Stories

Bob Marley's mysterieuze ring nader bekeken

Published on

Bob Marley had niet veel binding met aardse zaken, hij gaf veel meer om de liefde. Toch staat hij op de hoes van Legend met een sieraad, een ring, om zijn middelvinger. Dat was niet uit ijdelheid – iets wat Bob in veel van zijn teksten verfoeide – maar omdat juist die ring heel veel voor de reggae-legende betekende.
In 1976 en 1977 woont Bob Marley in Londen. Het is de periode waarin hij zijn meesterwerk Exodus opneemt, zo genoemd omdat Bob zijn Engelse periode zo ervaart; hij is een heuse wereldster en op het politiek zeer instabiele Jamaica is hij zijn leven niet zeker. Na een aanslag op zijn leven in de aanloop naar het Smile Jamaica-concert kiest hij voor zijn eigen veiligheid en wijkt uit naar Londen.
In Londen mag Bob op een dag op audiëntie komen bij de zoon van Haile Selassie, de Ethiopische kroonprins Asfa Wossen Tafari, of Amha Selassie. De mannen spreken twee uur met elkaar en wanneer Bob op het punt staat afscheid te nemen krijgt hij van de kroonprins, als dank voor zijn tomeloze inzet voor het verspreiden van de boodschap van zijn vader Ras Tafari, of Haile Selassie, een cadeau: een ring. Het kleinood blijkt een heus relikwie waarin scherven van de originele ring van Koning Salomo, zoon van stamvader David en koning van Israël, zijn verwerkt. Het gaat om een van de twee ringen die Haile Selassie bij leven altijd droeg en het zou Bobs belangrijkste ‘aardse’ bezit worden.

Toen Bob in 1981 overleed, werd hij begraven in een voor hem opgericht mausoleum in zijn geboortedorp Nine Mile. Zijn kist bevat naast zijn lichaam ook zijn belangrijkste gitaar, zijn bijbel en waarschijnlijk ook de Selassie-ring. Maar zeker weten doen we dat niet. Misschien werd de ring te belangrijk gevonden en werd het legendarische relikwie doorgegeven in de familie. Een aantal van Bobs kinderen, waaronder Damian, Stephen en Julian, wordt regelmatig gespot met eenzelfde ring. Zijn er replica’s gemaakt of mogen de kinderen de ring om de beurt dragen?

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss