt grote hit staat er niet op, al groeit The Chinese Way in de loop der jaren wel uit tot een live-klassieker.

 
The Sun Goes Down (Living It Up)
Weer een jaar later verschijnt Standing In The Light. Van dit derde album haalt geen enkele single de Nederlandse hitlijsten, maar in Engeland scoren ze met The Sun Goes Down (Living It Up) hun eerste top 10 hit.

 
Hot Water
In 1984 heeft de band inmiddels een flinke live-reputatie opgebouwd en verschijnt het album True Colors. Met de single Hot Water scoren ze eindelijk weer een flinke hit in diverse Europese landen en halen ze voor het eerst de Amerikaanse Billboard Hot 100.

 
Something About You
Met het eerste succesje in Amerika in het achterhoofd brengt Level 42 in 1985 het album World Machine uit. En met succes, want de eerste single Something About You wordt een top 10 hit in zowel de UK als de US. Het blijft ook hun grootste hit in Amerika.

 
Lessons In Love
Het succes van World Machine in Amerika zorgt ervoor dat de band veel langer op tournee is dan in eerste instantie gepland. Daarom neemt de band als overbrugging naar een nieuw album alvast de single Lessons In Love op. Het wordt de grootste hit voor Level 42 en staat in meer dan tien landen bovenin de hitlijsten. En het is slechts de opmaat naar het succes dat nog voor de deur staat.

 
De onvervalste hitreeks van Running In The Family
Met het gigantische succes van de single Lessons In Love gaat de band snel de studio in om een volgend album op nemen. Het resultaat heet Running In The Family. Naast Lessons In Love brengt de plaat nog vier grote hits voort. Binnen een jaar worden er alleen al in Europa ruim 5 miljoen exemplaren van dit album verkocht, onder meer dankzij single To Be With You Again.

 
Take A Look
Het gigantische succes van Running In The Family brengt niet alleen maar goede dingen voor Level 42. Gitarist Boon Gould geniet iets teveel van het leven van een grote popartiest en verlaat de band vanwege uitputtingsverschijnselen. Zijn broer, drummer Phil Gould, vertrekt kort daarop ook, ontevreden met de muzikale richting die de band is ingeslagen. Mark King en Mike Lindup verschijnen in de laatste periode van Running daarom ook als duo op foto’s. Voor het nieuwe album Staring At The Sun voegen gitarist Alan Murphy en drummer Gary Husband zich bij de groep. Het album levert Level 42 wederom drie dikke hitsingles op, waaronder het mooie Take A Look.

 
Andere tijden
In 1989 verschijnt als afscheid van hun label Polydor het verzamelalbum Level Best. De band tekent een nieuw contract bij RCA, maar de tijden zijn aan het veranderen. Aan de ene kant is er de opkomst van de grunge en aan de andere kant is daar de compleet elektronisch gestuurde house en techno. Voor hun nieuwe label maakt Level 42 nog twee albums, Guaranteed (1991) en Forever Now (1994). Beiden albums leveren nog een paar bescheiden hitjes op maar zijn bijlange na niet zo succesvol als hun voorgangers. Van de singles uit deze periode is Guaranteed de enige die in Nederland nog de top 20 weet te halen.

 
It’s over… But it isn’t
Eind 1994 besluiten Mark King en Mike Lindup dat het mooi is geweest. Beide heren gaan aan de slag met soloprojecten, waarbij King tijdens zijn liveshows ook nog veel oude hits van Level 42 speelt. Een aantal jaar later wil hij de bandnaam weer gaan gebruiken en Lindup stemt hiermee in. Na een lange periode waarin er voornamelijk getoerd wordt, vindt King het in 2006 weer tijd voor een nieuw album. Lindup sluit zich ook weer aan bij de band en een echte reünie is een feit. Het album Retroglide is het resultaat en deze wordt met zeer positieve recensies ontvangen. Op single Dive Into The Sun laat de band weer het vertrouwde Level 42-geluid horen.

 
Level 42 Collected (release: 8 juli) is samengesteld in nauwe samenwerking met Mark King en Phil Gould. Reserveer jouw exemplaar vast bij Bol:

Tien jaar na de reünie wordt er nog altijd veelvuldig opgetreden en deze zomer staat Level 42 dan ook op het North Sea Jazz festival in Rotterdam. In november keren ze terug naar ons land voor een uitgebreide clubtournee langs maar liefst tien zalen.
Alle tourdata op een rijtje:
9 juli: North Sea Jazz, Rotterdam
1 november: De Oosterpoort, Groningen
2 november: TivoliVredenburg, Utrecht
3 november: CCXL Theater, Vlissingen
4 november: Doornroosje, Nijmegen (uitverkocht)
5 november: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
6 november: Paard van Troje, Den Haag
8 november: 013, Tilburg
9 november: Paradiso, Amsterdam (uitverkocht)
10 november: Hedon, Zwolle
11 november: Metropool, Hengelo

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss