Stories

Classic Album: Guns n' Roses – Appetite For Destruction

Published on

Het lijkt op papier een bijna onmogelijke combinatie; 2 blowende vrienden uit universiteitsstad Lafayette, Indiana, 2 glamrockers uit Hollywood en een punker uit Seattle. Toch komen ze begin jaren ’80 allemaal in Hollywood terecht, waar ze in diverse band spelen. De belangrijkste twee zijn Hollywood Rose en L.A. Guns. Zanger Axl Rose zit zelfs in beide bands en zo ontstaat er tussen diverse leden uit deze bands een samenwerking die zal uitmonden in een nieuwe band: Guns n’ Roses.
In juni 1985, de vijf bandleden zijn dan nog geen week samen, boeken ze hun eerste tournee. De ‘Hell-tour’, zoals deze wordt genoemd, gaat van L.A. via Sacramento naar Seattle. Bassist Duff McKagan vertelt later dat op deze tour de basis wordt gelegd van een band die alles opzij zou zetten om hun doel te bereiken, ongeacht welke grenzen er verlegd moeten worden.
Naast deze tour maakt de band ook snel naam in de bekende West-Hollywood clubs The Roxy, The Troubadour en de Whiskey A-Go-Go. De snel groeiende reputatie van de band blijft bij de grote platenlabels niet onopgemerkt, en in maart 1986 tekenen ze een contract met Geffen Records. Als eerste wapenfeit brengt de band de EP ‘Live ?!*@ Like A Suicide’ uit. Deze EP, waar slechts 10.000 stuks van worden geperst, is bedoeld om de aandacht op de band vast te houden, terwijl ze de studio induiken om hun eerste album op te nemen. Hoewel de EP wordt gebracht als een live EP, bevat het vier studio demo’s (2 covers en 2 eigen composities) waar later het geluid van live publiek doorheen is gemixt. ‘Live ?!*@ Like A Suicide’ zal later op CD verschijnen als 1 helft van het album ‘GnR Lies’.
Zie hier een hele vroege uitvoering van ‘Sweet Child O’ Mine’ uit 1986. De kwaliteit laat wat te wensen over, maar de outfit van Axl maakt weer veel goed.

Begin 1987 begint de band in de Rumbo Recorders Studio’s aan de opnames van het debuutalbum. Mike Clink wordt aangetrokken als producer, nadat eerst Paul Stanley van Kiss en Mud Lang door de band worden afgewezen. De basis van de songs wordt in twee weken opgenomen, en de beste takes wordt door Clink met scheermes en plakband vakkundig aan elkaar geplakt. Vervolgens spendeert Clink een maand lang 18 uur per dag in de studio, waar Slash ’s middags en ’s avonds zijn partijen inspeelt, en Axl Rose zijn vocal vooral in de avond en ’s nacht wil opnemen. Het perfectionisme van Rose drijft de rest van de band en de producer af en toe tot waanzin. Zo wil hij ieder nummer regel voor regel los opnemen.
Een deel van de nummers op het album zijn geschreven terwijl de band veelvuldig in de club scene in L.A. speelt. Een aantal andere nummers zijn oorspronkelijk los door de individuele leden geschreven en later zijn afgemaakt als collectief. Zo komt ‘It’s So Easy’ van de hand van Duff McKagan en ‘Think About You’ van die van Izzy Stradlin. ‘Rocket Queen’, de afsluiter van het album, is een nummer van Slash, McKagan en Steven Adler uit de tijd dat ze nog gezamelijk in de band Road Crew zaten, en ‘Anything Goes’ stamt nog uit de tijd van Hollywood Rose.

De teksten van de nummers gaan vooral over zaken uit de dagelijks leven van de bandleden. ‘Welcome To The Jungle’ over Los Angeles in de jaren ’80, ‘Mr. Brownstone’ is de bijnaam van een destijds bekende heroine dealer in Hollywood (een aantal bandleden waren vaste klant bij hem) en ‘Out Ta Get Me’ gaat over Axl’s aanvaringen met justitie in zijn thuisstad Lafayette.
‘Appetite For Destruction’ verschijnt in de US op 21 juli 1987, voorafgegaan door de eerste single ‘It’s So Easy’. Het eerste hoes idee van Rose is een foto van de exploderende Space Shuttle ‘The Challenger’, maar dit idee wordt afgekeurd door Geffen Records. Uiteindelijk wordt er gekozen voor een tekening van Robert Williams, welke dezelfde naam draagt als het album. Op de tekening is een robot te zien die zojuist een vrouw heeft aangerand, en die op zijn beurt weer wordt aangevallen door een robot-achtige spin. Nadat echter een groot aantal winkels in Amerika de hoes te aanstootgevend vindt om in hun schappen te zetten, komt er een aangepaste hoes met het inmiddels bekende kruis met daarop de vijf doodshoofden. Ieder doodshoofd stelt een bandlid voor.

Het album kent een voorzichtige start. Eind augustus 1987 komt het album binnen op nummer 182 in de Billboard album charts. Het zal vervolgens tot begin augustus 1988 duren voordat het album in diezelfde lijst de nummer 1 positie haalt. Zowel ‘It’s So Easy’ als ‘Welcome To The Jungle’ doen nog niet veel als eerste twee singles, al wordt de video van ‘Welcome To The Jungle’ al wel voorzichtig opgepikt door het op dat moment zo belangrijke MTV.

Het is vooral de enorme hoeveelheid live shows die de band in het eerste jaar na release van het album onder de aandacht houdt. MTV neemt een concert op dat de band geeft in ‘The Ritz’ in New York. De opnames van dit concert gaan in hoge rotatie de zender op en derde single ‘Sweet Child O’ Mine’ wordt goed opgepakt door radio. Met deze single krijgt de band ook hun eerste succes buiten de grenzen. Vierde single van het album ‘Paradise City’ overstijgt het succes van zijn voorganger en de band groeit in korte tijd uit tot dé nieuwste hardrock sensatie. De bijbehorende reputatie van overmatig drank- en drugsmisbruik binnen de band en de licht ontvlambare frontman wakkeren het vuurtje alleen maar verder aan.

Eind 1988 is ‘Appetite’ anderhalf jaar oud maar staat de band en het album nog zo in de belangstelling waardoor er geen tijd is om een nieuw album op te nemen. Daarom verschijnt die maand het album ‘GnR Lies’ met daarop de 4 nummers van ‘Live ?!*@ Like A Suicide’ en 4 akoestische nummer, waarvan de ballad ‘Patience’ als single uitkomt en de volgende grote hit wordt. ‘Nighttrain’, weer afkomstig van ‘Appetite’ wordt in de zomer van 1989 nog als laatste single uitgebracht.
Uiteindelijk verkoop ‘Appetite For Destruction’ wereldwijd meer dan 30.000.000 exemplaren en is daarmee het best verkochte debuutalbum aller tijden. Het staat in de top 10 van best verkochte albums aller tijden in de USA en behoort wereldwijd tot de best verkochte albums ooit.

Nog een paar ‘Appetite’ feitjes:
• De band wordt in 1989 genomineerd voor 3 American Music Awards en wint de award voor ‘Favorite Pop/Rock Single’ met ‘Sweet Child O’ Mine’.
• Ondanks het waanzinnige succes van het album en de singles kreeg de band in deze periode geen enkele Grammy nominatie.
• Voor de nummers ‘It’s So Easy’, ‘Mr. Brownstone’ en ‘My Michelle’ zijn videoclips opgenomen, deze zijn echter nooit vrijgegeven.
• Een aantal nummers die als demo worden opgenomen tijdens de sessies voor ‘Appetite’ haalden dit album niet, maar kwamen wel terug op ‘Use Your Illusion’. Hieronder ‘November Rain’ en ‘You Could Be Mine’. Onderaan de ‘Thank You’ lijst in ‘Appetite’ staat de zin ‘With You Bitch Slap Rappin’ And Your Cocaine Tongue You Get Nothin’ Done’, een tekstregel uit ‘You Could Be Mine.
Wil je ‘Appetite For Destruction’ luisteren, kopen of downloaden? Klik dan hier. Voor de LP, klik hier.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss