Stories

Simple Minds – The Vinyl Collection 1979 – 1984

Published on

De 7LP box ‘The Vinyl Collection 1979-1984’ van Simple Minds geeft een prachtig overzicht van de band vanaf hun debuut tot aan de vooravond van hun status als supersterren. Hieronder een overzicht van de 7 albums die deze box bevat.
Life In A Day (1979)
In 1977 geeft de punkband Johnny & The Self-Abusers hun eerste concert in een kroeg in Glasgow. In deze band zitten jeugdvrienden Jim Kerr en Charlie Burchill. De band brengt in november van dat jaar hun enige single ‘Saints And Sinners’ uit. Op de dag dat de single uitkomt gaat de band uit elkaar. Kerr en Burchill besluiten, samen met overige leden Brian McGee en Tony Donald, door te gaan als Simple Minds. Met de toevoeging van Duncan Barnwell en Mick MacNeill is de eerste line-up van Simple Minds een feit, al is deze line-up geen lang leven beschoren.
De band krijgt een contract aangeboden bij Zoom Records (onderdeel van het grote Arista). Debuutalbum ‘Life In A Day’ verschijnt in april van 1979. Het album presteert matig, het staat 6 weken in de Britse albumcharts en komt niet hoger dan nummer 30. De eerste single van de band, titeltrack ‘Life In A Day’, komt niet hoger dan nummer 62, en de tweede single ‘Chelsea Girl’ haalt de charts zelfs helemaal niet. Dit nummer groeit wel uit tot een populaire live song.

Real To Real Cacaphony (1979)
Slecht zeven maanden na het debuutalbum verschijnt de opvolger ‘Real To Real Cacaphony’ al. Het album wordt door de pers zeer goed ontvangen, waarbij de band vooral wordt geprezen om het ontwikkelen van een meer ‘eigen’ geluid. Ondanks deze positieve reacties haalt het album de hitlijsten niet. Ook ‘Changeling’, de enige single van het album, haalt de charts niet.

Empires And Dance (1980)
‘Empires And Dance’ is het derde album van Simple Minds, en het laatste dat zij opnemen voor Zoom/Arista. Net als de twee voorgangers is het album in commercieel opzicht alles behalve succesvol. In de Britse albumchart komt het album niet verder dan een 41ste plaats. De voornaamste reden hiervoor wordt toegeschreven aan het feit dat Arista het album steeds in slechts kleine oplages beschikbaar maakt. Eerste single ‘I Travel’ haalt de charts niet. De tweede single ‘Celebrate’ wordt uitgebracht als de band al weg is bij Arista. Door gebrek aan promotie verkoopt de single helemaal niet en wordt daardoor in een dusdanig kleine oplage uitgebracht dat deze inmiddels een veelgezochte single is onder Simple Minds verzamelaars.

Sons And Fascination (1981)
‘Sons And Fascination’ wordt officieel gezien als het vierde album van Simple Minds, al komt het tegelijk uit met het album ‘Sister Feelings Call’. In veel gevallen zijn de albums ook gebundeld als dubbel LP. De songs op beide albums komen ook uit dezelfde sessies. Het is de eerste release voor de band op hun nieuwe label Virgin, en het laatste in de originele line-up sinds het debuutalbum. Drummer Brian McGee verlaat de band kort na de opnames van de albums en wordt tijdelijk vervangen door Kenny Hyslop. ‘Love Song’ en ‘Sweat The Bullet’ verschijnen als single en zijn in hun thuisland de meest succesvolle tot dat moment. ‘Love Song’ is tevens de eerste single die ook in andere landen de hitlijsten haalt, waaronder Canada en Australië.

Sister Feelings Call (1981)
Officieel het vijfde album van de band, maar zoals gezegd tegelijkertijd uitgebracht met ‘Sons And Fascination’. De single ‘The American’ verschijnt als voorloper op de 2 albums, en is de eerste single sinds ‘Life In A Day’ uit 1979 die de Britse hitlijsten weer weet te halen. ‘Theme For Great Cities, een ander nummer van dit album, groeit in de loop der jaren uit tot een Simple Minds klassieker.

New Gold Dream [81-82-83-84] (1982)
Met de release van ‘New Gold Dream’ gaan er nieuwe deuren open voor Simple Minds. Het is hun eerste album dat een groot commerciëel succes is. Het album haalt in diverse landen de top 10 (nummer 3 in de UK) en is tevens het eerste album van de band dat de Amerikaanse hitlijst haalt. De drie singles van dit album halen allen de hitlijsten in diverse landen. In Nederland is ‘Promised You A Miracle’ hun eerste Top 40 hit. De single haalt het tot nummer 24 in de zomer van 1982. De band speelt in 1983 op vele grote Europese festivals, waaronder Pinkpop.

Sparkle In The Rain (1984)
Met het zevende album ‘Sparkle In The Rain’ in de definitieve doorbraak in eigen land een feit. Het album behaalt de nummer 1 positie in de Engelse albumlijst. In Nederland haalt het album de top 3, wat vooral opvallend is omdat geen van de singles een hit worden in Nederland. In een aantal andere landen wordt de single ‘Waterfront’ wel een hit.

Uiteindelijk is het succes van ‘Sparkle In The Rain’ slechts een voorproefje van wat er in 1985 staat te gebeuren voor de band. Maar daar later dit jaar meer over, wanneer we je meer gaan vertellen over de Deluxe Edition van ‘Once Upon A Time’.
De box ‘The Vinyl Collection 1979-1984’ van Simple Minds is hier te koop!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss