Stories

De gaafste stageprops in rock-’n-roll

Published on

Rolling Stones Stageprop

Een goede podiumpresentatie is tegenwoordig onmisbaar. Sommige acts gaan alleen net even iets verder dan anderen. Tien van de meest extravagante stageprops in de popgeschiedenis.
1. The Rolling Stones: Opblaasbare penis
The Rolling Stones zijn door de jaren heen betrokken geweest bij een reeks verschillende controverses, maar een van de meest opvallende vond plaats tijdens de tour van 1975. Twee jaar eerder wordt het nummer Star Star van het album Goats Head Soup al geweigerd door de BBC vanwege expliciete teksten. Alsof dat nog niet genoeg is, trekken de Stones in 1975 tijdens Tour Of The Americas een gigantische opblaasbare penis het podium op, waar Mick Jagger op gaat zitten.
Rolling Stones Stageprop
2. Iron Maiden: Gigantische Eddie
Eddie is al sinds jaar en dag de mascotte van Iron Maiden en heeft in verschillende gedaantes op elke albumcover gestaan. Het origineel wordt gemaakt door een vriend van de band en is alleen een hoofd van papier-maché. Eddie is voor het eerst te zien op de eerste single van de band: Running Free. De band maakt daarna een podiumversie met oplichtende ogen en waar rook uit komt. Tegenwoordig laat de heavy metalband elke show een gigantische Eddie los op de planken.

3. Judas Priest: Harley Davidson
Als Judas Priest in 1978 de plaat Killing Machine uitbrengt met daarop klassieker Hell Bent For Leather, lijkt het hem een goed idee om zichzelf in leer te steken op het podium. Om de live act wat meer overtuigingskracht te geven besluit de band om de frontman het podium op te sturen op een Harley Davidson elke keer voordat ze Hell Bent For Leather spelen. Sindsdien is de Harley een vast onderdeel van de podiumshow.

4. Rammstein: vlammenwerperhelmen
De Duitse rockers van Rammstein hebben het gebruik van vuur op het podium bijna tot een kunst verheven. De oosterburen hebben een compleet arsenaal aan podiumelementen tot hun beschikking, maar de gaafste props moeten toch wel de vlammenwerper gezichtsmaskers zijn die bij het nummer Feuer Frei tevoorschijn worden gehaald. Het is een wonder dat er geen ongelukken mee gebeuren, want zelfs ver in het publiek kun je de hitte nog voelen.

5. Mötley Crüe: Koprol drumkooi
Tegenwoordig gebruiken meer bands een zwevend drumplatform dat ondersteboven kan hangen zonder dat de slagman tegen het podium klettert, maar de in spandex gehulde heren van Mötley Crüe zijn de eersten die er in 1986 mee op de proppen komen. In 1985 heeft drummer Tommy Lee alleen nog een drumpodium dat kan kantelen, maar dat is nog niet genoeg. Twee jaar later tijdens de Girls, Girls, Girls tour krijgt hij een platform dat helemaal ondersteboven kan hangen.

6. Alice Cooper: Guillotine
De guillotine is een executie-instrument dat zijn oorsprong kent in Frankrijk en voor het eerst wordt gebruikt tijdens de Franse Revolutie. De ter dood veroordeelde legt zijn hoofd op het schavot en wordt door middel van een valbijl snel en pijnloos verlost van zijn hoofd. Shockrocker Alice Cooper voegt het apparaat in 1973 aan zijn arsenaal aan showelementen toe en laat hij zichzelf ‘onthoofden’ op het podium.

7. Metallica: Vrouwe Justitia
In 1988 brengt Metallica zijn vierde album …And Justice For All uit, een aanklacht tegen het onrecht in de wereld. Voor de tournee die daarop volgt, besluit de band om een gigantisch beeld van Vrouwe Justitia op het podium te zetten die tijdens het titelnummer van het album tot ontploffing wordt gebracht. Eerst valt het weegschaaltje, daarna worden de armen en tot slot het hoofd van de romp geblazen.

8. KISS: Kabelbaan
Als fan wil je zo dicht mogelijk bij je favoriete band staan bij een optreden. KISS heeft dat begrepen. Naast een mechanisch podium waarmee de bandleden op een platform de lucht in worden geduwd, zodat ze op ooghoogte komen te staan met de hogere rijen in de stadions waar ze spelen, gebruiken de hardrockers ook een kabelbaan. Als Love Gun wordt ingezet, springt Paul Stanley op een ijzeren stang met een ring om zijn voeten in te zetten, waarmee hij zich richting een klein solopodiumpje laat glijden midden in het publiek. Zo hoef je je dus geen weg naar voren te worstelen om op de eerste rij te staan.

9. AC/DC: Kanonnen
Terwijl AC/DC For Those About To Rock (We Salute You) opneemt, is iemand in de kamer ernaast onder hoog volume naar de bruiloft van prinses Diana aan het kijken. Als ze het nummer terug luisteren, horen ze aan de andere kant van de muur de kanonnen afgaan. De rockers vinden het zo goed klinken dat ze kanonsschoten aan de opnamen hebben toegevoegd. Maar live de kanonsschoten van een bandje te laten spelen, is toch niet zo tof, dus gebruiken ze voor de shows zes echte kanonnen om een salvo te maken.

10. Michael Jackson: Tank
Waar is een lijst met de gaafste stageprops zonder The King Of Pop? Helemaal nergens. Michael Jackson is de grootste entertainer aller tijden en dat laat hij zien ook. Tijdens zijn HIStory tour pakt Jackson uit met een gigantische licht- en geluidinstallatie, een kraan die hem boven het publiek laat zweven, een raket en een tank. Een tank inclusief soldaten die tijdens de Earth Song het podium op komt rijden en zo groot is dat de crew het podium om de tank heen moet ontwerpen.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss