Stories

Don Henley: de meest succesvolle solo Eagle

Published on

Don Henley

Als The Eagles er in 1980 mee ophouden, kiezen diverse leden het solo pad. Zowel Glenn Frey als Joe Walsh zijn redelijk succesvol, maar geen van de voormalige Eagles doet het solo zo goed als Don Henley. Een overzicht:
 
Don & Stevie
Stevie Nicks werkt in 1981 aan haar eerste solo album Bella Donna. Het album bevat de hit Edge Of Seventeen en daarnaast een tweetal memorabele duetten die ook beide grote hits werden. ‘Stop Draggin’ My Heart Around’ met Tom Petty & The Heartbreakers en ‘Leather & Lace’, het duet met Don Henley dat een dikke top 10 hit werd in Amerika.

 
I Can’t Stand It
In 1982 brengt Henley zijn eerste solo album ‘I Can’t Stand Still’ uit. Een keur aan muzikale vrienden spelen op dit album mee, waaronder collega Eagles Timothy B. Schmit en Joe Walsh, Toto’s Steve Lukather, Jeff Porcaro en Steve Porcaro, J.D. Souther, Benmont Tench van Tom Petty & The Heartbreakers, Andrew Gold, Garth Hudson van The Band, Bill Withers en Warren Zevon. De tweede single van dit album, ‘Dirty Laundry’, haalt de nummer 1 positie in Amerika en is daarmee Henley’s grootste solo hit.

 
Building The Perfect Beast
Met onder meer Mike Campbell (Tom Petty), Lindsey Buckingham, Pino Palladino, Jim Keltner en Randy Newman in de gelederen, neemt Henley in 1984 zijn tweede solo album “Building The Perfect Beast” op. Het album is een groot commercieel succes en levert maar liefst 5 hit singles op, waarvan ‘Boys Of Summer’ de grootste is.

Een van de meest opvallende nummers op ‘Building The Perfect Beast’ beschrijft een stukje historie van Sunset Boulevard. Niet het gedeelte waar alle populaire clubs waren gevestigd, maar verderop in Hollywood, waar ‘s avonds de junkies hingen. De Sunset Grill bestaat overigens nog steeds, en is de moeite waard om eens een hapje te eten als je in Los Angeles bent. Sunset Boulevard is trouwens een stuk opgeknapt sindsdien.

 
The End Of Innocence
Ook op Henley’s derde solo album vinden we weer een who’s who aan muzikanten. Alleen al de backing vocalisten kunnen zelf een dagje festival vullen. Zo zijn onder meer Melissa Etheridge, Sheryl Crow, Edie Brickell en Axl Rose te horen. Het wordt zijn laatste album voor het label van David Geffen en zijn laatste solo album voor de komende tien jaar. Van de 10 tracks verschijnen er maar liefst zeven als single. De titelsong van het album blijkt de grootste hit, maar het meest legendarische nummer is toch wel de laatste van de zeven singles, ‘New York Minute’, dat na de reunie van The Eagles jarenlang een vaste plek in de setlist van de band krijgt.

 
Dons ‘n Roses
Tijdens de American Music Awards in 1989 zien we een langharige Don Henley ineens achter de drumkit zitten bij niemand minder dan Guns ‘n Roses. Zanger Axl Rose heeft niet lang daarvoor backing vocals verzorgd op Henley’s album ‘The End Of Innocence’. In een interview kort na het optreden vertelt Henley in eigen woorden over hoe de samenwerking met de band tot stand kwam:
“They asked me to. It was after Axl came down and did the vocals on ‘I Will Not Go Quietly.’ I was in the studio about two or three weeks later and the phone rang. It was Axl. He says: ‘I got a proposition for you. We’ve got to play the American Music Awards, and our drummer’s sick. We want you to play the drums.’ I was a little taken aback by the proposition, I can tell you that. So I told him I’d think about it and call him back. I told Danny (Kotchmar, red.) what Axl wanted me to do and he said, ‘You gotta do this. You have to do this.’ So I called Axl back and said okay. Fortunately it was a ballad that we played, not a balls-to-the-wall number. I rehearsed with Axl a couple of days, although the whole band never showed up. But it was a piece of cake. There was really nothing to it.”

 
Don & Patty
Als zangeres Patty Smyth, voorheen frontvrouw van de rockband Scandal, in 1992 haar tweede solo album ‘Patty Smyth’ gaat opnemen vraagt ze Don Henley voor een duet. Het nummer, ‘Sometimes Love Just Ain’t Enough’ wordt de eerste single van het album en een nummer 1 hit in zowel Amerika als Canada. Ook in de meeste Europese landen scoort het nummer erg goed.

 
Don & Trisha
Henley lijkt de smaak van het zingen met een zangeres te pakken te hebben, want in 1994 is hij weer te horen op het album van een zangeres, dit keer Trisha Yearwood. Het nummer ‘Walkaway Joe’ is de tweede single van haar album ‘Hearts In Armour’ en haalt een tweede plaats in zowel de Amerikaanse als de Canadese country charts.

 
Actual Miles
In 1995 verschijnt Don Henley’s eerste Greatest Hits album, ‘Actual Miles’. Naast een overzicht van zijn grootste hitsbevat het album ook een aantal nieuwe tracks, waaronder ‘Everybody Knows’, een cover van Leonard Cohen. ‘Everybody Knows’ wordt als tweede single van ‘Actual Miles’ uitgebracht.

 
Inside Job
In 2000 verschijnt ‘Inside Job’ het voorlopig laatste solo album van Don Henley. Zoals altijd is Henley weer zeer maatschappijkritisch in zijn teksten, iets wat goed terug te horen is op de eerste single ‘Workin’ It’. Ook op dit album is de lijst aan gastmuzikanten weer eindeloos. Zo werken onder meer Eagles leden Glenn Frey en Don Felder mee op het album en is Stevie Wonder te horen op toetsen en backing vocals.

 
Cass County
Na het uitbrengen van ‘Inside Job’ gaat voor Henley het grootste deel van zijn tijd op aan het touren en opnemen met The Eagles. Af en toe is hij nog in duet te horen op albums van artiesten als Sheryl Crow, Kenny Rogers en wederom Trisha Yearwood. Pas als The Eagles in hun ‘History Of The Eagles’ tour van 2014/2015 afsluiten duikt Henley eindelijk weer de studio in om aan nieuw solo materiaal te werken. Hij neemt voornamelijk op in Nashville met de crème de la crème van sessiemuzikanten, en wordt daarnaast ook nog bijgestaan door Mick Jagger, Trishia Yearwood, Miranda Lambert, Dolly Parton, Merle Haggart en The Court Yard Hounds. Het resultaat is een album vol pure en eerlijke songs, die doen terug denken aan de vroege periode van The Eagles. Henley doopt het album ‘Cass County’, vernoemd naar de streek in Texas waar hij opgroeide. Het album verschijnt op 25 september. Eerste single van het album is ‘Take A Picture Of This’.

 
 
‘Cass County’ het nieuwe album van Don Henley, verschijnt 25 september op CD, Deluxe CD (met bonus tracks), 2LP Deluxe en download. Bestel ‘m hier op CD of iTunes of hier op 2LP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss