Stories

10x Chris Cornell

Published on

Of hij nou zanger is bij Soundgarden, Audioslave of gelegendheidsformatie Temple Of The Dog en of hij nu samenwerkt met andere rockgrootheden, een song voor een soundtrack opneemt of soloplaten maakt; Chris Cornell is altijd 100 procent herkenbaar, maar klinkt in elke incarnatie anders. ‘Slechts’ 10 songs uit zijn oeuvre kiezen is een bijna onmogelijke taak. Maar we hebben toch een poging gewaagd, in willekeurige volgorde. Wat is jouw favo Chris Cornell song?
Soundgarden – Rusty Cage
Hoewel Soundgarden al in 1984 wordt opgericht duurt het even voordat de band de eerste EP uitbrengt in 1987. Vanaf dat moment tourt de band intensief en bouwt ze een solide fanbase op. Met het album Badmotorfinger uit 1991 en de commerciële opkomst van de grunge wordt een eerste stap gezet naar een breder publiek. De band speelt in 1992 midden op de dag op Pinkpop, dezelfde editie waar Eddie Vedder geschiedenis schrijft door zijn enorme duik in het publiek vanaf een camerakraan.

Soundgarden – Black Hole Sun
Hoewel Soundgarden en Screaming Trees worden gezien als de grondleggers van de grunge zijn het toch vooral stadsgenoten Nirvana en Pearl Jam die vanaf 1992 de grote vaandeldragers lijken te zijn van het genre. Soundgarden weet het moment echter goed te benutten en levert in 1994 met Superunknown hun meest succesvolle af. Eerste single Spoonman werd al een behoorlijke hit, maar geen andere single overtreft het success van de derde single van dit album, Black Hole Sun.

Temple Of The Dog – Hunger Strike
De muziekscene van Seattle is in shock als in 1990 Andrew Wood, zanger van Mother Love Bone, overlijdt door een overdosis heroïne. Cornell- en Soundgarden- (later Pearl Jam) drummer Matt Cameron vormen samen met Mother Love Bone’s Stone Gossard en Jeff Ament de gelegenheidsgroep Temple Of The Dog, om hun vriend Andrew Wood te eren. Gossard en Ament hebben net een nieuwe band, die ze na een paar omzwervingen de naam Pearl Jam geven. Hun nieuwe zanger Eddie Vedder doet ook mee op de single van het album, Hunger Strike.

Audioslave – Cochise
Chris Cornell is net bezig met de opnamen van zijn tweede soloalbum als hij, op advies van producer Rick Rubin, wordt benaderd door de drie overgebleven leden van Rage Against The Machine. Zij zijn na het uiteenvallen van de band op zoek naar een zanger voor een nieuw project. De muzikale en persoonlijke klik is enorm en ze schrijven 21 songs in 19 dagen. Cornell besluit de plannen voor zijn tweede soloalbum even op de plank te leggen om zich volledig op de nieuwe band te storten. In 2002 presenteert de band zich onder de naam Audioslave, en hun titelloze debuutalbum slaat in als een bom.

Audioslave – Doesn’t Remind Me
Ondanks een paar tegenslagen rondom de opnamen en release van het eerste Audioslave-album (Cornell moest onder meer 2 maanden in rehab) pakt de band de draad weer snel op en brengt ze nog twee albums uit, Out Of Exile in 2005 en Revelations in 2006. Vooral het succes van het laatste album valt nogal tegen en Chris Cornell besluit om hierna zijn solocarrière weer op de pakken. Toch jammer, want beide albums bevat een aantal steengoede songs, waaronder deze van Out Of Exile.

Slash & Chris Cornell – Promise
Als Slash in 2010 besluit een ware sterrencast uit te nodigen om hem te versterken op zijn eerste soloalbum, mag Chris Cornell natuurlijk niet ontbreken. Ze duiken samen de studio in en schrijven het nummer Promise, dat als vijfde track op het album belandt. Naast Chris Cornell zijn ook onder anderen Ozzy Osbourne, Lemmy, Dave Grohl en Iggy Pop op het album te horen.

Chris Cornell – Can’t Change Me
Na het uiteenvallen van Soundgarden gaat Chris Cornell in 1998 samen met Alain Johannes en Nastasja Schneider van de band Eleven (en later ook van Queens Of The Stone Age) aan de slag met zijn eerste album Euphoria Morning. Het album zou eigenlijk Euphoria Mourning gaan heten, maar door een typefout bij het ontwerp verviel per ongelijk de ‘u’ in ‘Mourning’. Het album werd in de pers fantastisch ontvangen maar verkocht een stuk minder dan zijn albums met Soundgarden. Het duurt uiteindelijk tot 2007 voordat hij weer een eigen album uitbrengt.

Chris Cornell – You Know My Name
Chris Cornell leverde al bijdragen aan diverse soundtracks toen hij in 2006 werd gevraagd om de prestigieuze titelsong te schrijven voor de volgende James Bond-film Casino Royal. Hij werd hiermee de eerste Amerikaanse zanger die een James Bond theme op nam. Ook is You Know My Name een van de weinige Bond-songs waar de titel van de film en de titel van de themesong niet hetzelfde zijn.

Chris Cornell – Part Of Me
Een totale miskleun of onbegrepen geniaal. Menig fan fronst zijn wenkbrauwen als Chris Cornell bekendmaakt dat zijn nieuwe album wordt geproduceerd door hiphopgigant Timbaland. Wellicht had het beter gewerkt als ze het onder een nieuwe, gezamelijk naam hadden uitgebracht, want het album flopte, ondanks dat de video van single Part Of Me grijs werd gedraaid door MTV. En eerlijk is eerlijk: als je ‘m nu weer terug hoort is het eigenlijk best een goeie song….

Chris Cornell – Nearly Forgot My Broken Heart
We zijn aanbeland in het heden. Chris Cornell heeft de afgelopen jaar veel (akoestisch) getourd en ook een livealbum met zijn akoestische songbook uitgebracht. Dat akoestische geluid komt ook zeker terug op zijn nieuwe, door Brandon O’Brien geproduceerde vierde album, dat 18 september verschijnt. Mocht je de eerste kennismaking hebben gemist, dan doen we het graag nog een keer over. Nearly Forgot My Broken Heart is de eerste single van het album Higher Truth.

Het album Higher Truth van Chris Cornell is hier te bestellen.
Chris Cornell Higher Truth Album Cover Art

3 Comments

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss