Stories

Piledriver: dé doorbraak van Status Quo

Published on

Status Quo -Piledriver

Sommige bands komen en gaan. Andere bands komen aan de top en blijven daar voorgoed, terwijl weer andere groepen een aanloopje nodig hebben om zich definitief in het muzieklandschap te vestigen. Tot de laatste categorie behoort Status Quo. Met grote dank aan het album Piledriver.
Status Quo laat voor het eerst van zich horen met de Engelse top 10 singlenoteringen Pictures Of Matchstick Men (4 in NL Top 40) en Ice In The Sun (24). Na wat rustiger jaren volgen opnieuw enkele hitjes, waaronder in 1970 Down In The Dustpipe. Dan, na vier studioalbums die geen potten kunnen breken, volgt het album Piledriver. Binnen in de albumcharts op 20 januari, 1973. Een historisch moment…
Piledriver is het eerste album dat de band zelf samenstelt; de eerdere vier platen worden in samenwerking met John Schroeder afgerond. Grootste aanjager van het succes van Piledriver is de gelijktijdig uitgebrachte single Paper Plane, een single die alle kenmerkende Status Quo-elementen in zich heeft. Een boogie-rock geluid, de ruwe vocalen van Francis Rossi en de geweldige gitaar harmonieën van Rick Parfitt.
Paper Plane, geschreven door Rossi en Bob Young, wordt de derde Britse top 10-hit voor Status Quo. Nieuw verworven fans van de groep klampen zich vast aan dit stevige alternatief voor ‘glampop’, een stroming die op dat moment in heel Engeland aan populariteit wint. Paper Plane komt tot de achtste positie in de singlecharts, op het moment dat The Sweet de koppositie bezet met het nummer Blockbuster.

Paper Plane is op het album Piledriver in goed gezelschap. Het openingsnummer ‘Don’t Waste My Time’ en ‘Unspoken Words’ zijn beiden afkomstig van het duo Rossi/Young, terwijl Rossi en gitarist Parfitt de handen ineenslaan voor de nummers ‘Oh Baby’ en ‘Big Fat Mama’. Andere samenwerkingen zijn terug te vinden in onder meer het nummer A Year, waarin de handtekening van bassist Alan Lancaster is achtergelaten. Piledriver eindigt met een ruim zeven minuten lange versie van het nummer Roadhouse Blues van The Doors.
Piledriver komt binnen op de 23ste plek in de Britse albumlijsten. In een indrukwekkend verblijf van liefst 37 weken in charts is de vijfde plek het maximaal haalbare. Maar Status Quo heeft zijn naam gevestigd. Het muziekmagazine Melody Maker meldt terecht op zijn voorpagina: “Status Quo have finally hit the big time”.
Download of bestel hier de deluxe versie van het album, inclusief 15 BBC Recordings liveopnamen.
Of luister hieronder via Spotify.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss