Stories

FRANK BOEIJEN IN 10 LIEDJES

Published on

Onlangs werd bekend dat er een nieuw album van Frank Boeijen aankomt: ‘Land Van Belofte’. Het album verschijnt op 22 januari 2016 en bevat samenwerkingen met Guus Meeuwis, Daniël Lohues, Stevie Ann, Nol Havens en Paul de Munnik. Het wordt Boeijens 27e langspeler – hoogste tijd dus om eens een duik te nemen in het rijke oeuvre van de Nijmeegse zanger.
‘Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)’
(van het album ‘Foto Van Een Mooie Dag’ uit 1985)

‘Kronenburg Park’ behoort tot één van de grootste hits van de (toen nog) Frank Boeijen Groep waarbij de toen populaire meidengroep Mai Tai de achtergrondzang voor hun rekening nam. Het nummer leidde tot de oprichting van het actiecomité ‘Popster Ken Uw Stad’, omdat het park in werkelijkheid Kronenburgerpark heet.
‘De Verzoening’
(van het album ‘In Natura’ uit 1986)

‘De Verzoening’ is de derde single van het Frank Boeijen Groep-album ‘In Natura’. Toen Boeijen afgelopen mei de Lennart Nijgh Prijs, de prijs voor de beste tekstdichter, in ontvangst mocht nemen, liet hij weten dat ‘De Verzoening’ zijn meest dierbare nummer is.
‘Hier Komt De Storm’
(van het album ‘Welkom In Utopia’ uit 1987)

In 1987 is Frank één van de eerste muzikanten die met Nederlandstalig repertoire de poppodia en het clubcircuit verruilde voor het theater. Iedereen is blij: spelen voor het pluche is een stuk comfortabeler dan voor halfdronken feestgangers. Aansluitend op de albumrelease start de ‘Welkom In Utopia’-tournee in september dat jaar.
‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’
(van het album ‘Een Zomer Aan Het Eind Van De Twintigste Eeuw’ uit 1989)

Het in oktober 1989 verschenen ‘Een Zomer Aan Het Eind Van De Twintigste Eeuw’ klinkt beduidend frisser en directer dan zijn voorganger. De single ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ wordt vergezeld door een sober zwart/witfilmpje en is live nog steeds één van de meest geliefde Boeijen-songs.
‘De Ontmoeting’
(van het album De Ontmoeting uit 1994)

Ze kennen elkaar alleen van naam, maar als Liesbeth List via via Frank Boeijen vraagt een nummer voor haar te schrijven, is Frank zo vereerd dat hij aanbiedt een hele cd te produceren. Het wordt ‘List’, de comeback voor de Nederlandse chansonnière, waarop de hele Boeijenband te horen is. Hierna gaat Frank zelf weer de studio in en neemt met zijn band het grotendeels akoestische album ‘De Ontmoeting’ op.
‘Twee Mannen Zo Stil’
(van het album ‘De Ontmoeting’ uit 1994)

Net als op het album ‘Jazz In Barcelona’ uit 1993 zijn op het album ‘De Ontmoeting’ nummers terug te vinden die in het teken staan van een voorbije liefde. Daarnaast staat op dit album een duet met Stef Bos, ‘Twee Mannen Zo Stil’, dat de heren geschreven hebben tijdens hun allereerste ontmoeting in Brugge. In een klein restaurantje daagde hij Bos uit om ter plekke een nummer te schrijven op piano, en zo geschiedde!
‘Vaderland’
(van het album ‘Vaderland’ uit 1997)

De eerste aanzet voor het nummer ‘Vaderland’ is geschreven op Sumba, Indonesië. Dit was tijdens zijn ‘wereldreis’ door Azië. Veel mensen denken dat het nummer ‘Vaderland’ over Nederland gaat, maar zo is het oorspronkelijk niet bedacht. De persoonlijke betekenis zit in de twee afzonderlijke woorden: vader en land. Het is dus eigenlijk een ode aan zijn vader.
‘Nijmegen Bij Zonsondergang’
(van het album ‘De Ballade Van De Dromedaris’ uit 1999)

Voor opnames van een nieuw album gaan Frank en de band in oktober 1998 naar Bath, Engeland om daar in The Real World Studios van zanger Peter Gabriël een nieuwe cd op te nemen. Het wordt ‘De Ballade Van De Dromedaris’. Binnen de band is drummer Norman Bonink ‘teruggekeerd’ (vanaf 2001 de vaste drummer van Bløf). De albumtrack ‘Nijmegen Bij Zonsondergang’ is een ode aan wat Nijmegen ooit was, de stad waar hij is geboren en al zijn hele leven woont.
‘Kaap De Goede Hoop’
(van het album ‘Schaduw Van De Liefde’ uit 2003)

Voor 2003 staat er geen theatertournee op het programma. Wel staat hij voor de derde keer op de planken tijdens van De Vrienden van Amstel Live, inmiddels een begrip in Nederland. Tijdens zes uitverkochte avonden schittert Frank naast Acda en De Munnik en Rob de Nijs in Ahoy’. April en mei staan in het teken van repetities en opnames voor het nieuwe album, het introverte ‘Schaduw Van De Liefde’, dat op 6 oktober verschijnt. Voorafgaande aan de cd, komt de eerste single ‘Kaap De Goede Hoop’ uit.
‘Windstil’
(van het album ‘As’ uit 2006)

Met ‘As’ maakt Boeijen misschien wel zijn beste album. Pers en publiek reageren enthousiast op de nieuwe cd. Popkenner en radiopionier Frits Spits heeft het zelfs over ‘het magnum opus van Frank Boeijen’. Frank wint met ‘As’ de eerste CeeDeeBra, een popprijs voor het beste Nederlandstalige popalbum, uitgereikt door initiatiefnemer Frits Spits in diens radioprogramma. Enkele epische songs, waaronder ‘Windstil’, worden door componist Sebastiaan Koolhoven gearrangeerd voor een volledig klassiek orkest en worden in Praag met een symfonisch orkest opgenomen.
Klik hier om een exemplaar van ‘Land Van Belofte’ te reserveren. Snelle beslissers ontvangen een door Frank gesigneerd exemplaar.
Foto: Corb!no

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss