Stories

De mooiste albums van Bonnie Raitt

Published on

Bonnie Raitt bracht onlangs het nieuwe album Dig In Deep uit en ze komt binnenkort ook voor een zeldzaam optreden naar ons land. Hoogste om een duik te nemen in haar rijke oeuvre.

9ioipdidTakin’ My Time (1973)
Raitt bleek een snelle leerling. Toen zij haar derde album met Lowell George als producer aan boord wilde opnemen, kwam ze er al snel achter dat ze geen man nodig had om haar de les te lezen. Voor een jonge twintiger had ze een opvallend doorleefde stem en wist ze materiaal van anderen (Jackson Browne en Randy Newman) perfect te interpreteren. Taj Mahal doet mee op Takin’ My Time, maar ook een aantal leden van Little Feat.

emawgovtNick Of Time (1989)
Na een moeilijke periode, waarin ze ook nog eens moest afrekenen met een aantal verslavingen, sloeg ze keihard terug met Nick Of Time. Dit door Don Was geproduceerde album klinkt ook nu nog vitaal en rijdloos. het leek indertijd een rare combinatie, maar werkte perfect. Was gaf Raitt een moderne en cleane sound, zonder daarin door te slaan. Daarnaast was Raitt als vocaliste op Nick Of Time op haar allerbest en kreeg ook haar laidback gitaarstijl kans om te floreren. Met een wereldwijde verkoop van zeven miljoen stuks en bekroond met drie Grammy’s betekende dit album haar glorieuze comeback.

ad8473pfLuck Of The Draw (1991)
In de voorbereiding van Luck Of The Draw trok Raitt zich even terug. “Ik had twintig jaar lang nauwelijks iets verdiend en opeens verkocht ik met Nick Of Time miljoenen albums”. John Hiatt kan er tot op de dag van vandaag goed van leven, want Raitt coverde op beide platen een song van hem. Luck Of The Draw is nog gevatter, met songs van Paul Brady, Womack & Womack en Chip Taylor. Hiatt, Krist Kristofferson en Bruce Hornsby vervulden een gastrol op Raitts meest succesvolle werkstuk.

q3682nbdSilver Lining (2002)
Commercieel haalden de twee albums die ze opnam met het producerskoppel Tchad Blake en Mitchell Froom niet het succes van voorgenoemde platen. Silver Lining uit 2002 is een fractie sterker dan Fundamental. De songs  zijn erg sterk en de gastrollen van Roy Rogers en Benmont Tench laten zich gelden. Ook Raitt is nog altijd er content met Silver Lining. “Het is de plaat die ik het liefst terug hoor. Het is allemaal zo integer opgenomen en de productie van Tchad en Mitchell is echt bizar goed.”
Bonnie Raitt komt binnenkort ook optreden. Op 4 juni staat ze op de planken van het nieuwe Holland International Blues Festival in Grolloo. Klik hier voor meer informatie en de complete line-up.
Bonnie Raitt op Bol.com:

Dit artikel verscheen eerder in Soundz. Foto: Marina Chavez

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss