Stories

De oorsprong van de Eagles

Published on

Eagles

Voordat vier talentvolle muzikanten in Los Angeles besluiten de band Eagles te vormen, hebben de vier oerleden van deze band al een carrière achter zich liggen. Voor de bandleden die zich later bij de band voegen, geldt hetzelfde. En dan zijn er ook nog een paar zeer getalenteerde vrienden die in de begindagen van grote invloed zijn. Een overzicht.
Bernie Leadon
Bernie is de laatste van de vier originele leden die zich bij Eagles voegt. Op 18-jarige leeftijd verhuist hij naar San Diego, waar hij in de Bluegrass band The Scottsville Squirrel Barkers terechtkomt, samen met toekomstig Byrd Chris Hillman. Als hij een paar jaar later bevriend raakt met Doug Dillard, raakt hij betrokken bij de sessie die Dillard in zijn huis heeft met voormalig Byrd Gene Clarke, en maakt hij deel uit van de band rondom Dillard & Clark. In 1969 stopt hij bij Dillard & Clark en komt opnieuw in contact met, nu inmiddels ook ex-Byrd, Chris Hillman. Hillman heeft met onder andere Gram Parsons de band The Flying Burrito Brothers, een band die het fundament legt voor de sound waar de Eagles een paar jaar later zo groot mee worden. Leadon voegt zich bij de Burrito Brothers voor het tweede en Gram Parsons-loze derde album. Door het uitblijven van commercieel success verlaat hij de band in 1971 en besluit zich aan te sluiten bij 3 andere muzikanten die hij heeft leren kennen als lid van de backing band van Linda Ronstadt. De Eagles zijn geboren!

Glenn Frey
Glenn’s eerste echte band, The Mushrooms, richt hij op in 1967. De band krijgt het voor elkaar dat Bob Seger de debuutsingle schrijft, en het jaar erop verzorgt Frey, op 19-jarige leeftijd, de gitaarpartijen en backing vocals op de Bob Seger track Ramblon’ Gamblin’ Man. Na zijn verhuizing naar Los Angeles leert hij J.D. Souther kennen en samen beginnen ze het duo Longbranch Pennywhistle. Ze brengen 1 album uit. In dezelfde periode leert Frey ook Jackson Browne kennen. De drie leven samen in een appartementencomplex en volgens Frey leert hij de fijne kneepjes van het songwriten door uren naar Jackson Browne te luisteren. Souther’s toenmalige vriendin, Linda Ronstadt, zoekt in 1970 een band voor een eenmalig optreden, en via Souther komt Glenn Frey in de band terecht. De andere bandleden voor de ene show zijn Don Henley, Randy Meisner en Bernie Leadon. Frey en Henley gaan in 1971 met Ronstadt op tour. Na deze tour besluiten de vier muzikanten om gezamelijk een band te beginnen…

Randy Meisner
Randy speelt al van jongs af aan in veel lokale bands in Nebraska. Met de band The Drivin’ Dynamics scoort hij in 1965 z’n eerste platencontract, wat resulteert in ‘So Fine’, een redelijk succesvolle single in het zuiden van de USA. Later dat jaar verhuist hij naar Los Angeles met de band The Soul Survivors, later omgedoopt tot The Poor. Met deze band speelt hij onder meer een aantal keren in het voorprogramma van Jimi Hendrix, en in 1967 is hun nummer Study In Motion te horen in de Jack Nicholson-film Hell’s Angels On Wheels.
In 1968 doet hij, samen met Duane Allman en Timothy B. Schmit, auditie voor Poco (toen nog Pogo), de nieuwe band van ex-Buffalo Springfield-leden Richie Furray en Jim Messina. Hij is te horen op het debuutalbum van de band, maar door een ruzie wordt zijn foto van de hoes verwijderd en vervangen door een hond. Hierna sluit hij zich aan bij de band van Rick Nelson, voor wij hij ook het album Live At The Troubadour medeproduceert. Als sessiemuzikant is hij onder meer te horen op het James Taylor-album ‘Sweet Baby James’.
In 1971 besluit hij terug te keren naar zijn thuisstaat Nebraska en werkt even bij een tractor dealer, totdat Rick Nelson hem aanmoedigt om toch vooral terug te keren naar Los Angeles. Bij zijn terugkeer gaat ook hij deel uitmaken van de band van Linda Ronstadt…

Don Henley
Don Henley heeft de korte carrière voorafgaand aan de Eagles, maar de meest succesvolle nadat de Eagles in 1980 uit elkaar gaan. Henley verhuist in 1970 met zijn toenmalige band Shiloh van Texas naar Los Angeles, waar hij zijn intrek neemt in het huis van mede-Texaan Kenny Rogers. Rogers produceert het debuut album van Shiloh, en kort daarna ontmoet hij Glenn Frey met wie hij (u weet het inmiddels) in de band van Linda Ronstadt gaat spelen.

J.D. Souther
John David (J.D.) Souther en Glenn Frey zijn roommates als beiden net naar L.A. zijn verhuisd. Samen schrijven ze veel nummers en brengen als duo één album uit (zie Glenn Frey, red.). Ook wanneer Glenn inmiddels in de Eagles zit, blijft Souther een vaste schrijfpartner, en schrijft hij, mede met Henley en Frey, nummers als Best Of My Love, Heartache Tonight en New Kid In Town. Het nummer How Long, dat Souther schrijft en opneemt voor zijn eerste album uit 1972, wordt door de Eagles opgenomen voor het come-back album Long Road Out Of Eden.

Jackson Browne
Terwijl Glenn Frey en J.D. Souther hun appartement delen, raken ze bevriend met hun onderbuurman, Jackson Browne. Browne is een voormalig lid van de Nitty Gritty Dirt Band en heeft in New York met onder meer Tim Buckley en Nico gespeeld. Met de laatste krijgt hij ook een relatie, en hij levert een grote bijdrage aan haar debuutalbum Chelsey Girl. Als de relatie in 1968 op de klippen loopt, gaat hij terug naar Los Angeles waar hij al snel Glenn Frey voor het eerst ontmoet. Jackson, J.D. Souther en Glenn Frey jammen en schrijven veel nummers. Vooral op het Eagles-album Desperado is Browne’s handtekening in veel songs terug te vinden, maar zijn grootste success schrijft hij samen met Frey en is in 1972 de eerste single die de Eagles uitbrengen. Een jaar later neemt Browne het nummer zelf ook op, voor zijn tweede album For Everyman.

Don Felder
Al op 15-jarige leeftijd begint Don Felder zijn eerste band, The Continentals, met onder andere Stephen Stills. Korte tijd later leert hij Bernie Leadon kennen, die Stills vervangt in The Continentals. Ze gaan samen naar dezelfde high school en de band, inmiddels omgedoopt tot The Maundy Quintet, staat in het jaarboek van 1966 naast een ander bandje, Tom Petty & The Epics. Felder geeft in die tijd gitaarles aan Tom Petty, terwijl hij in diezelfde periode zelf weer slidegitaar leert spelen van Duane Allman. Nadat de Maundy Quintet uit elkaar gaat na die ene single komt Felder via New York in Boston terecht, waar hij in een opnamestudio gaat werken. Hier ziet hij Bernie Leadon weer, met de rest van de Eagles, als zij in Boston spelen tijdens hun eerste tour in 1972. In 1973 verhuist hij naar Los Angeles, waar hij David Lindley vervangt in de band van David Blue. Kort daarna vervangt hij Lindley wederom, maar dan in de band van Crosby & Nash. Begin 1974 krijgt Felder een telefoontje van de Eagles met het verzoek of hij slidegitaar wil spelen op het nummer A Good Day In Hell, van het derde Eagles-album On The Border. De dag na de opname wordt hij gevraagd zich definitief bij de Eagles te voegen om meer body te kunnen geven aan het nieuwe geluid van de band, die zich meer op rock in plaats van country-rock wil richten.

Joe Walsh
Joe Walsh formeert zijn eerste band, The Measles, in 1965 in Ohio. Terwijl hij nog in deze band zit, doet hij auditie voor The James Gang, wiens originele gitarist moet onderduiken om zo uit het leger te blijven. In 1968 opent de band voor Cream in Detroit en begin 1969 krijgt ze een platencontract. Er vinden nogal wat bandwisselingen plaats, maar Walsh blijkt de grootste ster, vooral op het podium. Een aantal singles van het eerste album wordt bescheiden hitjes. Pete Townshend ziet de band en nodigt ze uit om met The Who op tour te gaan in Europa. Er volgen nog twee albums in 1970 en 1971, die onder meer de klassiekers Funk #49 en Walk Away bevatten. Eind 1971 verlaat Walsh The James Gang en begint een nieuwe band, Barnstorm. Ondanks dat het collectief zichzelf als band ziet, verschijnen de twee albums onder de solonaam van Joe Walsh. Het tweede album, ‘The Smoker You Drink, The Player You Get’, bevat de hit ‘Rocky Mountain Way’. In 1975 wordt Walsh gevraagd om, na het vertek van Steve Marriott, zich bij Humble Pie te voegen. Hij bedankte vriendelijk voor de eer, en kiest ervoor om zich bij The Eagles te voegen, die op zoek zijn naar een vervanger voor de net opgestapte Bernie Leadon.

Timothy B. Schmit
Timothy Schmit is het enige Eagles-bandlid die daadwerkelijk is geboren in California. Op 15-jarige leeftijd begint hij zijn eerste band: Tim, Ton & Ron. Dit wordt vervolgens een surfband genaamd The Contenders en daarna The New Breed. Onder deze naam hebben ze een grote radiohit in 1965 met het nummer ‘Green Eyed Woman’. Na een volgende naamsverandering heet de band Glad, en brengen met ‘Feelin’ Glad’ hun enige album uit in 1968. In datzelfde jaar doet Schmit auditie voor Poco, maar de job gaat in eerste instantie naar Randy Meisner. Meisner verlaat de band echter alweer in 1970 en Schmit vervangt hem als bassist en zanger. Hij schrijft en zingt Poco’s grootste hit tot dan toe, ‘Keep On Trying’, dat een top 50-hit wordt in de USA in 1975. Tevens speelt hij bass en verzorgt hij backing vocals op de Steely Dan-albums Pretzel Logic, The Royal Scam en Aja. Samen met J.D. Souther en Freddie Mercury verzorgt hij de backing vocals op Andrew Gold’s top-5 hit ‘Never Let Het Slip Away’. In 1977, na de Hotel California-tour, verlaat Randy Meisner de Eagles, en wordt hij voor de tweede keer in zijn loopbaan vervangen door Timothy Schmit. Sindsdien is Schmit bassist en (harmony)zanger bij de Eagles.

All together now
De Eagles tellen in hun complete carrière zeven verschillende bandleden, waarvan Don Henley en Glenn Frey de enige constant factoren zijn. In de documentaire ‘The History Of The Eagles’ worden alle onderlinge ruzies breed uitgemeten. In 1998, als de band wordt opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame, zijn alle huidige en voormalige leden aanwezig, en zo staan Henley, Frey, Bernie Leadon, Randy Meisner, Don Felder, Joe Walsh en Timothy B. Schmit gezamelijk op het podium en spelen ze onder meer de ultieme klassieker Hotel California.

Ook tijdens en na de Eagles zijn de diverse leden solo zeer succesvol. Glenn Frey heeft hits met onder meer You Belong To The City en The Heat Is On, Joe Walsh met Life’s Been Good, en Don Henley heeft de meest succesvolle sololoopbaan met hits als Boys Of Summer, New York Minute, Sunset Grill en The End Of Innocence. Op 25 september verschijnt Henley’s nieuwe soloalbum, Cass County.
Bestel Cass County vooruit via deze link en luister hieronder naar de eerste single van het album: Take A Picture Of This.
Don Henley Cass County

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss