Stories

Deze 11 platen mag je niet missen op Record Store Day

Published on

Zaterdag is het zover: Record Store Day! Omdat het aanbod elk jaar weer groter wordt, hebben wij vast 11 must-haves voor je onder elkaar gezet.

zappaFrank Zappa – Rollo

Liefhebbers weten dat Zappa buiten de lijntjes leefde. Op deze 10” plaat vind je Frank Zappa met The Petit Wazoo, een tienkoppige (blazers)band waarmee hij in 1972 tourde. Op kant A is de complete versie van Rollo gedrukt, aan de andere kant staat een nooit eerder uitgebrachte track: Portland Improvisation.
count-five

Count Five – Psychotic Reaction (mono)

In 1966 is het gelijk raak voor het Amerikaanse Count Five. Het titelnummer van debuutplaat Psychotic Reaction klimt naar de top van de charts en is nog altijd een garage rock classic. Deze mono reissue van het album komt in een replica verpakking.
diana-ross

Diana Ross – The Alternative Diana (Original CHIC Mixes)

Het meest succesvolle album van Diana Ross stamt alweer uit 1980 en krijgt daarom tijdens Record Store Day 2017 een special heruitgave. Maar het album is nooit uitgebracht zoals Diana en haar team wilde – platenmaatschappij Motown heeft er nog een commercieel sausje overheen gegoten. Nu is de originele mix voor het eerst verkrijgbaar op vinyl.
t-rex

T-Rex – Electric Warrior

Volgens velen het allereerste glamrockalbum, al zullen Bowie-fans het daar waarschijnlijk niet mee eens zijn. Hoe dan ook, Electric Warrior is een belangrijk album geweest binnen de muziekgeschiedenis en verdient in 2017 een reissue – op goud vinyl.
small-faces

Small Faces – At The BBC

Ergens in een archief werden recent wat oude BBC-opnames gevonden. Hierop stond onder andere een interview dat Brian Matthew hield met Small Faces frontman Steve Marriott. Dit interview is gebundeld met fan-opnames van de Joe Loss Pop Show. Audiofiel verantwoord? Dat niet. Maar het geeft een geweldige indruk van de band.
the-beatles

The Beatles – Penny Lane/Strawberry Fields Forever

Eén van de meest bekende en succesvolle singles van één van de meest bekende en succesvolle bands in de geschiedenis is opnieuw gedrukt. De 7” single van Penny Lane/Strawberry Fields Forever werd alweer 50 jaar geleden voor het eerst uitgebracht en dat is een mooie mijlpaal. Deze single komt in een replica van de originele picture sleeve en bevat bovendien stereomixen uit 2015.
the-music-machine

The Music Machine – (Turn On) The Music Machine (mono)

“Scheurende gitaren, drums als machinegeweren en paranoïde wanhoop, gehard met geometrische precisie.” Zo omschreef Rolling Stone Magazine dit album van The Music Machine in 1966. De reissue bevat het volledige album, inclusief de hit Talk Talk in mono.
the-who

The Who – Quadrophenia OST

Op dit olijfgroene vinyl vind je de volledige soundtrack van de film Quadrophenia. Niet alleen 13 tracks van The Who, maar ook andere nummers uit de jaren ’60. Denk bijvoorbeeld aan James Brown, Booker T & The MGs en The Ronnetes.
rush

RUSH – Cygnus X-1

In 2017 vieren we de 40e verjaardag van het RUSH-album A Farewell to Kings. Het feestje wordt afgetrapt door de Cygnus X-1 bundel. Hierop zijn de tracks Book I: The Voyage en Book II: Hemispheres voor het samen te vinden, in plaats van op aparte albums. Het artwork is ontworpen door Hugh Syme, die al jaren samenwerkt met de band.
motown-funk

Various Artists – Motown Funk

Wat er ook uit de Motown-stal kwam, het was altijd funky. Van The Funky Brothers en Marvin Gaye tot The Temptations met hun psychedelische soul. Op deze 2LP set vind je een mooie dwarsdoorsnede van de meest swingende periode uit de geschiedenis, gedrukt op doorzichtig rood vinyl.
northern-soul

Various Artists – Northern Soul

Zo’n 40 jaar geleden begon de Northern Soul beweging en nog altijd genieten luisteraars van de muziek uit het noorden van Engeland. Op deze 2LP vind je 20 tracks om van te genieten, zoals ook artiesten als Paul Weller en Amy Winehouse dat deden. Ook deze verzamelaar is gedrukt op transparant rood vinyl.

Zat hier niks voor je tussen? Bekijk dan vooral even dit Record Store Day-lijstje met o.a. U2, The Cure en Placebo >>

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss