Stories

Eddie Vedders eerbetoon aan Kurt Cobain

Published on

Op 5 april 1994 beroofde Kurt Cobain zichzelf van het leven. Elf dagen later was Pearl Jam te gast bij Saturday Night Live, waar zanger Eddie Vedder een passend eerbetoon gaf aan zijn recent overleden muzikale collega.
 
De band speelde drie nummers (Not For You, Rearviewmirror en Daughter) en voor de niet oplettende kijker leek het net alsof de heren het overlijden van Cobain onopgemerkt voorbij zouden laten gaan. Pas bij de afsluiting van het programma opende Vedder zijn jas om te onthullen dat hij eerder die avond een grote “K” op zijn shirt had getekend. Precies op de plek van zijn hart. Met een serieuze blik op zijn gezicht hield hij zijn hand onder de K om er extra aandacht op te vestigen.
2
Daarnaast was ook op Vedders gitaar een verwijzing naar de Nirvana-frontman te vinden. Op zijn zwarte Telecaster vond je op de gebruikelijke plek niet het Fender-logo, maar de handgeschreven tekst “KURDT”. Hoewel die schrijfwijze natuurlijk niet correct is, gebruikte Kurt hem zelf ook regelmatig. Je vindt “Kurdt” bijvoorbeeld terug in de albumcredits van Bleach en Nevermind.
 Je zou dus verwachten dat de twee dikke vrienden waren, maar dat blijkt niet per se waar te zijn. Sterker nog, Cobain heeft regelmatig laten doorschemeren dat hij geen groot fan was van Pearl Jam, vooral vanwege hun commerciële insteek. “Chris Cornell, Mark Arm, Eddie Vedder en Kurt, daar was zeker sprake van rivaliteit,” vertelde Kurts weduwe Courtney Love eind 2016 nog aan National Geographic. “Ik weet nog dat Pearl Jam op de cover van Time Magazine stond, ten koste van Nirvana. Geloof me, daar was Kurt behoorlijk pissig over.”
Toch was het niet allemaal afgunst en ergernis. Tijdens de MTV VMA’s van 1992 werden Kurt en Eddie gefilmd terwijl ze intiem met elkaar stonden te dansen. Een kippenvelmomentje voor de echte rockliefhebber!
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss