Stories

Albumstory: Love Sweat van Golden Earring

Published on

Binnenkort verschijnt de indrukwekkende boxset Complete Studio Recordings, met alle studio-opnames (26 albums + 3 bonus cd’s) van Golden Earring. Nu kent iedereen Earring-klassiekers als Moontan, Cut en N.E.W.S. wel, maar de band heeft ook wat minder bekend werk op z’n naam staan. Wij zetten de komende tijd enkele van deze onbekendere platen van Nederlands beste rockband voor je op een rij. Vandaag is het de beurt aan Love Sweat uit 1995.
Wat The Rolling Stones onlangs met Blue & Lonesome deden, deed Golden Earring ruim twintig jaar eerder: het viertal uit Den Haag eerde zijn muzikale jeugdhelden met een album vol covers: Love Sweat, met onder meer songs van artiesten al The Beatles, The Beach Boys en Bob Dylan.
 

Golden Earring medio jaren negentig

Golden Earring medio jaren negentig


Na het ongelooflijk grote succes van unplugged-album The Naked Truth (waar meer dan een half miljoen exemplaren van over de toonbank gaan) toert Golden Earring zich een slag in de rondte. De band is begin jaren negentig zelfs zó populair dat de heren zich het kunnen veroorloven om een uitnodiging van Deep Purple af te slaan. De Engelse rockers willen graag met de Earring op tournee door Amerika, maar de Hagenezen bedanken voor de eer. Ze hebben het immers veel te druk in eigen land. Het half akoestische, half elektrische Face It uit 1994 wordt die zomer in rap tempo live opgenomen in Kooymans’ eigen studio in België. Voor het schrijven en opnemen van opvolger Love Sweat is ook niet zoveel tijd. De bandleden besluiten daarom een oude wens in vervulling te laten gaan en maken een album vol covers.
Love  Sweat, met verder ook songs van artiesten als Janis Joplin, Bob Seger en Chris Spedding, wordt eind 1995 erg goed ontvangen door de pers. De fans weten zich er echter geen raad mee: de Hagenezen hebben, eigenwijs zoals ze zijn, namelijk niet voor de grote hits gekozen, maar voor relatief onbekend werk. Geen Come Together, Wouldn’t It Be Nice of Blowin’ In The Wind dus, maar I’ll Be Back, Sail On Sailer en Ballad Of A Thin Man. Songs voor de kenner dus. Gevolg: Love Sweat blijft steken op de 25e positie van de charts. Single This Weel’s On Fire, oorspronkelijk van The Band en Bob Dylan, komt nota bene niet verder dan de Tipparade.

De tegenvallende verkoopcijfers lijkt de band weinig te doen: in de tweede helft van de jaren negentig heeft de Earring het druk genoeg met toeren en met Naked 2 verschijnt er een succesvol vervolg op The Naked Truth. Ondertussen werken Hay en Kooymans aan het debuutalbum van een door hen ‘ontdekte’ jonge zangeres: Anouk. Pas in 1999 verschijnt er weer een volwaardig nieuw Earring-album: het vertrouwd rockende Paradise In Distress.
De 29 cd’s tellende box Complete Studio Recordings verschijnt op 17 februari. Reserveer bij Bol.com:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss