Stories

Bon Jovi: de weg naar sterrenstatus

Published on

Bon Jovi

Deze week verschijnt het nieuwe Bon Jovi album Burning Bridges. Tevens is het deze week 29 jaar geleden dat het doorbraakalbum Slippery When Wet verschijnt. Tijd om de historie van deze New Jersey-rockers eens onder de loep te nemen. We kijken naar de eerste 10 albums, en pakken van elk van deze albums één track. Klik op de albumnaam voor een download in iTunes.
1984: Bon Jovi
Mid jaren 80 viert de ‘hair metal’ zijn absolute hoogtijdagen. De meeste bands vinden hun roots op de Sunset Strip in Los Angeles, maar het genre verspreidt zich langzaam maar zeker over de rest van de USA. Ook Bon Jovi wordt na zijn debuut in die hair metal hoek geplaatst, zoals terug te zien is in de clip van hun debuutsingle ‘Runaway’. Het album maakt dan nog geen onuitwisbare indruk en blijft steken op nummer 43 in de Amerikaanse Billboard-chart.

1985: 7800 (degrees) Fahrenheit
Vrij snel na de debuutplaat duikt Bon Jovi opnieuw de studio in om de opvolger op te nemen. Het album ligt in het verlengde van zijn voorganger, het bijbehorende success ook. 7800 (degrees) Fahrenheit komt niet verder dan nummer 37. Twee singles van het album halen de onderste helft van de Billboard Hot 100, waaronder deze, In And Out Of Love.

1986: Slippery When Wet
In 1986 is het erop of eronder voor de mannen van Bon Jovi. Na twee matig presterende albums verwacht het platenlabel nu een album dat de band voorgoed op de muzikale wereldkaart zet. Topproducer Bruce Fairbrain wordt ingevlogen om de band een commerciëlere sound te geven, en Jon Bon Jovi schrijft een aantal tracks met hitman Desmond Child, die onder meer ook I Was Made For Loving You schreef voor KISS. Het werkt: met ruim 18 miljoen verkochte exemplaren wordt Slippery When Wet een van de grootste albums van de jaren 80 en brengt maar liefst vier grote hits voort. Aangezien You Give Love A Bad Name en Livin’ On A Prayer nog steeds grijs worden gedraaid kiezen wij voor de 4e single van het album, Never Say Goodbye.

1988: New Jersey
Door het gigantische success van Slippery When Wet gaat de band bijna twee jaar op tour. Bij terugkomst duiken ze met hetzelfde team de studio in om opvolger New Jersey op te nemen. De stadionrock anthems blijven op dit album zeker gehandhaafd, maar het geluid is breder dan de drie voorgaande albums en is een voorbode van de eigen sound van de band die zich op de komende albums verder ontwikkelt. De eerste single van New Jersey is deze klassieker: Bad Medicine.

1992: Keep The Faith
Na het gigantische success in de tweede helft van de jaren 80 neemt de band even een break. Zowel Jon Bon Jovi als Richie Sambora brengt een soloplaat uit (Blaze Of Glory en Stranger In This Town) en de band start een eigen managementbedrijf. In januari van 1992 begint de band met de opnamen van een nieuw album, dit keer met producer Bob Rock. Het album luidt een nieuwe periode in voor de band. De looks en sound van de glamrock verdwijnt en er komt meer ruimte voor klassieke rock-‘n-roll en country-invloeden, en lang uitgesponnen gitaarsolo’s in plaats van de heavy gitaren en drums. Keep The Faith wordt het laatste album waarop Alec John Such te horen is, en er komen niet minder dan zes singles van het album. De grootste hit in Nederland wordt In These Arms, die tot nummer 7 komt in 1993.

1995: These Days
Nadat de band in 1994 met Cross Roads zijn eerste ‘Greatest Hits’ album uitbrengt (met daarop ook de nieuwe track ‘Always’) ziet in 1995 het volgende studioalbum ‘These Days’ het levenslicht. Jon en Richie tekenen samen met Peter Collins voor de productie. Het album laat een wat donkerder geluid horen dan men tot dan toe van de band gewend is. Desondanks brengt het album vijf hits voor, waarvan ‘This Ain’t A Love Song’ de eerste single was van het album.

2000: Crush
Met slechts twee nieuwe studioalbums in de jaren 90 begint Bon Jovi het nieuwe millennium goed met het zevende album Crush. In eerste instantie zou het album geproduceerd worden door Bon Jovi veteranen Bob Rock en Bruce Fairbrain, maar laatsgenoemde overlijdt vlak voor de opnamen. Na gesprekken met diverse gerenomeerde producers kiest de band uiteindelijk voor de jonge, onbekende Luke Ebbin. De eerste single van het album, It’s My Life, schrijven Jon en Richie samen met Max Martin (Backstreet Boys, Britney Spears).

2002: Bounce
Na het gigantische comebacksucces van Crush en het livealbum ‘One Wild Night’ komt Bon Jovi in 2002 met het volgende album, getiteld Bounce. Wederom geproduceerd door Ebbin is ook dit album wederom een groot success, met een vijftal hitsingles, waarvan de eerste single ‘Everyday’ de grootste is.

2005: Have A Nice Day
Het negende album van Bon Jovi wordt door de schrijvende pers zeer wisselend ontvangen, met vooral veel commentaar op de teksten van Jon Bon Jovi. Desondanks komt het album in tien landen op nummer 1 binnen, en op 2 in de USA en de UK. De tweede single, Who Says You Can’t Go Home, wordt voor de Amerikaanse countryzenders in een special versie uitgebracht, als duet met zangeres Jennifer Nettles van de band Sugarland.

2007: Lost Highway
Na het overwachte success van de countryversie van ‘Who Says You Can’t Go Home’ besluit de band voor de opnamen van zijn volgende album af te reizen naar Nashville. Hoewel de Bon Jovi sound nog steeds volop aanwezig is, bevat het album meer dan ooit country-invloeden. Lost Highway is het eerste Bon Jovi-album dat vanuit het niets binnen komt op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard albumchart. Als eerste single van het album verschijnt de ballad (You Want To) Make A Memory.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss