Stories

Classic album: U2 – The Joshua Tree

Published on

Mid jaren 80 lijkt U2 op het hoogtepunt van hun roem. Het vierde album ‘The Unforgettable Fire’ is een behoorlijk succes en de band heeft de overstap gemaakt van club en middagplekken op de grote festivals en de Ahoy-achtige zalen van deze wereld. Aan het einde van de Unforgettable Fire Tour speelt de band op Live Aid, waar de wereld een bevlogen Bono ziet die danst met een meisje uit het publiek. De reacties op het Live Aid optreden zijn zo overweldigend dat het hoogtepunt van de roem ineens nog stukken hoger lijkt te liggen.

De band gaat voor de tweede maal de studio in met producers Brian Eno en Daniel Lanois. Het nieuwe album krijgt in eerste instantie de werktitel ‘The Two Americas’. Deze titel, en daarbij veel teksten op het nieuwe album, zijn geinspireerd door de vele tours en reizen die de band door Amerika heeft gemaakt. Aan de ene kant is er het mooie, mythische Amerika met prachtige natuur en landschappen, aan de andere kant is er het Amerika van Ronald Reagan, met veel armoede, oorlogdreiging en sociale verdeling.
Als de opnames voor het nieuwe album zijn voltooid reist de band met fotograaf Anton Corbijn naar Californië om daar de foto’s voor de hoes te maken. Ze eindigen in Joshua Tree National Park, zo’n 300 kilometer ten oosten van Los Angeles. Het gebied en de natuur inspireert de band dusdanig dat ze besluiten om het album naar het gebied te noemen. ‘Joshua Tree’ is zowel de naam van het national park, het stadje wat er direct aan grenst als de Amerikaanse naam voor de palm-achtige boomsoort die alleen in dit gebied groeit. De boom behoort tot de Yucca familie, een naam die de indianen de bomen eeuwen daarvoor al hadden gegeven. Joshua Tree is dan overigens al een aantal decennia een vaste plek voor muzikanten uit Los Angeles die even aan de drukte van de grote stad willen ontsnappen.
Als eerste single verschijnt ‘With Or Without You’ in maart 1987. U2’s manager Paul McGuinness is in eerste instantie fel tegen deze song als single, maar het is Gavin Friday, die de aan de track meewerkte, die iedereen overtuigd om dit als eerste single te releases. Hij blijkt gelijk te hebben; ‘With Or Without You’ wordt de eerste nummer 1 hit voor U2 in Amerika en haalt de top 10 in meer dan 10 landen.

In navolging van de single is het album een ongekend succes. De band verruilt de sportarenas voor stadions tijdens de tour die ze doen ter ondersteuning van albumrelease. Het album staat wereldwijd wekenlang op 1. Het album verkoopt wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren, waarvan er ruim 10 miljoen in Amerika worden verkocht.
Als tweede single verschijnt ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’. Ook deze single haalt wereldwijd weer top 10 posities.

Terwijl de tour voor ‘The Joshua Tree’ door Amerika nog in volle gang is, werkt de band aan het volgende project, een tourfilm en –album. Hiervoor maken ze tijdens stops in diverse legendarische Amerikaanse studio’s, waaronder Sun Studios in Memphis. Tijdens een bezoek aan Los Angeles geeft de band een verrassingsoptreden op een dak in downtown Los Angeles. Er komen zoveel mensen op af dat het de halve stad lam legt en de politie maakt snel een einde aan het optreden. De beelden van dit optreden worden gebruikt voor de video van de volgende single ‘Where The Streets Have No Name’.

Hierna worden er in Europa geen singles meer uitgebracht, maar aangezien de band nog tourt door Amerika en Australië worden daar nog singles uitgebracht, respectievelijk ‘In God’s Country’ en ‘One Tree Hill’.
De singles van ‘The Joshua Tree’ kenmerken zich ook door de b-kanten. Aangezien de band tijdens de sessies voor het album zoveel nummers heeft opgenomen blijven er veel nummers over. Daarom zet de band op de b-kant van iedere single 2 nieuwe nummers die niet op het album terug te vinden zijn, dit tot groot genoegen van de fans. Eén van deze tracks, ‘Spanish Eyes’, speelt de band tijdens de tour ook regelmatig live.

Wil je meer Joshua Tree horen? Klik dan hier!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss