Stories

16 'grote' onbekende singer-songwriters

Published on

Alain Johannes

Valt of staat het succes van een loopbaan met het aantal albums dat je verkoopt of de naamsbekendheid die je genereert? Absoluut niet. De singer-songwriters in deze lijst brengen hun albums veelal in eigen beheer uit of op kleine labeltjes, en verkopen hun albums vooral tijdens shows en via websites. Toch touren ze de halve wereld over en hoor je hun songs in de grotere (Amerikaanse) tv-series.
Shane Alexander
Shane is een van de originele Hotel Café-artiesten. In deze venue in LA zag de afgelopen jaren een groot aantal singer-songwriters zijn carriere een vogelvlucht nemen. Shane tourde met onder anderen John Hiatt, Jewel, Seal en in Nederland met oa Niels Geusebroek. In april is hij weer in Nederland te zien.

Cary Brothers
Ook Cary Komt uit de Hotel Café-scene. En net als Shane Alexander waren zijn nummers in veel grote tv-series te horen. Brothers werkte ook samen met de Nederlandse dj Tiesto. Ook Cary is binnenkort in Nederland te zien, samen met college Joshua Radin.

Graham Colton
Graham werd in eerste instantie getekend door het grote Geffen met zijn Graham Colton band. Na 1 album daar besloot hij zijn eigen weg te gaan en bracht in eigen beheer een aantal EP’s en albums uit. Dit nummer is afkomstig van zijn meest recente album Lonely Ones.

Noah Gunderson
Afkomstig uit Seattle. Van zijn derde EP werd het nummer David opgepikt door de serie Sons Of Anarchy, wat hem in 1 klap naar een groot publiek bracht. Vorig jaar verscheen zijn debuutalbum, dat hij zelf produceerde.

Greg Holden
Geboren in Schotland, woonachtig in New York. Zijn tweede album wordt in eerste instantie een succes in Nederland door het nummer The Lost Boy, dat het alternatieve themalied is van Serious Request 2012. Het nummer verschijnt later in een cruciale scene in de serie Sons Of Anarchy. Hierna boekt American Idols-deelnemer Phillip Phillips groot succes als hij met Holdens nummer ‘Home’ het programma wint. Holden heeft onlangs een contract bij een groot label getekend, alwaar zijn derde album binnenkort verschijnt.

Tift Merritt
Deze uit North Carolina afkomstige zangeres brengt haar eerste album uit in 2002, en levert sindsdien met grote regelmaat prachtige albums af. Haar muziek bevat de nodige Americana- en country-invloeden.

Josh Rouse
Josh is een classic singer-songwriter, afkomstig uit Nebraska. Al vanaf zijn debuutalbum krijgt hij overal fantastische recensies en is hij een graag geziene gast op festivals en zalen overal ter wereld.

Nicole Atkins
Na een droomstart als major label-artiest met optredens in alle grote Amerikaanse tv-shows, trekt Nicole haar eigen plan als indie artiest. Sindsdien maakt ze nog twee prachtige albums en werkt ze samen met onder anderen David Byrne, My Morning Jacket en Nick Cave & The Bad Seeds.

Alain Johannes
Al op de middelbare school begint Alain zijn eerste bandje What Is This? met klasgenoten Jack Iron, Hillel Slovak en Michael Balzary. Nadat de laatste zijn naam verandert in Flea en Alain wordt vervangen door ene Anthony Kedis, wordt dit een zeer populair bandje. Alain gaat zelf verder met de band Eleven (wederom met Irons, en met zijn vrouw Natasja Schneider). Na het uiteenvallen van Eleven leggen Alain en Natasja zich toe op schrijven en produceren, en ze werden onderdeel van Queens Of The Stone Age, waar Alain de ontslagen Nick Olivieri vervangt. Na de vroege dood van Natasja legtAlain zich volledig toe op produceren, totdat hij in 2012 zijn eerste soloalbum Spark uitbrengt, een album geheel geschreven voor en opgedragen aan Natasja. Bekijk ook eens de documentaire Plans Make Gods Laugh, te vinden op YouTube.

Garrison Starr
Evenals een aantal van haar collega’s begint Garrison op een major label, maar besluit na een paar albums om zelfstandig door te gaan. Sindsdien tourt ze alsceen bezetene door de USA en Europa. Ze heeft inmiddels 7 studioalbums, 2 EP’s en een livealbum op haar naam staan, en haar songs waren te horen in onder meer The Hills, Pretty Little Liars en The Fosters.

Dallas Green (City And Colour)
Dallas Green is een Canadese singer-songwriter die zijn muziek uitbrengt onder de naam City And Colour. Zijn eerste EP verschijnt in 2004. Sindsdien deelde hij het podium met o.a. Tegan & Sarah en Billy Talent, en maakte hij vorig jaar een album met zangeren P!nk onder de naam You + Me.

Gregory Alan Isakov
Geboren in Zuid-Afrika, opgegroeid in Philladelphia. Gregory bracht tot nu toe 5 albums in eigen beheer uit, en kreeg grote bekendheid toen dit nummer, “If I Go, I’m Goin” werd gebruikt in de serie Californication.

Butch Walker
Butch Walker is van oorsprong een liedjesschrijver. Hij schreef nummers voor onder anderen Avril Lavigne, Pink, Weezer, Katy Perry, Panic At The Disco en Simple Plan. Zijn eerste soloalbums hebben ook nog duidelijke emo-rock invloeden, maar hij ontwikkelt zich steeds meer tot singer-songwriter pur sang. Zijn meest recente album wordt geproduceerd door Ryan Adams.

Neal Casal
Een van de meest veelzijdige muzikanten van de afgelopen 20 jaar. Sinds 1995 maakte hij 12 soloalbums (op bijna net zoveel verschillende labels), is hij gitarist van Ryan Adams’ begeleidingsband The Cardinals, speelt hij in de supergroep Hard Working Americans en is hij gitarist en songwriting partner in The Chris Robinson Brotherhood. Daarnaast werkt Casal ook nog voor diverse grote Hollywood-films zoals Starsky And Hutch en Country Song.

Ron Sexsmith
Afkomstig uit Ontario, Canada, een redelijk laatbloeier, brengt Sexsmit zijn eerste album uit als hij 28 is. Hij zwerft langs een flink aantal labels, zowel grote als kleinere. Kinks-frontman Ray Davies is een groot fan van zijn stem.

Yori Swart
We sluiten de lijst af met een oer-Hollandse singer-songwriter. EInd 2011 wint ze de Grote Prijs Van Nederland. Yori’s debuutalbum verschijnt in 2012, met de daarvan afkomstige single wordt ze Serious Talent bij 3FM. Voor het schrijven van haar nieuwe album vertrekt Yori naar Nashville en Los Angeles, waar ze schrijft met grootheden als Lori Liebermann, Alain Johannes en Freebo. Het eerste resultaat is eind vorig jaar al te horen op de EP Golden Ticket.

Via Universal Music is het album The Greatest Singer Songwriter Hits verschenen. Klik hier voor meer informatie.
The Greatest Singer-Songwriter Hits

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss