Stories

10 onbekende feiten over Sticky Fingers

Published on

Sticky Fingers Packshot

Het is zonder twijfel een van de bekendste albums van The Rolling Stones, maar wist jij deze 10 feiten over Sticky Fingers ook al?

1. Brown Sugar en Wild Horses zijn opgenomen naast een begraafplaats
In 1969 strijken The Rolling Stones na hun Amerikaanse tournee neer in Alabama. Geïnspireerd door de vele shows hebben ze nieuw materiaal dat ze willen vastleggen voordat ze teruggaan naar hun thuisbasis in Engeland. Via biograaf Stanley Booth, die met de band meereist tijdens de tour, komen ze terecht bij de Muscle Shoal Sound Studio in een afgelegen deel van de staat Alabama. Het gebouw is een voormalige grafkistenfabriek die voor het gemak naast een begraafplaats is gebouwd en later is omgebouwd tot opnamestudio.
muscle shoals
2. De opnamesessie in de Muscle Shoal Sound Studio is eigenlijk illegaal
Destijds konden buitenlandse bands een tourvergunning of een opnamevergunning krijgen. Omdat de Stones net getourd hadden, mochten ze officieel geen studio-opnamen maken in de VS. De band moet daarom een plek vinden die niet op de radar van het American Federation Of Musicians staat. Biograaf Stanley Booth belt vervolgens vriend en toetsenist Jim Dickinson die wel een adresje weet: De Muscle Shoals Sound Studio. Het is maar goed dat er niemand achter komt, want de drie dagen in Alabama leveren mooi wel de klassiekers Brown Sugar en Wild Horses op.
3. Op Brown Sugar staat een verwijzing naar Duane Allman
De regel’ Scarred Old Slaver’ van de hit Brown Sugar is eigenlijk gezongen als ‘Skydog Slaver’. Skydog is een verwijzing naar Duane Allman (oprichter van The Allman Brothers), die zo genoemd wordt in de Muscle Shoals studio, omdat hij vrijwel altijd high is. Mick Jagger hoort het verhaal en gebruikt het voor de tekst. Een tekst die volgens toetsenist Jim Dickinson, die bij de opnamen aanwezig is, binnen 45 minuten door Mick Jagger geschreven.
duane allman
4. Klassieker Wild Horses is in eerste instantie geschreven als een slaapliedje.
Keith Richards is in 1969 nog maar amper vader geworden van zijn zoontje Marlon, voordat hij alweer op tournee moet naar Amerika. Het idee dat hij zijn pasgeboren zoontje als zo snel moet verlaten, levert Richards de inspiratie op voor Wild Horses. De uiteindelijke versie van de track bevat overigens ook tekst van Mick Jagger die naar verluidt zijn relatie met Marian Faithfull als voedingsbodem gebruikt voor zijn lyrieke bijdrage. Met een fles bourbon die ze over en weer laten gaan, zingen Richards en Jagger het nummer in.
Luister en kijk hieronder naar de 2015-versie van Wild Horses.

5. Sticky Fingers is het eerste album waarop gitarist Mick Taylor als officieel bandlid te horen is
Alhoewel hij eerder al te horen is in de nummers Country Honk en Live With Me voor het album Let In Bleed en in de single Honky Tonk Women, wordt in 1969 John Mayall’s Bluesbreakers-gitarist Mick Taylor officieel gerekruteerd als de opvolger van de onder dubieuze omstandigheden overleden Brian Jones eerder dat jaar. Keith Richards schrijft in zijn biografie dat Taylors invloed direct te horen is op de plaat: “Met Mick Taylor in de band tijdens de tour van 1969 werden de Stones weer een eenheid, dus deden we Sticky Fingers met hem. De muziek veranderde, misschien onbewust, omdat je schrijft met hem in je achterhoofd, wetende dat hij met andere muziek komt dan we voorheen maakten. De oorsprong van sommige nummers op de plaat komt voort uit het feit dat we wisten dat Taylor er iets briljants mee kon doen.”
mick taylor
6. De plaat is tevens de eerste waarop het wereldberoemde ‘tong logo’ te zien is.
Mick Jagger is de logo’s waar platenmaatschappij Decca mee komt meer dan zat en benadert in 1969 het Royal College of Art in London om iemand aan te wijzen die een nieuw logo voor de band kan ontwerpen. De uitverkorene is designstudent John Pasche die zich laat inspireren door de karakteristieke lippen van de frontman zelf en tegelijkertijd ook het rebelse karakter van de groep vangt. Het resultaat is het misschien wel meest herkenbare band logo ter wereld. Het originele artwork is te zien in het Londens Victoria and Albert Museum.
Lees hier verder over de wereldberoemde tongue and lips.
7. De cover van Sticky Fingers met de ritssluiting was een idee van Andy Warhol.
Op een feestje in 1969 loopt Mick Jagger Andy Warhol tegen het lijf, die terloops opmerkt dat het leuk zou zijn om een echte rits op een albumcover te hebben. Een jaar later stelt Jagger het idee voor als albumhoes voor Sticky Fingers. Warhol neemt de foto waarop niet – zoals velen denken – de bobbel van de frontman te zien is, maar die van model Joe Dallesandro. Tot ontsteltenis van Atlantic Records blijkt dat de rits op de hoes in de plaat drukt na verpakking, waardoor Sister Morphine beschadigd raakt. Uitgever Craig Braun besluit daarop high te worden en komt met de oplossing: de rits naar beneden trekken voordat de plaat verpakt wordt.
Andy Warhol & Mick Jagger
8. Sister Morphine en Wild Horses worden al door andere artiesten uitgebracht voor de release van Sticky Fingers
Sister Morphine is in 1969 geschreven door Mick Jagger en Marianne Faithfull. De versie met Faithfull op zang komt als B-kant van haar single Something Better bij het grote publis terecht. Stones-leden Mick Jagger en Charlie Watts zijn op de akoestische gitaar en drums te horen.
Een jaar voor de release van Sticky Fingers komt ook Wild Horses vroegtijdig uit. Gram Parsons haalt Jagger en Richards over om het nummer te mogen uitbrengen met zijn band The Flying Burrito Brothers. Omdat Parsons een vriend van de band is, kunnen de gitarist en zanger hem niet weigeren en zodoende komt Wild Horses terecht op Burrito Deluxe, een jaar voordat de Stones Sticky Fingers uitbrengen.
9. Sticky Fingers is het eerste album dat uit kwam op het eigen label van de Stones
Nadat het contract met platenmaatschappij Decca in 1971 afloopt, besluit de band om het heft in eigen handen te nemen om zo de rechten van hun muziek te houden. Ze starten hun eigen platenmaatschappij: Rolling Stones Records, en brengen op dat label Sticky Fingers uit in april 71. De rechten van alle platen voor Sticky Fingers zijn in handen van voormalig manager Allen Klein, die destijds alle rechten heeft ondergebracht bij zijn bedrijf ABKCO Music and Records, Inc, iets waar de band pas achter komt als het al te laat is. De directeur van de nieuwe organisatie wordt Marshall Chess, de zoon van Chess Records eigenaar Leonard Chess.
10. De Spaanse uitgave van Sticky Fingers bevat een cover van vingers in een blik stroop
In de dictatuur van Francesco Franco wordt de originele cover met de broek gecensureerd. Op de Spaanse cover is daarom een afbeelding van een blikje stroop gebruikt met daarin vingers die eruit komen. Het nummer Sister Morphine is bovendien vervangen door een liveopname van Chuck Berry’s Let It Rock.
Sticky Fingers Spaanse Hoes
Via uDiscover verschijnt op 5 juni de re-issue van Sticky Fingers. Bestel jouw configuratie hieronder!
Pre-order Sticky Fingers (release vrijdag 5 juni)
CD
LP
DELUXE 2CD:
DELUXE EDITION BOXSET:
SUPER DELUXE BOXSET
2LP SET
SUPER DELUXE DOWNLOAD ITUNES
DELUXE DOWNLOAD ITUNES

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss