Stories

10 dingen die je nog niet wist over The Rolling Stones

Published on

Denk jij dat je alles weet over The Rolling Stones? Hier zijn tien opvallende feiten over de grootste rockband uit de muziekgeschiedenis die lang niet elke fan kent.

1. In 1962 hebben de Stones een liedje opgenomen voor een reclamespot voor Rice Krispies ontbijtgranen. In 2012 haakten de makers van de tv-serie ‘Mad Men’ (over een reclamebureau in de jaren zestig) hier op in. In de bewuste aflevering probeert men de band zover te krijgen om een liedje voor Heinz ketchup te maken, waarvoor ‘Time Is On My Side’ veranderd wordt in ‘Heinz is on my Side’.
2. Omdat Brian Jones op jonge leeftijd overleed, blijft hij voor het grote publiek een ietwat onbekend bandlid, maar in de beginjaren van de Stones was Brian wel degelijk een belangrijke factor. Toen de band in 1963 moest optreden in de Marquee Club in Londen stonden ze zelfs aangekondigd als ‘Brian Jones and Mick Jagger and the Rolling Stones’.
stonesad
3. Lang haar was een schande begin jaren zestig en kapsalons waren dan ook niet te spreken over bands als de Stones en The Beatles: door hen zou de jeugd zijn haar niet meer laten knippen. De Stones reageerden hierop door eind december 1964 een advertentie te plaatsen in muziektijdschrift New Musical Express met de tekst ‘Vrolijk kerstfeest voor de verhongerende kappers en hun gezinnen!’
4. ‘Their Satanic Majesties Request’ viel niet bij alle fans in de smaak, maar ook Mick Jagger zelf zette later z’n vraagtekens bij het psychedelische album dat gezien wordt als het antwoord van de Stones op The Beatles’ ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Jaren later noemde Mick het album namelijk ‘een rommeltje’, dat opgenomen werd door een band die ‘teveel vrije tijd had en teveel drugs gebruikte’.
5. Nellcote, de villa in Zuid-Frankrijk waar de band ‘Exile On Main St.’ opnam, werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als uitvalsbasis voor de lokale Gestapo. Inmiddels is het in handen van een Russische miljardair.
6. Het gerenommeerde National Geographic publiceerde in 2012 een uitgebreid artikel waaruit bleek dat The Rolling Stones verantwoordelijk zijn voor de populariteit van de tequila sunrise. De band maakte in 1972 kennis met de toen nog compleet onbekende cocktail op een feestje in een restaurant in Sausalito, Californië. Toen ze het vervolgens tijdens hun tournee nergens anders konden bestellen, vertelden ze barpersoneel door het hele land over het drankje.
7. Toen Mick Taylor in 1975 vertrok werden o.a. Jeff Beck en Peter Frampton overwogen voor de vacature, maar uiteindelijk werd gekozen voor ex-Faces gitarist Ron Wood.
8. Voormalig bassist Bill Wyman heeft alles uit zijn tijd met de band gedocumenteerd. En als we alles zeggen dan bedoelen we ook écht alles: dus inclusief een lijst met namen van alle dames waarmee hij in die jaren naar bed is geweest.

9. In december 1981 gaven de Stones een optreden in Virgina toen er plotseling een concertganger op het podium klom en op Mick afrende. Keith, die deze dag toevallig jarig was, bedacht zich geen moment en gaf hem er vervolgens van langs met z’n gitaar. Maar Keith was de minste niet en betaalde na het concert de borg van de jongeman die inmiddels was ingerekend door de politie. ‘Ik krijg nog steeds 200 dollar van hem’.
10. Ron Wood zou laten terugblikken op de ‘Dirty Work’-periode als een van de minst vruchtbare uit de geschiedenis van de band: ‘Ik heb maar liefst vier liedjes op die plaat, dus het is wel duidelijk dat de Keith-Mick tandem niet bepaald op stoom was in die tijd’.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss