Stories

Vijf dingen die je niet wist over Nirvana

Published on

Nirvana omslagfoto

Nirvana. Een van de meest opvallende, onuitwisbare en succesvolste bands uit de jaren negentig. Een grungeband met diverse hits en miljoenen fans. En bijzonder veel kleurrijke verhalen. Wist jij deze vijf dingen over Nirvana bijvoorbeeld al?

  1. In de eerste officiële recensie wordt het geluid van Nirvana vergeleken met dat van de band Lynyrd Skynyrd, maar dan zonder flair.

Frontman Kurt Cobain kon slecht tegen gevoelens van afwijzing. Negatieve recensies raakten hem zodoende dan ook meer dan enig ander lid van de band. Toch was de eerste recensie een negatieve. Een klein magazine uit Michigan luisterde de single Love Buzz en vond de band niet veel meer dan een slechte kopie van Lynyrd Skynyrd.

  1. Kurt Cobain zei ooit tegen Courtney Love: “Mijn ambitie is om 3 miljoen dollar te verdienen en het vervolgens uit te geven als een junkie”

Het drugsgebruik van Cobain en zijn partner was een veelbesproken onderwerp in de media en ver daarbuiten. Love werd er zelfs van beschuldigd heroïne te gebruiken gedurende de zwangerschap van Frances Bean Cobain. In de documentaire Montage Of Heck zei Cobain zelfs dat hij “3 miljoen dollar wilde verdienen en vervolgens junkie zou worden”.
Heroïne zorgde er uiteindelijk voor dat Cobain veranderde. Intimi stellen dat de zanger gelukkig van nature was, maar dat zijn drugsverslaving hem fysiek en mentaal aan de rand van de afgrond dreven.

  1. Nirvana speelde in zijn begindagen vooral huiskamerconcerten.

Niet zomaar huiskamerconcerten… Huiskamerconcerten bij Kurt Cobain thuis. Alhoewel,. huiskamerconcerten. Het waren vooral bijeenkomsten waarin veel werd gedronken, joints werden gerookt en waar zo af en toe iemand naar binnen liep om te luisteren naar deze lawaaiige jonge jongens.
huiskamer Nirvana

  1. Kurt Cobain haatte Axl Rose en dreef zo vaak hij kon de spot met Guns N’ Roses

Naar verluidt belandt Kurt Cobain tijdens de Video Music Awards van 1992 in een ruzie met Guns N’ Roses-frontman Axl Rose. Blind van woede spurt Cobain backstage. De piano waarvan hij denkt dat Rose hier dezelfde avond November Rain op speelt, besmeurt hij met spuug, urine en sperma. Even later blijkt dat niet Rose, maar Elton John de betreffende piano bespeelt…
Voor wat het waard is: het verhaal is ontkracht, maar de haat was er wel degelijk.

  1. Als dakloze sliep Kurt Cobain ooit bij zijn moeder, precies op het moment dat de mastering voor het album Nevermind plaatsvond. Nadat deze was afgerond, draaide hij het album voor zijn moeder en zij sprak de profetische woorden: “Kurt, dit gaat alles veranderen”

Dakloos was hij wel vaker; Cobain zijn auto was niet alleen een vervoersmiddel, maar ook een slaapkamer. Gedurende een van deze dakloze periodes bood zijn moeder Wendy hem een aantal weken onderdak. Gelijktijdig werd het album Nevermind afgerond. Moeder Wendy luisterde het voor de eerste keer en zei: “Bereid je voor, want hier ben je nog niet klaar voor” en “Dit gaat alles veranderen”
Nevermind Hoes
Nevermind ging 30 miljoen keer over de toonbank. Luister hieronder via Spotify en deel dit verhaal met je vrienden.
 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss