Stories

Albumstory: The Hole van Golden Earring

Published on

Binnenkort verschijnt de indrukwekkende boxset Complete Studio Recordings, met alle studio-opnames (26 albums + 3 bonus cd’s) van Golden Earring. Nu kent iedereen Earring-klassiekers als Moontan, Cut en N.E.W.S. wel, maar de band heeft ook wat minder bekend werk op z’n naam staan. Wij zetten de komende tijd enkele van deze onbekendere platen van Nederlands beste rockband voor je op een rij. Vandaag is het de beurt aan The Hole uit 1986.
Met de door Shell Schellekens geproduceerde succesalbums Cut (1982) en N.E.W.S. (1984) zette de Earring zich weer op de kaart. Logischerwijs doken de heren voor het nieuwe The Hole de studio opnieuw in met Schellekens. Gek genoeg wil het deze keer niet lukken. Sterker nog: naar verluidt rekenen de bandleden deze plaat tot een van de absolute dieptepunten uit hun oeuvre.
Golden Earring archief 037
Het ging al snel mis in Kooymans’ thuisstudio in België: band en producer werden het maar niet eens over de keuzes die er gemaakt moesten worden. De Earring vond dat de productie van Schellekens veel te clean en te klinisch was, wat de impact van de songs teniet deed. Maar ja, dat was nou eenmaal in de mode toentertijd. ‘Bij The Hole is in het hele opnameproces een soort kloof ontstaan tussen hoe we in de studio en in werkelijkheid klonken. We zijn daar de weg kwijtgeraakt. De meeste songs van dat album zijn in aanleg prima. Dat bewijzen de demo’s ook wel’, blikte Kooymans jaren later terug in gesprek met muziekmagazine OOR. Volgens de gitarist liet de band zich meeslepen met de hele ‘high tech’ hype van begin jaren tachtig. ‘Dan gaat dat dus zo. Het is een tijdperk, je stapt erin en er is geen weg terug’.
Schermafbeelding 2017-02-07 om 12.32.10
Hoewel de band er alles behalve tevreden mee was, deed The Hole het helemaal zo slecht nog niet bij het publiek. De plaat belandde in de top 10, net als single Quiet Eyes. Deze single was overigens best bijzonder, want er verschenen vier verschillende versies van, waarbij elk bandlid een eigen versie kreeg met daarop een door Anton Corbijn gemaakt portret. De beroemde fotograaf tekende ook voor de bijbehorende videoclip, waarin Sjef van Oekel, Bart Chabot en fotomodel Apollonia van Ravenstein ook hun opwachting maakten.

Ter promotie van het album werd er in de zomer van 1986 een gratis concert georganiseerd op het Scheveningse strand voor maar liefst 180.000 toeschouwers. Ook daarna bleef de band optreden, maar met het moeizame opnameproces van The Hole zo vers in het geheugen werd er tot 1989 geen nieuwe muziek uitgebracht. In de tussentijd richtten de heren zich op diverse soloprojecten.
De 29 cd’s tellende box ‘Complete Studio Recordings’ verschijnt op 10 februari. Reserveer bij Bol.com:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss