Stories

49 jaar geleden: de formatie van Cream

Published on

Cream

De volgens velen eerste succesvolle ‘supergroep’ Cream wordt gevormd in juli 1966, maar de eerste ontmoeting tussen drummer Ginger Baker en bassist Jack Bruce vindt al plaats in 1962. Volgens Baker ontmoeten ze elkaar in de Jazz Marquee op het Cambridge May Ball, waar ze samen spelen in The Graham Bond Organisation. Bruce wordt al na korte tijd ontslagen door Baker nadat de bassist een drumsolo van Baker onderbroken zou hebben door de roodharige slagman te vertellen dat hij te hard speelt. Iets dat bij de immer prikkelbare Baker in het verkeerde keelgat schiet. Na het handgemeen dat daarna op het podium ontstaat, krijgt Bruce de zak.
In juli 1966 heeft gitarist Eric Clapton door zijn markante gitaarspel in The Yardbirds en John Mayall & The Bluesbreakers, waarin hij een tijdje samenspeelt met Jack Bruce, de reputatie gekregen als dé bluesgitarist van de UK. Toch voelt hij zich beperkt in de band onder leiding van John Mayall en besluit hij te vertrekken. Drummer Ginger Baker speelt op dat moment nog steeds in The Graham Bond Organisation, maar ook hij voelt zich niet helemaal meer op zijn plek. Bovendien is hij het toenemende drugsgebruik van Bond spuugzat. De drummer en de gitarist ontmoeten elkaar als Clapton met The Yardbirds op de universiteit van Oxford speelt, waar Baker aanwezig is. Na het optreden vertelt Baker dat hij een band gaat starten en hij vraagt Clapton of hij interesse heeft om mee te doen. Clapton stemt in, maar stelt voor om alsnog Jack Bruce als bassist te nemen. Uiteindelijk besluit de temperamentvolle drummer Bruce nog een kans te geven en is het trio geboren. Ze kiezen de naam Cream omdat ze alle drie tot de crème de la crème (Engels: cream of the crop) behoren binnen hun muzikale genres.
Cream
Het vloeiende bluesspel van Clapton gemixt met de doordringende jazzy drums van Baker en het ongekende vingerwerk van bassist Jack Bruce blijken een schot in de roos. Al snel komt debuutalbum Fresh Cream uit dat bestaat uit covers en eigen nummers. Met een zesde plek in de Britse charts is de plaat redelijk succesvol, maar het is vooral de livereputatie van de groep die een vlucht neemt. Uiteindelijk brengt Cream vier studioalbums uit, waarvan de derde Wheels Of Fire met daarop de singles Crossroads en White Room het commercieel het best doet. Het is het eerste album ooit dat dubbelplatina haalt. Luister hieronder.

Ondanks het succes blijft er spanning heersen tussen Bruce en Baker. Een breuk is onvermijdelijk. Clapton is van mening dat de leden niet genoeg naar elkaar luisteren en dat het bij latere optredens alleen nog maar gaat om te showen hoe goed je kunt spelen. Ook de opkomst van nieuwe versterkers lijkt een van de oorzaken van de problemen binnen de band. De nieuwe Marshall-stacks kunnen zoveel geluid produceren dat het voor drummer Ging Baker bijna onmogelijk is om nog boven de gitaren uit te komen. Het is een grote irritatiefactor. Onbewust beïnvloedt Baker met zijn harde slagen generaties drummers na hem, maar volgens Baker is het op dat moment pure noodzaak om zo hard te rammen.
Ginger Baker
In mei 1968 komt het trio tot de conclusie dat het beter is om uit elkaar te gaan, maar toch maken ze hun tour in de VS af en geven ze op 25 en 26 november nog twee shows in de Royal Albert Hall te Londen. Het laatste album dat niet geheel toevallig Goodbye heet, komt begin 1969 uit als de band al uit elkaar is. Hoewel de band dan nog niet eens 2,5 jaar bestaat, heeft Cream toch 15 miljoen platen verkocht en drukt het definitief zijn stempel op de muziekwereld.
Cream Goodbye

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss