Stories

De songs die George Kooymans voor andere artiesten schreef

Published on

George Kooymans kennen we natuurlijk van Golden Earring, maar hij heeft ook vele songs geschreven voor andere artiesten. We zetten een paar van deze bijzondere Kooymans-composities voor je op een rij.

Anouk – Mood Indigo (1996)
Als Barry Hay in 1995 de dan nog onbekende Anouk ziet optreden tijdens het Zeeheldenfestival in Den Haag is hij zo onder de indruk dat hij voorstelt om met haar te werken. Dat resulteert in debuutsingle Mood Indigo, die Hay samen met Kooymans voor de Haagse schrijft. De single komt niet verder dan de Tipparade, maar het album Together Alone, waarbij de twee Earrings nauw betrokken zijn, wordt een jaar later een groot succes.

Bojoura – Everybody’s Day (1967)
Medio jaren zestig krijgen Kooymans en Earring-collega Frans Krassenburg zangles van de oorspronkelijk uit Bulgarije afkomstige sopraan Dani Zonewa. Niet omdat de heren zulke slecht zangers zijn, maar ze moeten nou eenmaal hun stem in conditie moeten houden vanwege de vele optredens. Zonewa blijkt een dochter te hebben: Raina Gerardina Bojoura. Het meisje over een prachtige zangstem te beschikken en Kooymans brengt haar vervolgens onder bij platenmaatschappij Polydor. In 1967 verschijnt Bojoura’s eerste single: Everybody’s Day, geschreven door Kooymans en collega Rinus Gerritsen.

Earth And Fire – Seasons (1969)
Het piepjonge Earth And Fire speelt in 1969 in het voorprogramma van Golden Earring. Als de band een plaat mag opnemen, vraagt Kooymans de bandleden welk nummer hun eerste single gaat worden. Kooymans is niet onder de indruk van wat hij hoort en biedt de groep een van z’n eigen composities aan: Seasons. Deze debuutsingle belandt in januari 1970 op de tweede positie van de Top 40.

Guus Meeuwis – Samen Apart (1996)
Guus Meeuwis (toen nog met Vagant) wint in 1994 het AHC Studenten Songfestival met Het Is Een Nacht… (Levensecht). Als dat nummer het jaar daarop op single verschijnt wordt het een nummer 1-hit, net als volgende single Per Spoor (Kedeng Kedeng). Voor het bijbehorende succesalbum Verbazing hebben enkele gastschrijvers een nummer aangeleverd. Zo hebben Boudewijn de Groot (Guus’ grote held) en Boudewijn Spitsen het nummer Vertrouwen aangeleverd en pende George Kooymans samen met Rob Chrispijn (bekend van zijn werk met Herman van Veen, Liesbeth List e.a.) het lied Samen Apart.

Kinderen Voor Kinderen – Vuur En Vlam (1992)
George Kooymans en Rob Chrispijn werkten wel samen vaker. Dan ging het niet altijd om ‘serieuze’ muziek: voor Kinderen Voor Kinderen componeerde dit duo namelijk een hele rits songs, waaronder De Muis Van Mijn Computer, Pretpakket, Filmverdriet en niet te vergeten Vuur En Vlam uit 1992.

Smyle – It’s Gonna Be Alright (1972)
Smyle was een Beatlesque bandje uit Den Haag en omstreken. In hun korte bestaan bracht de groep drie singles uit, waarvan de eerste, het door George Kooymans geschreven It’s Gonna Be Alright een Top 10-hit werd in 1972. Deze single werd overigens geproduceerd door voormalig Earring-drummer (en inmiddels veelgevraagd producer) Jaap Eggermont. Eggermont zou later Smyle-zanger Bas Muys betrekken bij het succesvolle Stars On 45.
George Kooymans vormt samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten de nieuwe band Vreemde Kostgangers. Op 17 februari verschijnt hun debuutalbum. Reserveer nu bij Bol.com:
 
 
Openingsfoto: Kees Tabak
 

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss