Stories

Albumstory: Contraband van Golden Earring

Published on

Binnenkort verschijnt de indrukwekkende boxset Complete Studio Recordings, met alle studio-opnames (26 albums + 3 bonus cd’s) van Golden Earring. Nu kent iedereen Earring-klassiekers als Moontan, Cut en N.E.W.S. wel, maar de band heeft ook wat minder bekend werk op z’n naam staan. Wij zetten de komende tijd daarom deze minder bekende pareltjes van Nederlands beste rockband voor je op een rij. We beginnen met Contraband uit 1976.
Voorafgaand aan de opnames van Contraband vond er een personeelswisseling plaats: na twee albums en meerdere Amerikaanse tournees hield toetsenist Robert Jan Stips (voorheen Supersister) het voor gezien. Hij werd vervangen door Eelco Gelling, de gitaarvirtuoos van Cuby + Blizzards.

Golden Earring anno 1976. Met van links naar rechts Cesar Zuiderwijk, Eelco Gelling, George Kooymans, Barry Hay en Rinus Gerritsen.

Golden Earring anno 1976. Met van links naar rechts Cesar Zuiderwijk, Eelco Gelling, George Kooymans, Barry Hay en Rinus Gerritsen.


Contraband opent met het nummer Bombay, waarop niemand minder dan Patricia Paay de achtergrondzang voor haar rekening neemt. Toen George Kooymans zijn demo voor dit nummer aan Barry Hay liet horen, klonk het ‘mayday, mayday’ in het refrein. Hay maakte daar ‘Bombay’ van: de zanger had natuurlijk tot zijn 8e levensjaar in India gewoond, voordat zijn moeder zijn vader verliet en de kleine Barry mee naar Nederland nam.

Het grootste gedeelte van het album werd opgenomen in de bescheiden Artisound studio’s in Amsterdam-Oost. In eerste instantie had de band deze studio alleen geboekt om wat demo’s op te nemen. Echter, die demo’s klonken eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Sterker nog: ze klonken geweldig! De band besloot daarom dat er alleen wat puntjes op de i gezet moesten worden. Dat gebeurde in Relight Studios in het Brabantse Hilvarenbeek, toentertijd een van de modernste opnamestudio’s ter wereld, waar ook internationale grootheden als Cat Stevens, Black Sabbath en Genesis over de vloer kwamen.

Contraband (in de V.S. uitgebracht als Mad Love met een andere hoes en een ietwat gewijzigde tracklisting) is een solide rockplaat geworden, maar de verkoop viel – voor Earring begrippen – een beetje tegen: het album kwam niet verder dan de twaalfde positie van de Nederlandse albumcharts. Opvallend genoeg deed Live, het jaar erop opgenomen tijdens de Contraband-tour in het Londense Rainbow Theater, het stukken beter: dit live-album (met daarop een glansrol voor Gelling) kwam op 3 terecht en wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de beste albums die de Earring ooit uitbracht.
De 29 cd’s tellende box ‘Complete Studio Recordings’ verschijnt op 10 februari. Reserveer bij Bol.com:

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss