Stories

In memoriam: Chuck Berry (1926 – 2017)

Published on

Met het heengaan van Chuck Berry is de wereld een van de grondleggers van de rock & roll verloren. Berry, die wereldberoemd werd met songs als Maybellene, Johnny B Goode en Roll Over Beethoven, overleed gisteren op 90-jarige leeftijd in Missouri. Tientallen artiesten hebben via sociale media gereageerd op het nieuws.
Chuck Berry 7
De lokale politie meldt dat er zaterdag om 12.40 uur lokale tijd een telefoontje binnenkwam over een man die buiten bewustzijn was. Reanimatie mocht niet baten. ‘Wij moeten helaas bevestigen dat Charles Edward Anderson Berry Sr., beter bekend als de legendarische muzikant Chuck Berry, is overleden’, aldus de politie van St. Charles County op Facebook. De in 1926 geboren Chuck Berry maakte vorig jaar nog bekend met een nieuw album te komen. Deze plaat, zijn eerste in decennia, zou een ode worden aan zijn vrouw Themetta.
Met zijn muziek was Berry van grote invloed op andere artiesten, waaronder The Rolling Stones en The Beatles. Laatstgenoemde band speelde met name in zijn beginjaren vele songs van Berry, waaronder Roll Over Beethoven en Rock And Roll Music. Deze twee songs kregen zelfs een plekje op de studioalbums van de fab four. De erven van John Lennon hebben een interviewfragment uit 1970 gepubliceerd waarin Lennon vertelt over hoe belangrijk Berry voor hem was: ‘In de jaren vijftig, toen iedereen eigenlijk inhoudsloze liedjes speelde, schreef Berry maatschappijkritische songs, met ongelooflijk knappe teksten. Wij zijn hem veel verschuldigd. Als je een ander woord voor rock & roll zoekt, dan is dat Chuck Berry’.
Chuck Berry 1
Het was de muziek van Berry die Mick Jagger en Keith Richards bij elkaar bracht: de jeugdvrienden hadden elkaar al jaren niet gezien, maar toen ze elkaar in 1961 tegenkwamen op het treinstation van Dartford, raakten ze aan de praat over de albums die Jagger bij zich had: The Best Of Muddy Waters en Rockin’ At The Hops van Chuck Berry. ‘Chuck was een echte rock & roll pionier en van grote invloed op ons’, schrijven The Rolling Stones op Facebook. ‘Chuck was niet alleen een briljante gitarist, zanger en entertainer, maar boven alles een meesterlijke songschrijver. Zijn songs zullen voor altijd voortleven’.
En in dat laatste hebben de Stones gelijk. Letterlijk: Johnny B Goode staat namelijk op de Voyager Golden Record, de plaat die in 1977 mee werd gestuurd met de Voyager ruimtevaartuigen, onbemande tijdscapsules die door Nasa de ruimte in werden geschoten. Op deze plaat werden geluiden (en beelden) gezet die het leven op en de cultuur van onze planeet zo goed mogelijk weergeven en is bedoeld als boodschap aan buitenaarde levensvormen. De levensduur van deze gouden plaat is berekend op 1 miljard jaar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss