Stories

17 dingen die je nog niet wist over The Beatles

Published on

Denk jij dat je alles al weet over The Beatles? Hier zijn 17 feiten over de fab four die lang niet elke fan kent!
1. Aan het begin van hun loopbaan waren The Beatles graag geziene gasten in het clubcircuit van Hamburg. Enkele maanden na hun aankomst werd jongste Beatle George Harrison echter alweer het land uitgezet: als 17-jarige werd hij te jong bevonden om elke avond in clubs op te treden. Zijn terugreis ging via Hoek van Holland naar Liverpool.
2. Oorspronkelijke Beatles-bassist Stuart Sutcliffe bedacht de bandnaam: The Beatals
3. Het eerste liedje dat de band opnam was het instrumentale (en Shadows-achtige) ‘Cry For A Shadow’, dat door Lennon en Harrison geschreven werd. De opnamesessie vond plaats in de aula van een kleuterschool.
4. De heren wilden echter elke vergelijking met diezelfde Shadows vermijden en weigerden tot 1965 gitaren van Fender – waar The Shadows mee speelden – te gebruiken.
5. Tijdens hun 56 dagen tellende concertreeks in de Kaiserkeller club in Hamburg trad de band elke avond vier keer op, zeven dagen per week. Na elke set van anderhalf uur mochten ze een half uurtje pauzeren.
6. Nee, dat is niet Ringo Starr die je hoort drummen op ‘Love Me Do’, maar sessiemuzikant Andy White. Producer George Martin vond dat Ringo steeds te snel in het refrein dook en regelde een vervanger. Ringo mocht als alternatief de tamboerijn bespelen. De versie met Starr op drums, die een week eerder werd opgenomen, is op vroege versies van de single te vinden. Op de bekendste versie van het nummer, degene van ‘Please Please Me’, hoor je White.
7. The Beatles deden op 1 januari 1962 auditie bij platenmaatschappij Decca. De Fab Four werden vreemd genoeg afgewezen: “Gitaarbands zijn op hun retour”, kregen ze te horen, “en dus is er voor The Beatles geen toekomst weggelegd in de showbusiness.”
8. Paul McCartney heeft enkele van de meer ingewikkelde gitaarsolo’s voor z’n rekening genomen, waaronder die van ‘Taxman’, ‘Back In The USSR’ en ‘Good Morning, Good Morning’. George Harrison kreeg er de complimenten voor, maar zei altijd eerlijk: “Nee, die heeft Paul ingespeeld”.
9. Paul is overigens van meerdere markten thuis. Zo is zijn drumwerk te horen op ‘Back In The USSR’ en ‘Dear Prudence’. Ringo was het even helemaal zat tijdens de opnames van ‘The White Album’ en had de band tijdelijk verlaten.
10. Nadat ‘Penny Lane’ een hit werd in 1967 werd het naambord van de gelijknamige straat in Liverpool keer op keer gestolen. Het stadsbestuur was het op een gegeven moment beu om elke keer maar een nieuw bord op te hangen en besloot de straatnaam voortaan op gebouwen te schilderen.

11. John Lennon heeft meegeschreven aan David Bowie’s hit ‘Fame’. Aan het einde van het nummer hoor je John het woord ‘fame’ enkele keren herhalen.
12. In de tekenfilm ‘Yellow Submarine; (1968) zijn de stemmen die je hoort niet van The Beatles, maar van acteurs. Zo is Geoffrey Hughes te horen als Paul McCartney. Hughes werd later een bekend als Twiggy van ‘The Royle Family’ en Onslow uit ‘Keeping Up Appearances’.
13. Het Nederlandse designerscollectief (en latere band) The Fool werkte vanaf medio jaren zestig geregeld samen met The Beatles. Zo ontworpen zij onder meer de kleding die de band droeg tijdens de uitzending van ‘All You Need Is Love’, maakten ze een een gigantische muurschildering op de gevel van de Apple Boutique en beschilderden ze John Lennons piano. De zoon van The Fool-lid Simon Posthuma is ook muzikant geworden: hem kennen we als Douwe Bob.

14. Het Vaticaan heeft ‘Revolver’ uitgeroepen tot beste album aller tijden.
15. John Lennon verzorgt de achtergrondzang op Elton Johns cover van ‘Lucy In The Sky With Diamonds’. Lennon staat als ‘Dr. Winston O’Boogie’ vermeld op de hoes.

16. In een aflevering van Saturday Night Live uit 1976 grapte Lorne Michaels, de bedenker van de show, dat hij wel 3000 dollar over had voor een reünie van The Beatles (“Jullie mogen zelf bedenken hoe jullie het verdelen. Als jullie Ringo minder willen geven, prima.”). Hij wist echter niet dat John Lennon op dat moment tv zat te kijken en het vervolgens met Paul McCartney besprak toen die een week later bij hem op bezoek kwam. De heren besloten uiteindelijk een avondje thuis te blijven. ‘Het idee was leuk,’ zei McCartney jaren later. ‘We hebben het bijna gedaan.’
17. Op ‘All You Need Is Love’ hoor je George vioolspelen. Het was de eerste keer dat hij het instrument in z’n handen had.
The Beatles bij Bol.com:

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss