Stories

De 10 beste muzikale documentaires op Netflix

Published on

Netflix is inmiddels zo ingeburgerd dat het soms lijkt alsof niemand meer ‘gewoon’ tv kijkt. Maar wist je dat er ook genoeg muzikaals te vinden is op de videostreamingdienst? In dit artikel zetten we de tien beste muzikale documentaires voor je op een rijtje.

Anvil: The Story of Anvil (2006)

Zowel Lars Ulrich (Metallica), Lemmy (Motorhead) als Slash (Guns ’n Roses) zagen ze als een grote inspiratie, maar jij hebt er waarschijnlijk nooit van gehoord: Anvil. Soms lukt het gewoon niet om de top te bereiken, zelfs niet als je er keihard voor werkt. Heavy metal band Anvil is daarvan het levende voorbeeld. In de jaren ’80 drukten ze wel hun stempel op het (toen nieuwe) genre, maar een grote doorbraak is er nooit gekomen. Toch hebben ze nooit opgegeven. The Story of Anvil volgt de band tijdens het opnemen van hun dertiende album en brengt alle hoogte- én dieptepunten geweldig in beeld.
Kijk The Story of Anvil op Netflix >>
Bestel The Story of Anvil op DVD >>

Marley (2012)

Bob Marley – zijn leven, zijn muziek en de legende, alles wordt behandeld in deze documentaire. Het verhaal wordt verteld door de ogen van mensen die dichtbij Marley stonden, zoals bandlid Bunny Wailer, zijn weduwe Rita Marley en producer Lee “Scratch” Perry. Zijn worstelingen met zijn huidskleur, de Rastafari beweging en zijn tragische overlijden op (veel te) jonge leeftijd worden allemaal uitvoerig besproken. En prachtig muzikaal omlijst, natuurlijk. 
Kijk Marley op Netflix >>
Bestel Marley op DVD >>

Muscle Shoals (2013)

Wat hebben The Rolling Stones, Cher, Lynyrd Skynyrd, Aretha Franklin, Duane Allman en Etta James allemaal gemeen? Op een belangrijk punt in hun carrière doken ze de studio in in het plaatsje Muscle Shoals. De documentaire Muscle Shoals duikt in de muzikale geschiedenis van de plaats in Alabama, met een groot aantal interessante anekdotes van (onder andere) de eerdergenoemde artiesten. Een must-see voor de echte muziekliefhebber. 
Kijk Muscle Shoals op Netflix >>
Bestel Muscle Shoals op DVD >>

Glen Campbell: I’ll Be Me (2014)

Niet iedere artiest kan doorgaan tot het bittere eind. Country-legende Glen Campbell ging in 2011 en 2012 op zijn allerlaatste tour omdat hem een half jaar daarvoor verteld werd dat hij Alzheimer had. Het meest krachtige moment uit de documentaire? Campbell vergeet tijdens een optreden zijn tekst, terwijl het publiek stoïcijns door blijft zingen. “His music is legendary. His story is human.”
Kijk I’ll Be Me op Netflix >>
Bestel de I’ll Be Me soundtrack op CD >>

Hip-Hop Evolution (2016)

Hip-Hop Evolution laat eigenlijk precies zien wat de titel al impliceert. DJ’s, MC’s en andere grootheden vertellen over de evolutie van hip hop. Van de 70’s tot de 00’s en van Grandmaster Flash tot N.W.A. en The Beastie Boys. Hoe heeft het genre de overstap kunnen maken van een underground beweging naar mainstream populariteit? Je komt erachter in de vier afleveringen van Hip-Hop Evolution.
Kijk Hop-Hop Evolution op Netflix >>

Bekijk ook: De beste fictieve bands uit films en series >> 

Keith Richards: Under The Influence (2015)

Under The Influence begon ooit als korte promovideo voor Richards’ soloalbum Crosseyed Heart, maar groeide al snel uit tot meer dan dat. Wat schuilt er achter de Fender Telecaster en de gekleurde bandana’s van de Rolling Stones gitarist? De documentaire geeft je een kijkje in het leven en het brein van Keith Richards. Sommige onderwerpen, zoals spanningen tussen Richards’ en frontman Jagger, worden wat ons betreft iets te vluchtig behandeld, maar interessant is deze reis door zijn leven absoluut. 
Kijk Under The Influence op Netflix >>

20 Feet From Stardom (2013)

Hoewel ze vrijwel nooit in de spotlights staan, zijn achtergrondzangers- en zangeressen voor veel artiesten onmisbaar. Gil Friesen, voorzitter van A&M Records, was nieuwsgierig naar het leven van achtergrondzangeressen en besloot daarom deze documentaire te maken. “Some people will do anything to be famous,” vertelt Lisa Fischer, één van de dames uit de documentaire. “I just wanted to sing.” 
Kijk 20 Feet From Stardom op Netflix >>
Bestel 20 Feet From Stardom op Blu-ray >>

Metallica: Some Kind of Monster (2004)

De status ‘legendarische metalband’ heb je al een tijdje terug bereikt en wat is dan de volgende stap? Gewoon doorgaan met wat je doet, moet Metallica gedacht hebben. In Some Kind of Monster volg je de band tijdens het opnemen van hun achtste studioalbum, St. Anger. Je ziet het creatieve proces en de vriendschap tussen de bandleden, maar ook alle ruzies. Met een speciale gastrol voor de psycholoog, dus. 
Bekijk Some Kind of Monster op Netflix >>
Bestel St. Anger op CD >>

What Happened, Miss Simone? (2015)


Nina Simone, geboren als Eunice Wayman, was op zijn zachtst gezegd een interessante vrouw. Haar persoonlijkheid was even apart als haar kenmerkende stem. Na een aantal grote hits verdween ze (letterlijk) van het toneel, maar hoe kwam dat eigenlijk? Regisseur Liz Garbus duikt met behulp van Lisa Simone (dochter van) in het leven van de overleden legende en belicht zowel haar immense talent als grote gebreken. Een documentaire waarbij je constant met gemengde gevoelens zit te kijken. Erg goed! 
Kijk What Happened, Miss Simone? op Netflix >>
Bestel What Happened, Miss Simone? op DVD >>

Rolling Stones: Crossfire Hurricane (2012)

Ter ere van het vijftigjarig bestaan van een van de grootste rockbands ter wereld kwam in 2012 deze documentaire uit. Regisseur Brett Morgan neemt de eerste twintig jaar van de band onder de loep, wat betekent dat je kunt genieten van de eerste zelfgeschreven tracks van de Stones. Maar ook het talent van oud-gitarist Brian Jones, de ‘concurrerende’ Beatles en het overmatige drugsgebruik komen ter sprake.
Kijk Crossfire Hurricane op Netflix >>
Bestel Crossfire Hurricane op DVD >>

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss