Stories

Classic Album: The Band – Music From Big Pink

Published on

In een tijd dat hippies en flower power de dienst uitmaakte in de Amerikaanse rockscene was daar ineens The Band. Vijf zeer getalenteerde muzikanten die de pure Amerikaanse roots rock maken. Waarbij extra opvalt dat 4 van de 5 leden Canadees zijn, alleen drummer Levon Helm is Amerikaan, geboren en getogen in Arkansas.
The Band is een inspiratiebron voor vele bands vanaf de jaren 70 tot nu. De treintour en banjo’s van Mumfort & Sons of de prachtige meerstemmige rock van Band Of Horses zijn allen schatplichtig aan de songs en het geluid van The Band.
Eigenlijk is het de simpelste bandnaam die je kunt verzinnen; The Band. De leden van The Band leren elkaar kennen wanneer zij tussen 1958 en 1963, één voor één, lid worden van The Hawks, de toenmalige begeleidingsband van Ronnie Hawkins.
In 1964 maakt de band zich los van Hawkins en gaan ze touren als Levon And The Hawks en als The Canadian Squires. Onder deze namen brengen ze ook een aantal singles uit.
Een jaar later vraagt Bob Dylan of ze hem willen begeleiden tijdens zijn Amerikaanse tour en zijn wereld tournee van 1966. Als de band terugkeert van deze tour verhuizen ze, samen met Dylan, naar het plaatsje Saugerties in New York. Bassist Rick Danko, pianist Richard Manuel en toetsenist Garth Hudson delen samen een huis in West Saugerties. Het huis dat roze van kleur is, gelegen aan 56 Parnassus Lane (voorheen 2188 Stoll Road), krijgt al snel de bijnaam ‘Big Pink’. In de kelder van dit huis, die wordt omgebouwd tot oefenruimte, vinden de ‘Basement Tape’ sessies plaats en schrijft The Band het grootste deel voor hun debuut album ‘Music From Big Pink’. Aangezien ze tot dat moment de begeleidingsband zijn geweest voor diverse frontmannen, besluiten ze om zichzelf The Band te noemen. In 1968 geven ze hun eerste optreden onder deze naam.
Het album verschijnt op 1 juli 1968 en wordt door de schrijvende pers met lovende recensies ontvangen, maar de verkopen vallen in eerste instantie wat tegen. Het blad Rolling Stone geeft het album een fantastische recensie, waarbij het zeker ook helpt dat Bob Dylan één nummer op het album heeft geschreven en twee andere mede schreef. Het album komt in de US in eerste instantie niet hoger dan nummer 30. De enige single die van het album komt is de klassieker ‘The Weight’. In Amerika komt de single niet hoger dan nummer 63 in de Billboard Hot 100. In andere landen scoort het nummer beter: In Canada komt het tot nummer 35 en in de UK tot nummer 21. ‘The Weight’ begint pas echt een populaire song te worden na het optreden van The Band op Woodstock in 1969 en nadat het nummer te horen is in de film ‘Easy Rider’. In 2003 staat ‘Music From Big Pink’ op 53 in de Top 500 Greatest Albums Of All Time die door het blad Rolling Stone wordt gepubliceerd.

Het unieke geluid van The Band is te danken aan verschillende factoren. Zo zijn alle vijf de leden begaafde muzikanten en zowel Levon Helm, Rick Ranko en Richard Manuel zingen lead vocals, waarbij Robbie Robertson ook nog eens goed backings zingt. Robertson is de voornaamste songwriter in de band, maar wordt veel geinspireerd door de southern invloeden van Levon Helm, de enige Amerikaan in The Band. Ook Danko en Manuel dragen hun steentje bij aan het schrijven op ‘Music From Big Pink’. Zo schrijft Manuel samen met Bob Dylan ‘This Wheel’s On Fire’, een nummer dat later ook nog zal worden gecovered door onder meer The Byrds, The Hollies, Golden Earring en Dylan zelf.

Het album wordt ook goed ontvangen door collega artiesten. Volgens Eric Clapton besluit hij na het horen van ‘Music From Big Pink’ om Cream te verlaten zodat hij zich kan gaan richting op de op ‘Music From Big Pink’ zo aanwezige roots rock sound, die dankzij Clapton later terug te horen zijn bij Blind Faith, Delaney and Bonnie, Derek and the Dominos en zijn eigen solo debuut. Roger Waters noemt het, na ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, het meest invloedrijke album in de geschiedenis van de rock muziek, en een album dat de leden van Pink Floyd erg aangreep. George Harrison is erg onder de indruk van het muzikale vakmanschap van het album en het gevoel van samenhorigheid binnen The Band.
Kortom, ‘Music From Big Pink’ is één van de vele voorbeelden van albums die bij de release niet gelijk een doorslaand succes is, maar wat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een ‘must-have’ klassieker.
Hieronder hebben we nog een mooie korte docu over Garth Hudson die vorig jaar voor het eerst, sinds hun vertrek uit Big Pink in 1968, weer terugkeerde naar het huis om te praten over The Basement Tapes:

Natuurlijk kun je het album beluisteren op Spotify of kopen bij Bol.com of iTunes. Klik daarvoor hier.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss