Stories

Cijfers in bandnamen: dé betekenis

Published on

UB40

Altijd al willen weten waarom Blink 182 niet Blink 183 heet? Net zoals er veel bands zijn met een kleur in hun naam, zijn er ook veel bands met een getal in hun naam. Cijfers in bandnamen: het mysterie ontrafeld!
Door: Maic Oudejans
1. KRS-ONE
De naam is een acroniem van ‘Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone’. De letters KRS zijn op hun beurt ook weer afgeleid van het woord Krishna; niet alleen een hindoegod is, maar ook de bijnaam van de rapper vanwege zijn interesse in de Hare Krishna-beweging. Het getal 1 is weer een verwijzing naar de graffiticultuur waarin veel graffitiartiesten de getal 1 achter hun naam zetten.
2. U2
Eind jaren zeventig gaan Bono en de zijnen door het leven als The Hype, maar ze zijn niet tevreden over deze naam. Daarom vragen ze hun latere art-director Steve Averill om hulp. In een interview met Hot Press vertelt Averill dat bassist Adam Clayton namen zoals ‘XTC’ tof vindt, omdat ze kort en bondig zijn en juist veel, maar ook heel weinig betekenis kunnen hebben. Averill maakt vervolgens een lijst met tien namen met onderaan de naam U2. Zelf vindt hij het er grafisch sterk uitzien en je kunt er een heleboel betekenissen aan verbinden. Daarnaast is het anders dan de meeste bandnamen van die tijd. De band is het ermee eens.
U2
3. 3 Doors Down
De groep die later doorbreekt met de single Kryptonite heeft nog geen naam, totdat de drie leden op een verlaten gebouw ‘Doors Down’ zien staan. Op dat moment bestaat de band pas uit drie man dus hebben ze er het getal drie voor gezet. Volgens toenmalig bassist Todd Harrell betekent het helemaal niks, maar is het wel catchy.
4. Sum 41
De Amerikaanse punkrockers van Sum 41 noemen hun band in eerste instantie Kaspir, maar besluiten hun naam op de 41ste dag van de zomer van 1996 (28 september) te veranderen in de toepasselijke naam Sum 41.
5.Maroon 5
Helaas laat de band nog steeds niks los over de oorsprong van de naam Maroon 5. Volgens zanger Adam Levine is het verhaal zo slecht, dat het beter is om het geheim te houden. Alleen de vijf bandleden zelf en Billy Joel weten de oorsprong van de bandnaam. Levine breekt de eed die de vijf hebben afgelegd om een soortgelijk geheim van de pianoman los te krijgen.
maroon 5
6. Blink 182
De originele naam van Blink 182 is gewoon Blink zonder cijfers. Het staat voor Boys Lusting Incredibly Nude Kids. Althans volgens zanger en gitarist Tom DeLonge die dat lang geleden aan de media vertelt. Om verwarring te voorkomen met de Ierse technoformatie met dezelfde naam, voegen de heren er het getal 182 aan toe; het aantal keer dat Al Pacino ‘Fuck’ zegt in de film Scarface.
7. UB40
De Britten hebben hun band vernoemd naar de naam van het formulier dat je moet invullen om in Groot-Brittanië een werkloosheidsuitkering te kunnen krijgen. UB40, dat staat voor Unemployment Benefit, Form 40. Het schijnt dat de bandleden destijds in de rij stonden bij het Britse UWV toen ze op de naam kwamen.
UB40
8. 3 Inches Of Blood
Volgens zanger Cam Pipes zijn er veel verschillende versies van het ontstaan van de naam 3 Inches Of Blood, maar volgens hemzelf heeft het te maken met een ongeluk, waarbij het slachtoffer veel bloed verliest. Later wordt dat verhaal nog eens aangedikt en uiteindelijk kiest de band ervoor om de hoeveelheid bloed die naar het schijnt verloren is, te kiezen als naam.
9. Nine Inch Nails
Sommige mensen menen dat Nine Inch Nails staat voor het aantal spijkers dat gebruikt is om Jezus te kruisigen. Volgens frontman Trent Reznor is het idee achter de bandnaam echter veel minder spannend. Hij verklaart dat de naam gekozen is, omdat het er goed uitziet op print en omdat het makkelijk kan worden afgekort.
Nine Inch Nails
10. 10 Years After
Over Ten Years After doen twee verhalen de rondte. De groep heeft eerst de naam The Jaybirds, maar de naam waarmee ze bekend worden, neemt de band aan in 1966, tien jaar nadat Elvis doorbreekt in de UK: Ten Years Ater. Een andere versie is dat de groep hun naam ontleent aan een advertentie voor het boek Ten Years After The Suez.
11. Matchbox Twenty
Drummer, en tegenwoordig ook ritmegitarist, Paul Doucette is voor hij met Matchbox Twenty doorbreekt ober in een restaurant in Florida. Op een dag komt er een klant binnen in de zaak met een softbalshirt aan waarop heel groot het nummer twintig staat. Op het shirt zit ook een aantal patches en het enige woord dat hij daarop goed kan lezen is ´matchbox´.
12. D12
D12 staat voor Dirty Dozen en voor Detroit 12. Het is de bedoeling van rappers Eminem, Proof, Bizarre, Eye-Kyu en Bugz om de twaalf beste rappers in Detroit bij elkaar te krijgen. Daarmee krijgt de naam D12 een extra betekenis namelijk: Detroit 12. Uiteindelijk blijken er geen twaalf rappers te zijn die goed genoeg worden bevonden en besluiten de op dat moment zes leden om allemaal een alter ego te verzinnen om op twaalf leden te komen.

7 Comments

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss