Stories

Covergirls: de dames van Roxy Music’s iconische albums

Published on

Roxy Music-frontman Bryan Ferry genoot lange tijd de reputatie van de ultieme ladies man. In de hoogtijdagen van de band werd hij telkens gespot met wéér een ander supermodel aan zijn arm. Hiernaast zou hij onder de lakens zijn gekropen met de modellen die de – inmiddels iconische – albumhoezen van de band sierden. Sterker nog: uiteindelijk trouwde hij er met eentje. Wie waren die dames precies?
Roxy Music Debut
Roxy Music (1972)
Kari-Ann Muller was een voormalig Bond-girl (ze was in 1969 te zien in On Her Majesty’s Secret Service) en kreeg het schandalig lage bedrag van 20 pond betaald voor de fotosessie. Maar ja, de band was indertijd compleet onbekend en kon zich waarschijnlijk ook niet veel meer veroorloven. Deze door jaren 40 en 50 geïnspireerde sessie zette de toon voor de latere albums van Roxy Music. Muller zou uiteindelijk stoppen met modellenwerk om yogalerares te worden. Ze bleef echter wel verbonden met de rock & roll: ze trouwde namelijk met Chris Jagger, wiens broer Mick in een alleraardigst bandje speelt.

For Your Pleasure (1973)
Tegen de tijd dat ze Bryan Ferry ontmoette, had model Amanda Lear al een relatie gehad met Brian Jones (zij was de inspiratie voor Stones-song Miss Amanda Jones) en was ze de muze van niemand minder dan Salvador Dalí. Een korte romance met Ferry bracht haar op de cover van For Your Pleasure, waarop ze poseert met een panter. Deze panter was tijdens de shoot overigens dusdanig verdoofd dat de ogen en tanden later aan de foto zijn toegevoegd. Lear zou later furore maken als zangeres (ze scoorde een hit met Follow Me), schrijfster, actrice en presentatrice.

Stranded (1973)
Bryan Ferry ontmoette Marilyn Cole toen zij werd uitgeroepen werd tot Playboy’s playmate van het jaar. Cole trouwde later met Victor Lowes, vicepresident van het Playboy-imperium. Vandaag de dag is Cole journaliste en brengt ze onder meer verslag uit van bokswedstrijden.

Country Life (1974)
Beroemd zijn is niet altijd even makkelijk: hoop je in alle rust en anoniem nieuwe teksten te kunnen schrijven in een cafeetje in Portugal, word je direct herkend door twee Duitse fans. Wat een pech! Nou, Ferry zal er niet lang van gebaald hebben: Constanze Karoli en Eveline Grunwald hielpen hem niet alleen een paar regels van Bitter-Sweet te vertalen in het Duits, maar wilden graag poseren voor de hoes van Country Life. De hoes werd overigens te pikant geacht voor de Amerikaanse consument. Country Life kwam daar dan ook in de schappen te liggen met een foto van alleen het struikgewas.

Siren (1975)
Anno 1975 was Roxy Music zo beroemd geworden dat het hen gelukt was om supermodel Jerry Hall te strikken voor de hoes van hun nieuwe album Siren. Hall en Ferry waren begin 1976 verloofd, maar binnen een jaar verliet zijn hem echter voor Mick Jagger.

Manifesto (1979)
Tja, hoe kun je Jerry Hall overtreffen? Voor hun comebackalbum (de heren waren er vier jaar tussenuit geweest) besloot de band etalagepoppen te gebruiken. Kari-Ann Mullen stond model voor enkele van de poppen. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond een tweeling staan: dit zijn échte mensen. Het waren twee fans die de band al jaren over de hele wereld volgden.

Flesh+Blood (1980)
De modellen op de hoes van Flesh+Blood zijn onbekende jongedames. Fotograaf Peter Saville, bekend van zijn werk voor Factory Records, regelde deze meisjes die ‘high school’ atleten voor moeten stellen.

Avalon (1982)
Met zwanenzang Avalon lijkt sprake te zijn van een trendbreuk, maar niets is minder waar: onder die middeleeuwse helm zat namelijk de 22-jarige Lucy Helmore. Ferry liet haar poseren op het Ierse landgoed van haar ouders, inclusief valk. Dit model was overigens wel een blijvertje: Ferry en Helmore trouwden in 1982. Het huwelijk hield maar liefst 30 jaar stand en bracht vier kinderen voort.
Het 45-jarige jubileum van debuutalbum Roxy Music wordt gevierd met een heel bijzondere heruitgave. Deze verschijnt op 2CD, vinyl en als een Super Deluxe box en is o.a. verkrijgbaar bij Velvet, Platomania en Bol.com.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss