Stories

The Beatles vieren jubileum The White Album met uitgebreide heruitgaves

Published on

Op 9 november wordt het 50-jarige jubileum van Beatles-klassieker The Beatles (beter bekend als The White Album) gevierd met een reeks fraaie heruitgaves. Met deze release wordt bovendien een 27 tracks tellende demo (onder de fans bekend als de zogeheten Esher demo’s) voor het eerst uitgebracht.
De dertig tracks van het dubbelalbum uit 1968 werden voor deze reissues geremasterd door producer Giles Martin en geluidstechnicus Sam Okell. Het duo had in 2017 de reissue van die andere Beatles-favoriet, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, ook al met succes onder handen genomen. Voor hun nieuwe stereo en 5.1 surround mix werkten Martin en Okell samen met een team van geluidstechnici en audiorestaurateurs van de vermaarde Abbey Road studio’s. Hiervoor hadden ze de originele 4-track en 8-track opnamebanden tot hun beschikking.
De meeste songs van The White Album vinden hun oorsprong in het Indiase Rishikesh, waar de fab four vanaf februari 1968 in het meditatiecentrum van hun toenmalige guru Maharishi Mahesh Yogi verbleven. In mei van dat jaar trokken de heren zich terug in George Harrisons huis in Esher (Surrey), waar ze een 27 tracks tellende demo maakten. Van deze songs werden er 21 opgenomen in de daaropvolgende studiosessies, waarvan er uiteindelijk 19 een plekje vonden op The White Album. Alle 27 tracks zijn nu te vinden op de Deluxe en Super Deluxe jubileumeditie van het album. De Super Deluxe versie zal hiernaast nog 50 (!) grotendeels nooit eerder uitgebrachte opnames bevatten.
De volgende releases liggen vanaf 9 november in de schappen van de (online) platenboer:

Super Deluxe (RESERVEER HIER)
Een indrukwekkende, 7 discs tellende set met…
– CD’s 1 & 2: het album in de 2018 stereomix
– CD 3: Esher Demo’s.
– CD’s 4, 5 en 6: vijftig aanvullende opnames van de studiosessies. Stuk voor stuk opnieuw gemixt.
– 1 Blu-ray disc met…
– 2018 mix in hoge resolutie PCM stereo
– 2018 DTS-HD Master Audio 5.1 album mix
– 2018 Dolby True HD 5.1 album mix
– 2018 direct transfer van de originele mono mix van het album
De discs van deze release zijn gehuisd in een 164 tellend pagina’s tellend boekwerk, vol zeldzame foto’s, reproducties van handgeschreven songteksten en meer van zulks. Paul McCartney schreef het voorwoord van het boek.

Deluxe (RESERVEER HIER OP CD OF LP)
2018 stereo albummix + Esher Demos. De 3CD, 180-gram 4LP vinyl box set en digitale release bevatten zowel de 2018 stereo albummix als de 27 Esher Demos.

Standard 2LP vinyl (RESERVEER HIER)
2018 stereomix op 180-grams dubbel-lp, in exacte replica van de originele klaphoes.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss